недеља, 25.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:44

Ко може Лесковчанима да забрани роштиљ на ћумур

Професор Иван Станковић, председник Националног савета за безбедност хране каже да не постоји препорука ЕФСА да се такав начин припреме меса избаци из употребе
Аутор: Ј. Антељ, И. Албуновићсубота, 15.06.2019. у 21:30
(Фото А. Васиљевић)

На југу земље, у крајевима познатим по најбољем роштиљу у Србији, са неверицом дочекују предлог да се законом забрани употреба роштиља на угаљ у угоститељским објектима и они замене гриловима на струју или гас.

Како је за наш лист рекао Зоран Мирашевић, председник Удружења угоститељско-туристичких посленика из Ниша, оваква иницијатива, по његовом мишљењу, тешко је остварива.

– Мислим да Србија има много већих проблема од укидања ћумура, који се годинама користи у свим угоститељским објектима. Излишно је коментарисати овакве информације. То сигурно неће проћи у Нишу, Врању или Лесковцу а према мом мишљењу ни у Београду – каже Мирашевић.

Подсетимо, Одбору за здравље и породицу недавно је стигла грађанска представка др Ивана Николића из Београда да се законом забрани употреба роштиља на ћумур, као начин борбе са све учесталијим тумором дебелог црева. И то због одређених штетних једињења која се стварају искључиво приликом коришћења роштиља на угаљ.

Овај предлог упућен је Министарству здравља, сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту на разматрање. Међутим, у Министарству здравља јуче нису коментарисали каква може бити судбина овог предлога који је изазвао велику пажњу јавности.

Др Иван Станковић, професор Фармацеутског факултета и председник Националног савета за безбедност хране, рекао је за „Политику” да је истина да у диму има полицикличних ароматичних угљоводоника који су канцерогени. По његовом мишљењу, основно питање је колико се димљене хране уноси у организам. Станковић истиче да тренутно не постоји препорука Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА) или других међународних тела да се такав начин припремања хране избаци из употребе. Он није упознат да је у некој држави до сада законом забрањено коришћење роштиља на угаљ.

– У сваком диму од органског материјала који сагорева (и угља и дрва) има ових једињења. Тако да неко ко много једе роштиљ може да буде изложен већој количини ових канцерогених супстанци. Иста је ситуација и код димљене хране – пршуте, кобасица, сланине… Мада се све више у индустрији користи арома дима која се убризгава у месо и нема та својства – објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, у том смислу би грилови на гас или струју били безбеднији јер њихов дим не садржи таква једињења. Сматра да оваква иницијатива „није лоша” али је питање да ли постоји довољно доказа да би увођење те мере помогло у побољшању здравља грађана. У сваком случају, додаје, не треба претеривати у конзумирању димљене хране. На питање шта то конкретно значи Станковић каже:

– Не треба јести сваки дан месо са роштиља на ћумур или дрва. Једном недељно је прихватљиво – каже др Иван Станковић.

Још крајем 2015. године Међународна агенције за истраживање канцера (ИАРЦ) при Светској здравственој организацији објавила је извештај да је црвено месо у целини „вероватно канцерогено”, иако за то постоје ограничени докази. Наведено је да свега 50 грама месних прерађевина дневно – што је мање од две кришке сланине, повећава ризик развоја карцинома дебелог црева 18 одсто.

Ипак, СЗО је тада истакао како сматра да месо може да буде и корисно за здравље и да ови закључци могу да помогну земљама при давању уравнотежених савета за исхрану.

– Ова одлука не значи да треба да престанете да једете црвено месо или прерађевине, али ако их много једете, можда би требало да размишљате о редуковању – рекао је професор Тим Кеј из британске агенције за истраживање канцера, додајући да не може нанети штету ако се с времена на време поједе сендвич са сланином, а да здрава исхрана подразумева пре свега умереност.


Коментари34
9c587
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
@ Muradin Rebronja, konobar, имам добро памћење, ВИ сте се тако представили на почетку Вашег писања. Само моји добри пријатељи могу да ми се обрате са ти, Вашим обраћањем само показујте разину Вашег васпитања. А то што се написали читам већ око 10 година, и шта се десило ? Ништа, тресла се гора и то без миша, Шехерезада! Иначе , боравио сам у земљама , хотелима и о ресторанима о којима можете само да сањате и два пута смо били на вечери код Пол Бокиза.
Muradin Rebronja
Ne sanjam da budem Pol Bokase, koji kuva za snobove kao što ste Vi. Sanjam da budem ašćija (narodni kuvar) koji će za narod kuvati najbolju, najjeftiniju i najprofitabilniju hranu, hranu "za cara i sultana". A to što godinama pišem o tome, to znači da imam viziju, znam šta hoću da postignem i kako, i da sam neviđeno uporan. Bog/Allah dž.š. je uz mene jer zna da činim sebi i drugima dobro i da ne činim drugima i sebi zlo. A ako je On uz mene, a jeste, ko može biti protiv mene?
Препоручујем 1
radmila
Neki misle da Srbi tako dobro žive i da svakog dana jedu roštilj i zato se nameće tema o zdravom životu. Budimo pametni i ne nasedajmo jer još niko nije dostavio analizu i statističke podatke koliko je ljudi dobilo rak baš zbog roštilja. Opšte je poznato da se sirotinja hrani sa proizvodima slabije kvalitete kupovanjem na akcijama. Vidimo dosta puta da se sa polica uklanja meso jer kvaliteta ne zadovoljava standarde. Danas gotovo da nema proizvoda posebno mesnih koji ne sadrže u sebi kancerogene materije, nitrite, polifosfate, karagenan, antibiotike, soju, salamuru i dr... ili biljne proizvode koji imaju puno pesticida, pa konditorski proizvodi i sokovi puni umetnog šećera a mi tvrdimo da je baš ćumur uzrok raka...Kakav nam je vazduh, zemlja, voda, genetske predispozicije i još mnogo drugih poroka sa kojima ugrožavamo zdravlje. Uostalom svako mora sam brinuti o svom zdravlju, izbor nije velik a ovakvim izjavama štetimo našem brendu nadaleko poznatom Leskovačkom roštilju.
Beogradjanin Schwabenländle
@ Muradin Rebronja, konobar, да, изван Србије, пошто не живим у Србији, capish ?
Muradin Rebronja
Ako ti ne živiš u Srbiji i ne znaš, ja živim u Srbiji, sada u Novom Pazaru, i znam. Želim da od Novog Pazara napravim centar znanja sa sopstvenim Balkanskim kulinarskim institutom, centar tehnologije sa izložbenim prodajnim salonom gde će biti najbolja svetska tehnologija i cenrom sirovina gde će klanična i pekarska industrija proizvoditi proizvode po mojim recepturama za potrebe elitnih hotela. Malo li je? Uzgred, ne smeta mi što me nazivaš konobarom. To je "samo" jedna od ulaznih pozicija.
Препоручујем 3
Зоран Маторац
И пушење изазива рак, али држави не пада на памет да забрани производњу и промет дувана. Порез на дуван у великој мери пуни буџет. Исто је и са туристима који долазе због роштиља. Једна је ствар кад возим ко луд по граду, то није само на мој ризик и ту држава мора да ме спречи и кажњава, а што пушим ван затворених просторија и једем роштиља на ћумур јесте само мој ризик и шта кога брига за то.
Mile
od navike vaznija je istina i zdravlje ...to bi i novinari trebali znati i to podrzavati ...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља