понедељак, 24.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:18

Предлог да се забрани роштиљ на ћумур

четвртак, 13.06.2019. у 18:49
(Фото Пиксабеј)

Скупштинском Одбору за здравље и породицу стигла је представка доктора Ивана Николића из Београда који тражи да се законом забрани употреба роштиља на угаљ у регистрованим угоститељским објектима и да се они замене електричним или роштиљем на гас, због све чешће појаве тумора дебелог црева.

Посланик Милован Кривокапић, који је известио чланове Одбора за здравље и породицу о пристиглим представкама грађана, каже да је доктор Николић навео да у настанку карцинома дебелог црева велику улогу имају хетероциклични амини и полициклични ароматични угљени хидрати који се стварају искључиво приликом кориштења роштиља на угаљ.

„Радна група скупштинског Одбора за здравље и породицу је предложила да се преставка упути Министарству здравља, сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту на разматрање“, навео је Кривокапић, преноси Танјуг.


Коментари12
58cf6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боривоје Банковић
Са роштиља једем два, можда три пута годишње и то ме баш ни мало не плаши. Плаши ме месо животиња које никад нису виделе сунца нити појеле ишта природно, "пилићи" од четири киле, "суви" врат из кога цури слуз, јогурт од млека у праху, сир са палмовим уљем, парадајз који се двадесет пута прска разним отровима од садње до зрења... То једем сваког дана, а за роштиљ се не секирам.
Метузалем
Уз сво поштовање доктору Ивану Николићу (кога не познајем) сматрам да је овај предлог најобичнија глупост. Сад ће да се забрани роштиљ на угаљ у регистрованим угоститељским објектима а сутра ће то и нама појединцима - свако од нас, ваљда, има право (на сопствену одговорност) да бира да ли ће да једе тако припремљено месо или ће да иде тамо где се спрема на струју или гас. А шта ћемо са пушењем, пластичним отпадом, загађивањем река из канализација и фабрика?
markus
Odavno dokazano da je meso pečeno na roštilju kancerogeno zbog dima od uglja, ali su davani saveti kako pripremati meso, da nuspojave budu što neznatnije. Potražite ih na vebu.
Саша Микић
Већ се одавно ћумур користи за печење меса и тек сад се повећао број оболелих од рака дебелог црева. Како то да га раније, кад није било електричних и гасних роштиља, није било толико? Да ли је проблем у ћумуру или је проблем у месу?
Bilbija
Ja kupio vecerad u supermarketu u Nemackoj cumura za rostilj ... doslo leto rafovi puni opreme za rostilj, zacini, sosovi, plasticni tanjiri, sva moguca i nemoguca oprema ... spremili se nemci za rak debelog creva. Trebalo bi poslati ove nase strucnjake, obogacene pameti, da obrazuju nemce, talijane, amerikance i ostale kako i sta valaj jesti i kako spremati hranu ... Brine baja o rostilju a nema para za lecenje dece ...
Asa
Zato i brine jer nema para. Radim u nemackoj firmi, od nas 9 njih 6 je imalo /ima rak, jedan je imao mozdani udar a jedan srcani udar i tri baj-pasa. Relativno mladi ljudi, jedu meso sve puca! Meso je na moje iznenadjenje u WHO (koja nije pro vegan, naprotiv!) deklarisano kao kancerogeno, i to iste klase kao azbest.
Препоручујем 2

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља