понедељак, 21.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 28.06.2019. у 16:56

Србија у деценији обнове националног духа и консолидације

(Фото Танјуг)

КРАЉЕВО – Председник Александар Вучић истакао је да се данас налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљевима очувања српског идентитета, културе и језика, и економског јачања нашег народа, а ти постављени циљеви постављени су у реалне рокове и иду у корак са временом.

Вучић је, након састанка са представницима Срба из региона у Краљеву, на питање новинара како данас, 30 година од Милошевићевог говора на Газиместану, гледа на будућност Србије и на Србе на Косову и Метохији, казао да је време да се после одређених догађаја направи озбиљна анализа, шта смо имали у протекле три деценије.

„Имали смо најпре велико национално буђење и надање, уз жељу да ћемо постићи велике резултате. Међутим, данас када ствари преиспитујемо, чини ми се да недвосмислено можемо да закључимо да, не само да многи други нису били срећни и задовољни због наше политике, већ да су Срби прошли кроз тешку голготу, не само неостваривања било каквих, а неретко и погрешно прокламованих циљева, већ смо изгубили много људи, велики број је напустио своја огњишта”, објаснио је, јавља Танјуг.

То, додао је, не говори о намерама оних који су добро желели свом народу, већ о томе шта је било реално, могуће и објективно, и шта је ишло у корак са временом.

Нисмо разумели свет и друге народе око себе, али нисмо ни добро поставили сопствене циљеве:

„Платили смо велику цену. Првих 10 година су биле године подизања и падања, али и пораза, економског разарања наше земље, а других 10 година су биле године када нисмо имали превелика очекивања, а националних надања није било. Постојала је жеља људи да живе боље, без националних идеја. Доживели смо тешке националне поразе кроз одвајање Црне Горе 2006. и самопопорглашење независности Косова 2008. године. Имали смо структурално уништење сваке српске идеје, која је могла да се појави, уз истовремено спаљивање и разарање економске куће Србије, која је доведена до банкротства и да све фабрике буду уништене, а стотине хиљаде људи отпуштене”, казао је Вучић.

Данас се, према његовим речима, налазимо у деценији обнове националног духа, националне консилидације, са реалним циљева очувања српске културе језика, економског јачања нашег народа, и ти циљеви су, додаје, постављени у реалне оквире, иду у корак са светом, те не угрожавају никог око нас.

Констатовао је да има много оних који би волели да виде слабију Србију, али ми, истиче, не можемо да се додворавамо неком и да чинимо земљу слабијом, већ можемо да не угрожавамо виталне интересе, да се боримо за опстанак свог нарада, за бољи животни стандард и све циљеве које у прошлости нисмо могли да остваримо.

Вучић је казао да је због тога задовољан, јер, када се сагледа шира слика, онда може да се види да су озбиљни резултати постигнути тек у последњих пет година, после ужасно тешких реформи од 2014.године.

У њихово време било минус 3,1 а сад им не ваља плус 2,5

КРАЉЕВО – Србија ће на крају године имати привредни раст од 3,7 или 3,8 одсто и после Мађарске и Румуније бићемо земља са највећим растом ове године у групи од 11 земаља Централне и Источне Европе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и одбацио тврдње економиста блиских претходним властима да српска привреда успорава.

Напротив, Србија ће у првих шест месеци бити на око три одсто раста, а на крају године имаћемо 3,7 или 3,8 одсто, рекао је Вучић.

Он је то рекао коментаришући, на молбу новинара, оцену економисте Милојка Арсића да привредна активност у првом кварталу ове године успорава, те да је раст БДП-а био 2,5 одсто, најнижи у групи 11 земаља Централне и Истоцне Европе.

Вучић истиче да је Арсић био саветник бившег премијера Мирка Цветковића и да треба упоредити њихове резултате у привреди са данашњим.

„У односу на све земље бивше Југославије имамо најповољниј ситуацију. Арсић није хтео да вам каже да неке од тих 11 земаља имају већи јавни дуг и двоструко већу незапосленост. Али, када све параметре погледате видећете да је Србија у озбиљном економском налету и ту ствари добро иде”, нагласио је председник, уз опаску да је поштовао Арсића и сматрао да је пристојан човек, преноси Танјуг.

Додао је да Арсић заборавља да је да је за време претходне власти раст био минус 3,1 одсто, а највиши раст који су, каже, успели да достигну био је 1,6 одсто.

Сад му смета што Србија има раст у једном кварталу 2,5 одсто, примећује Вучић.

Српска економија је на добром путу, истиче и додаје да српској економији опада јавни дуг као и незпаосленост, као и да су сви други параметри веома добри, те да је веома задовољан.

Он је навео да све што се дешава у кварталима може да се исправи и да ће Србија свакако, не рачунајући Мађарску и Румунију, бити земља са највећим растом од тих 11 земља у току ове године.

Каже да је наша земља имала проблема са рафинеријама НИС-а и да би без тога имала раст од 3,5 одсто.

„Без обзира на то, у априлу и мају имаћемо раст, у мају од 3,2 одсто, а у јуну четири одсто. Тако да ћемо у првих шест месеци бити на око три одсто раста, а на крају године имаћемо 3,7 или 3,8 одсто”.

Вучић додаје да ће у другој половини године раст бити преко четири одсто, зато што почињу радови на Моравском коридору и други пројекти.

Наводи да су у Србији плате до пре две године биле за 130 евра ниже него у Црној Гори, док су сада за мање од 50 евра ниже.

Поручио је да ће Србија бити земља у групи ЗБ6 или 5 плус 1 са убедљиво највећим платама и да је за то потребно мање од годину дана.

Вучић је приметио да је раст свих привреда успорен, у Европи, региону и у свету и да и поред тога наша земља увећава раст.

„Надам се да ће и НИС и Железара решити своје проблеме”, додао је Вучић.

Које то обећање грађанима Борче нисам испунио?

КРАЉЕВО – Председник Србије Александар Вучић упитао је данас које то обећање грађанима четири београдске месне заједице – Овче, Борче, Крњаче и Котежа, након недавних поплава није испуњено, како се наводи на насловној страни једног медија, уз опаску да се канализациона мрежа не прави за три дана.

Одговарајући на питање новинара да прокометарише наводе тог медија, Вучић је упитао како је могуће да изгради канализацију за три дана и поновио да ће 4. јула Град Београд и Европска инвестициона банка потписати уговор о донацији у вредности од 1,1 милион евра за изградњу канализационе мреже за тај део Палилуле.

„Када се уради пројекат, почећемо са изградњом канализације. То је дугорочно решење за грађане тог дела општине Палилула. Наши људи су на терену, боре се да се вода извуче, чисте канале”, рекао је Вучић у Краљеву након састанка са представницима Срба из региона, јавља Танјуг.

Каже да држава свој посао ради вредно, и оценио да је лако онима који не раде ништа осим што гледају да нешто добацују сваки дан и да, како каже, гледају шта могу да покваре.

„Задовољан сам трудом наших људи, увек може боље, али оно што сам обећао, иако је то много тешко, иако то њима није ни пало на памет да урадим, онима који такве новине подржавају. Огроман новац је у питању, ми ћемо обезбедити средства и у потпуности испунити обећање грађанима”, подвукао је Вучић.

Прво судске, па одлуке странке о појединим члановима

КРАЉЕВО – Председник Александар Вучић је изјавио данас да ће СНС доносити одлуку о статусу појединих својих чланова, против којих се воде различити судски поступци, када ти процеси буду окончани правоснажним пресудама, што, каже, није случај са другим странкама и истакао да они против којих се води неки поступак – нису више на државној функцији.

На питање зашто се СНС не одриче људи попут Милутина Јеличића Јутке из Бруса, Милана Божића из Пожеге или Драгољуба Симоновића из Гроцке, Вучић је рекао да је СНС, за разлику од других, одговорна странка и да ће одлуке доносити после пресуда.

„У време СНС-а – када надлежни органи кажу да постоји основа сумње да је председник општине из СНС починио кривично дело у Гроцкој, он буде ухапшен и процесуиран.... Када постоји основ сумње и кривична пријава, и то приватних лица, да је председник општине Брус починио кривично дело, СНС каже – нека се процес води, нећемо да се мешамо, то је посао надлежних органа”, рекао је Вучић.

Али, они више не могу да буду председници општине.

„А, која је то странка још урадила и Србији?”, упитао је Вучић и додао да се води десетине поступака против „разних лопова” који су на власти данас, а из „досовских” странака.

„А, када су они рекли да се повлаче из тих странака? Него су сваки пут рекли да их режим прогони зато што су против власти. А, покрали 'бога оца'“, констатовао је Вучић, преноси Танјуг.

У тој одговорности је, каже, разлика између СНС и других.

„Управо у томе – водите процесе, поступке. Када се заврши поступак и када видимо шта су судови рекли, доносићемо коначну одлуку о статусу у чланству”, подвукао је он.

Додао је, ипак, да је чланство у странци приватна ствар, да се може донети одлука о искључењу, али тек по доношењу правоснажне пресуде.

Навео је да су сви против којих се води поступак склоњени са државних функција.

„Када је то било раније? Јесте ли водили неки поступак против Ђиласа због 500 милиона? Неки људи поднели кривичне пријаве, па се тужиоци праве наивни”, рекао је Вучић.

Наводи да ће Јутка да буде председник општине су, каже, измишљотине, односно – можда ће он то и да буде, али без СНС, а то је, примећује, готово немогуће.

„А, код њих то може. Код њих Чичко може да буде главни координатор за КиМ, човек који је правоснажно са силовање осуђен”, додао је Вучић.

Такође, рекао и да је се он сам од опозиције разликује и у односу према новинарима, којима увек одговара на питања, док његови политички противници „неће да виде” новинаре чија им се питања не допадају.

Не сметају ми националисти, већ они који измишљају

КРАЉЕВО – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му у политици коју води не сметају националисти, људи који воле своју земљу, те да су и њихове идеје добродошле за општи напредак државе и народа, али му смета када му политички противници, националисти или не, пребацују нешто што није учинио.

„Нама су потребни сви људи и потребан нам је што јединственији став. Мислите да је мени лако да седам година слушам приче како морам да испоручим нешто некоме...? Не кажу они мени 'Вучићу ти си нешто издао', јер знају да нисам, него 'ти ћеш да издаш'. Говоре ми шта ће се десити једног дана, а немају шта да ми кажу за данас”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли му у мирољубивој политици сметају „свети српски националисти”, углавном у редовима опозиције.

Националисти као такви му, истиче, не сметају, а шовинисте презире.

Али, примедбе оних који га лажно оптужују, не може да схвати, поготово што се он, како каже, за разлику од њих не додворава странцима и не ради за стране службе.

Истиче да је срећан што су Видовдан обележили отварањем аеродрома „Морава” после 33 године и указао се ће та инвестиција отворити врата за долазак нових инвеститора, да је радосна вест за 50 људи који ће ту добити посао, као и да ће повећати број туриста на Копаонику.

Такве инвестиције су, каже Вучић, добар пример како да задржимо људе у земљи, јер, истиче, све више европских држава ће због недостатка радне снаге давати радне дозволе као што сада ради Немачка.

Зато је истакао да су потребни људи који воле своју земљу и који ће својим идејама допринети општем напретку државе и народа.

Задовољан је и што је, како наводи, у првих пет месеци ове године рођено 825 деце више него у истом периоду прошле године и очекује да ће тако добра статистика бити и на крају године.

Коментари2
531f1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovan Djordjevic
Sta je to nacionalni duh ? O kakvoj se konsolidaciji radi ? Kako nacionalni duh utice na “ konsolidaciju “ ? , da li je lakse konsolidovati nacionalnu imovinu ako se nacionalni duh javlja cesce ? Da li je nacionalni duh na strani nacije , gde su tu radnici , seljaci i postena inteligencija ? Zasto nase puteve ne gradi nasa omladina vec ih gradi Kineska burzoazoja . Politiko , zar se ne secate ko vas je osnovao . Zasto ne kritikujete vlast , to je vas posao !
Jovan
Од 2009. до 2018. године број становника у Србији је само на основу природног прираштаја смањен за око 360.000, а годишње смањење броја становника од око 36.000 особа доводи до закључка да сваке године нестаје општина величине Бечеја, наведено је у саопштењу РЗС. Toliko o duhu konsolidacije.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља