понедељак, 21.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 26.06.2019. у 15:27 П.О.

У акцији сузбијања финансијског криминала 28 ухапшених

(Фото Р. Крстинић)

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима, у више одвојених акција у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, ухапсили су 28 особа, док су против осам особа поднете кривичне пријаве.

Акције су спроведене на територији Београда, Ниша, Пожеге, Крагујевца, Краљева, Суботице, Лесковца и Врања, а осумњиченима се на терет ставља да су од 2014. године извршили различита кривична дела, међу којима су пореска утаја, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе, фалсификовање новца, проневера у обављању привредне делатности, превара, неосновано добијање и коришћење кредита и друга кривична дела.

Сумња се да су извршењем ових кривичних дела оштетили буџет Републике Србије и друга правна и физичка лица за скоро два милиона евра, наводи се у саопштењу МУП-а Србије.

Осумњичени за продају станова преминулих власника

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, по налогу надлежног тужилаштва, ухапсили су Д. Б. (1975), Д. Н. (1975), С. П. (1976) и С. К. (1945), док je против четрдесетдвогодишњег мушкарца, који је раније ухапшен, поднета кривична пријава. 

Они се терете да су извршили кривична дела преваре у саизвршилаштву тако што су током 2017. године Д. Н. и мушкарац који се налази у притвору, на основу фалсификоване документације ставили на продају два стана, чији су власници преминули.

Тако сачињена лажна документација искоришћена је приликом подношења захтева за упис непокретности у Служби за катастар непокретности Нови Београд, Републички геодетски завод (РГЗ). Службеници РГЗ су на основу приказаних лажних чињеница спровели поступак укњижења станова на осумњичене С. П. и С. К., који су као власници уписани у листу непокретности, чиме су стекли противправну финансијску корист у износу тржишне вредности станова, од око 14.400.000 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени Трећем основном јавном тужилаштву у Београду.

Ухапшен због утаје пореза

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу су у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу, ухапсили Ђ. В. (1986), одговорно лице доо ''Ђурђевдан'' из Аранђеловца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја.

Сумња се да је он од почетка 2015. до 30 септембра 2018. године на основу фиктивних улазних рачуна неосновано смањивао износ који треба да плати на име пореских обавеза и на тај начин оштетио буџет Републике Србије у укупном износу од 31.120.691 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

Злоупотреба положаја „тешка” 61 милин динара

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су А. П. (1976), бивше одговорно лице "АД Југотерм" Мерошина и агенције "SAA Consalting", С. Т. (1986), бивше одговорно лице "АД Југотерм" Мерошина, затим С. Р. (1965) и Д. М. (1966), раднике АД „Југотерм“ АД Мерошина, као и И. Ђ. (1974), бивше одговорно лице у АД „Југотерм“ АД Мерошина, док су против шездесетдвогодишњег мушкарца, одговорног лица предузећа „Di-cappo-dies“ DOO и „Ti-rex“ DOO, који се већ налази на издржавању затворске казне, поднели кривичну пријаву у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршили  кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба положаја одговорног лица помагањем.

Они се терете да су од 1. априла 2014. до 31. децембра 2017. године, на основу фиктивне документације средствима АД „Југотерм“ Мерошина прибавили робу и новац, а затим их пребацивали на привредно друштво "SAA Consalting" Београд. На тај начин су  АД „Југотерму“ причинили материјалну штету, а привредном друштву "SAA Consalting" Београд, прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 61.529.212  динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Фалсификатима до кредита

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су С. Ј. (1992) из Врбаса и Ш. Ј. (1982), радника „Комерцијалне банке“ АД Суботица, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела неосновано добијање и коришћење кредита и друге погодности и фалсификовање исправе.

Они се терете да су током новембра прошле године сачинили и употребили фалсификовану документацију о запослењу и примањима С. Ј., на основу којих је он подигао укупно 2.200.000 динара кредита код „Халк банке“ АД и „Комерцијалне банке“ АД.

При градњи канализације уграђивали лошије материјале

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су Д. М. (1971), одговорно лице привредног друштва „МДС ИНЖЕЊЕРИНГ“ д.о.о. Ниш, В. П. (1959), радника Дирекције за изградњу Града Ниша, као и Н. М. (1951), одговорног извођача радова хидроградње, због сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против двадесетосмогодишњег мушкарца, одговорног лица привредног друштва „Шоки плус“ д.о.о. Белотинац, и двадесетједногодишњег мушкарца, одговорног лица предузетничке радње за извођење земљаних радова и транспорт „Дача транс“ Јелашница, СО Ниш.

Осумњичени се терете да су крајем 2017. и почетком 2018. године приликом реализације Уговора о изградњи водоводне и канализационе мреже у Нишу користили јефтиније материјале лошијег квалитета од оних који су предвиђени уговором, а од Града Ниша наплаћивали радове по уговореним ценама. У циљу прикривања извршења кривичног дела они су, како се сумња, фалсификовали грађевинску документацију у коју су уносили неистините податке, односно да су уграђени материјали предвиђени уговором.

На овај начин осумњичени су оштетили буџет Града Ниша за 1.484.184 динара. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега су, уз кривичну пријaву, приведени надлежном тужилаштву.

Трговац присвајао робу па је продавао на црно

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су Д. С. (1978), запосленог у предузећу „Mercator S“ ДОО Нови Сад - радној јединици у Крагујевцу, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

Осумњичени се терети да је од 2016. до децембра 2018. године присвајао, па продавао на „црно“ мешовиту робу коју му је поверио послодавац „Mercator S“ . На овај начин Д. С. је, како се сумња, оштетио то предузеће за око 2.284.001 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

Лажни записници о техничким прегледима

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су М. И. (1972), бивше одговорно лице агенције „Мики МС“ Врање, и С. Ј. (1988) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело фалсификовање исправе.

Они се терете да су 2018. и 2019. године, након што је агенција „Мики МС“ избрисана из Агенције за привредне регистре, сачинили више од 50 лажних фалсификованих записника о извршеним техничким прегледима са лажним ИД бројевима, које су наплаћивали разним физичким лицима и омогућили им регистрацију њихових возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Преваром до новчане позајмице

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу су по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду ухапсили М. М. (1976) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело превара.

Осумњичена се терети да је од 1. априла 2018. до 31. децембра 2018 године, приликом добијања новчане позајмице од ПД "ЧЕК КЕШ ТИМ" д.о.о. Београд - филијала у Нишу, довела у заблуду запослене представљајући се да је запослена у Институту Нишка Бања.

Осумњичена је запосленима приказала фалсификована решења о административним зaбранама која су гласила на њено име и имена измишљених особа, а које никад нису радиле у Институту Нишка Бања, и тако их навела да јој на основу те документације исплате 8.380.631 динара позајмице у готовини са рачуна фирме.

М. М. је на тај начин оштетила ПД "ЧЕК КЕШ ТИМ" за наведени износ. Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну  пријаву, приведена надлежном тужилаштву.

 

Коментари0
8315e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља