понедељак, 22.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:10

Воћари размишљају да одустану од бербе вишања

субота, 22.06.2019. у 14:40
(Фото А. Васиљевић)

Мерошина – Произвођачи вишања на подручју општине Мерошина у дилеми су да ли да наставе бербу, која је кренула ове недеље, пошто су откупљивачи за само неколико дана снизили откупну цену са 50 на 30 динара по килограму. Стручни сарадник за пољопривреду у општини Мерошина Хранислав Стојановић рекао је за агенцију Бета да су са ценом од 30 динара власници вишњика у чистом губитку, јер само берачима морају да плате 20 до 25 динара по килограму. – Минимална цена са којом би воћари могли да покрију трошкове производње и остваре какву-такву зараду је 50 динара по килограму. Са ценом од 60 динара били би задовољни и могли би да рачунају на неопходна улагања у обраду и заштиту засада за наредну годину – изјавио је Стојановић.

Он је истакао да је надалеко чувена облачинска вишња на подручју Мерошине и Прокупља ове године „одличног квалитета”. – Род је за око 20 одсто мањи него претходне године, али су зато вишње знатно крупније и просечан род се, ове године, креће између шест и седам тона по хектару. Откупљивачи су се међутим договорили да оборе цену и стално траже неку длаку у јајету. Наводно не могу да плате 50 већ 30 динара зато што су међу вишњама видели неки листић или неког црва – рекао је он.

Према његовим речима, претходних година откупљивачи су ниску откупну цену правдали великом понудом вишања на светском тржишту и добрим родом тог воћа у Пољској и САД, али ове године то „не може да им буде аргумент”. – Род вишања у Пољској и Америци је преполовљен због мраза, а слична ситуација је и у остатку наше земље. Род вишања је једино добар на југу Србије. Међутим, проблем је што у нашој земљи има мало прерађивача и они имају монопол. Произвођачи вишања на југу Србије немоћни су да било шта учине јер немају погоне за прераду – објаснио је Стојановић.


Коментари16
ad4fb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pekos
Kao dete najvise sam se radovao kad mama napravi pitu od visanja i jos uvek mislim da je to neponovljiva poslastica.Visnje sa svojom kiseloscu odlicno kombinuju sa secerom kojeg ima u svim kolacima.Ne znam da li danasnje majke,babe,tetke prave tu pitu deci,ali izgleda da ce im mogucnosti biti male.
Nikica Ivanovic
Da li je zaista kod nas sada SLOBODAN izvoz voca I povrca kao sto kazu u Ministarstvu poljoprivrede. Kazu nema izvoznih dozvola, nema kvota, samo fitosanitarni pregled I ako uvoznik zahteva neke jos kontrole. I, ako je zaista tako, zasto se pobogune vise ne izvozi ili preradjuje. Vidimo da za Rusiju ima uslovljavanja, a sta je sa drugim zemljama, naprimer sa blisko- istocnim sa kojima kao imamo odlicnu saradnju, prodajemo im nasu zemlju, poljoprivredna dobra, oni investiraju onoliko kod nas, pa valjda mozemo tamo da im izvozimo voce ????
Deda Radovan i Kompanija
Preradjuj Visnju je blagoslov od boga. Od preradjene visnje se dobija mnogo vise nego od same sveze visnje.
Ismail
Katastrofa. Nema lepše marmelade i gustih sokova nego onih od višanja i od kupina. Može da se izvozi po zapadu i po istoku, a to u Srbiji propada. Nesposobnost, ništa drugo.
Visnja na Tasmajdanu
Visnju i kajsiju obozavam. Kad bi mi neko omogucio da berem visnje brao bi ih i jeo sve dotle dok mi ne prisjednu i - ne padnem sa drveta! Bog te pita od kada ih nisam jeo, jer ovdje u Francuskoj ih nema. A mogu misliti koliko bi ovdje stajao kilogram visanja. Udruzite se "visnjari", smislite nesto za visnju i nesto dobro za vas! Sta cekate?
Beogradjanin Schwabenländle
Шта кажете нема их у Француској. Одуд то знате ? да ли Ви знате одакле потиче вишња? Управо из Француске, шта нисте знали?
Препоручујем 1

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља