субота, 20.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:08
АКТУЕЛНО

Загорели ручак најпознатијег британског кувара

Џејми Оливер (44) први пут превазишао је банкрот 2018. кад је у своје ресторане убризгао финансијску инјекцију од чак 12,7 милиона фунти из личне уштеђевине и спасао пословно царство – овога маја није успео
Аутор: Андријана Цветићанинсубота, 08.06.2019. у 19:55
(Фото ЕПА/Robert Schlesinger)

Један од најпознатијих светских кувара Џејми Оливер, само шест дана пре свог 44. рођендана, морао је запосленима у свом ланцу ресторана да пошаље мејл нимало пријатне садржине. Због лошег стања у компанији, пре две седмице у уторак 21. маја, саопштио је да су у стечају и да ће руковођење компанијом у коме је више од 20 ресторана преузети компанија КПМГ. Према појединим британским изворима више од 1.300 запослених остало је без посла.

За сада се не доводи у питање опстанак нешто више од 60 франшизних ресторана који широм света послују под именом славног кувара из Велике Британије.

У домовини су у његовом власништву преостала три ресторана и то сва три на лондонском аеродрому Гетвик, али се сада, не само радници већ читава јавност на Острву, пита да ли ће то бити довољно да се из пословног крах и на који начин извуче средовечни Џејми.

Кривац за крах

Како преноси британски Гардијан, за лоше пословање Џејми је навео више узрока. Изузетно повећање цена закупа локала у централним градским зонама, осиромашење више средње класе, али се није либио да кривицу свали и на нелојалне раднике за које тврди да су „крали боце скупог вина” и госте да су „крали убрусе и друге ствари из тоалета”?!

Управо овакво виђење сопственог финансијског краха можда је највише узнемирило традиционално уздржане Британце који су више до две деценије гајили симпатије према плавом дечкићу иза шпорета, а потом одраслом пословном човеку.

Промени става, претходних дана, допринеле су изјаве сада већ бивших радника из чије визуре није све било идеално дуже време у ланцу ресторана. Од тога да им шефови нису предочавали озбиљност економске ситуације, да се смањивао број запослених па до онога што је можда највише заболело дојучерашњег послодавца – да су били приморани да раде са лошим намирница и најгоре – да праве, служе неукусну храну!

Прве кулинарске тајне Џејми је савладао као осмогодишњи дечак у породичном пабу који су држали мајка Сели и отац Тревор, у Есексу и Источној Енглеској, а у изградњу пословног царства кренуо је 2008. године. Пре тога славу је стекао крајем деведесетих година као разбарушени млади кувар и водитељ кулинарске емисије „Голи ручак” (The naked Chef) на Другом каналу Би-Би-Сија. Серијал који се емитовао од пролећа 1999. до децембра 2011. године не само што је допринео личној слави тада 24. годишњег Џејмија већ је био подстрек многим мушкарцима да се охрабре и прихвате кутлаче и зачина.

(Фото ЕПА/Facundo Arrizabalaga)

Голи ручак

Књига под овим називом преведена је и на српски и на размеђи два века дуго се налазила на листама бестселера по српским књижарама. Аутентичне епизоде најпре снимане у студију британског јавног сервиса, а потом у кући самог кувара биле су попут успешног пелцера коме су прибегле друге телевизијске станице па су преузеле овај формат. После Џејмија, у првим годинама 21. века и друга до тада позната имена само у свету кухиња попут Шпанца Ферана Адрије или сународника Гордона Ремзија преузели су славу глумцима и певачима својим ријалити програмима.

Коментатори актуелног пада пословне империје подсећају да је прошле јесени Оливер признао да послује са губитком, да је у минусу више од 70 милиона фунти и да је током само те године морао да отпусти 600 радника. Од личне уштеђевине убризгао је на пословни рачун 12,7 милиона фунти(14,3 милиона евра) да би спасао пословно царство, што је дало лажни резултат само до овога маја.

Аналитичари фокусирани на искључиво економске показатеље, како преноси британски Гардијан, сматрају да ће се и други угоститељи суочити са сличним проблемима и – да не ликују због туђе пропасти. Причу враћају на Брегзит, пад вредности фунте и повећање цена увозних намирница, али и велики број ресторана. Истичу и да је смањен броја Британаца који услед трусних друштвено-политичких прилика све мање једу по ресторанима, а више у сопственим домовима.

Ко зна можда ће оваква клима изнедрити неког Џејмијевог наследника?!

Радо испред камера

После бума са серијалом „Голи ручак” Џејми је испред камера стајао у у више наврата током прве деценије 21. века. Већ 2002. године, такође, у Британији је снимао серијал „Џејмијева кухиња” где је кроз ријалити форму покушао да 15 људи са улице и без образовања едукује и оспособи их за занимање кувара.

Потом је згрожен лошим одабиром намирница и менијем у школским кухињама 2005. године снимио документарац о потреби промене и побољшања школских оброка у Гриничу. То му је донело изузетну наклоност не само јавности већ и политичког естаблишмента у Британији и широм света. Сама кампања је уродила плодом па је из буџета издвојено те године 280 милиона фунти да се у наредне три године побољшају оброци намењени ђацима.

Изместио се у Аустралију неколико месеци 2006. снимивши 10 епизода за тамошње локално тржиште, а потом су уследиле друге емисије исте кулинарске тематике за кабловске оператере; све су наравно пратила издања ди-ви-дија, књиге чијом продајом се повећавао банковни рачун овог кувара. Тек 2008. године посвећује се класичном угоститељству отварајући ланац ресторана који је ових дана доживео свој крај.

(Фото ЕПА/Facundo Arrizabalaga) Са супругом Џулијет Нортон

Љубав из младости

У браку је од 2000. године са супругом Џулијет Нортон, имају петоро деце: три кћерке и два сина. Најстарија Попи има 17 година, Дејзи 16, а Петал 10. Синови Бади и Ривер рођени су 2010. и 2016. године. У новијим интервјуима супруга је изјављивала да не би имала ништа против да роди и шесто дете, али је признала да Џејми не дели њено мишљење.


Коментари0
51e09
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља