уторак, 20.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 29.06.2019. у 16:39

Показујемо да бринемо о обичном човеку

(Фото Председништво Србије)

Председник Александар Вучић вечерас је, сумирајући данашњу посету Западнобачком округу, рекао да грађани желе да виде да неко брине о „обичном човеку”, што и јесте његов циљ, брига о свим грађанима, у сваком месту.

Грађани, каже, траже више, јер виде да држава може боље, негде водовод, негде канализацију, негде путеве, а у две од четири општине у Бачкој које је данас обишао – траже и великог инвеститора.

Заједничко свима је да траже боље амбуланте, домове здравља, болнице.

„Када постигнете нешто, то вас тера да радите још зешће и јаче, да задовољите све људе, јер је природно да људи желе више”, констатовао је председник, преноси Танјуг.

Како је рекао, жели да људи виде да се брине о обичном човеку, у сваком месту.

Приметио је да не може локална самоуправа много тога да уради, јер нема новац, те додао да је било ранијих „лоших експеримената” када су локалне самоуправе бринуле о домовима здравља, да је било проблема.

„Овим желимо да покажемо колико водимо рачуна о људима, али и да људи са локала знају да више никога не могу да варају, ни у Београду, ни у Новом Саду”, рекао је Вучић.

Зато се, каже, мора разговарати са људима, иако, примећује, није лако разговарати са народом.

Додао је и да се изненадио бројем људи на скупу у Сомбору, те да су му пренели да је то, после Београда и Новог Сада, био највећи митинг и то, како је истакао, усред лета и у тренутку кад нема превеликих тензија у друштву.

Велики инвеститор из Суботице отвориће погон у Апатину

АПАТИН – Председник Александар Вучић изјавио је данас да је договорио са директором једне од највећих фабрика у Суботици да отвори један погон у Апатину и запосли ту 300 до 400 радника, и навео да ће бити решено питање Луке Апатин.

Вучић је у Апатину обишао један од објеката Предшколске установе Пчелица, у којем су прошле године, по први пут изграђене и јаслице, које примају 64 деце.

„Говорили су да долазим да отворим јаслице које је председник општине већ отворио. Прво, нисам дошао ништа да отворам, а поготово не оно што је већ отворено. Дошао сам да обиђем Апатин и разговарам са људима. Да видим како изгледа оно што је требало они да ураде много раније, а нису, па смо морали ми. То је мој одговор њима”.

Вучић је приметио да су тако причали поједини и за отварање аеродрома „Морава” у Лађевцима, иако је јуче први пут дат сертификат том аеродрому за цивилне летове.

Додао је да се нада да ће бити направљене још једне јаслице у Апатину и проширене постојеће ако буде више деце.

Председник је рекао да и Пригревица код Апатина мора да добије фекалну канализацију, као и да се реше комунални проблеми у Сонти.

Он је истакао да доста људи из Апатина ради у Суботици и да је зато договорио да једна од највећих фабрка у Суботици премести погон у Апатин.

„Иако је за луку добијена слободна зона, гледаћемо да решимо питање Луке Апатин, иако то није лако због односа који имамо са Хрватском. То би значило много више посла за све становнике Апатина. Остаје нам да доведемо још једног инвеститора у Апатин”, преноси Танјуг.

Најавио је да ће се више новца улагати у Бању Јунаковић како би долазило више туриста.

Такође, најавио је да ће пре краја године бити значајно повећане плате у јавном сектору за васпитачице, полицајце, здравствене и социјалне раднике, као и пензије, што ће се наставити и наредних година.

Иначе, за изградњу јаслица Министарство привреде и локална самоуправа издвојили су више од 40 милиона динара. „Пчелица” има 79 запослених, у 10 објеката који се налазе на територији целе општине Апатин, а које похађа 641 дете.

Директорка Биљана Мандић поклонила је председнику књигу – историјат забавишта општине Апатин, чији је аутор васпитачица из те установе Валерија Амбрули, која говори о предшколској пракси у Апатину дугој 137 година.

Осим јаслица, председник Вучић је у Апатину посетио и компанију „Веро”, која се бави производњом обуће.

Производи су намањени искључиво за извоз, и то пре свега у Италију, а у компанији су углавном запослене жене.

Осим погона у Апатину у коме је запослено око 300 људи, компанија има и погон у Сремској Митровици који има око 90 запослених.

Председник је власници компаније понудио помоћ и рекао да држава помаже набавку опреме са учешћем од 50 одсто средстава, бесповратно.

Вучић посетио салаш „Седам дудова” и фирму „Агро плус”

БУКОВАЦ – Председник Александар Вучић обишао је данас сеоско домаћинство „Седам дудова” у Буковцу, близу Сомбора, где га је дочекала власница Војислава Мрваљевић Вукша са породицом, као и домаћини који се баве сеоским туризом у Бачком Моноштору.

Породице Перишкић и Маричић из Моноштора представиле су председнику своје производе – мед, ракију и друге специјалитете.

Вучић је похвалио производе тих породица, а неке од њих је и пробао.

Упитао је шта недостаје Бачком Моноштору, а домаћини су га замолили да се за изграђену празну халу у том месту пронађе инвеститор, јер би то, кажу, био начин да се задрже млади, на шта је председник узвратио да ће се видети да ли и шта по том питању може да се уради.

Осим разговора, Вучић је обишао салаш, који је, како каже, власница добио назив по седам стогодишњих дудова који красе имање, а у ресторан и место за одмор салаш је прерастао пре две године.

За сада су, каже, задовољни послом, с обзиром да се не рекламирају, а имају доста гостију, нарочито викендом, које нарочито привлачи њихова кухиња.

Специјалитети „Седам дудова” су ребарца са сувим зачинима и патка чији се сос припрема три дана, а по рецепту старог Сомборца, који је тим рецептом освојио Аустралију, где је имао ресторан.

„Био је добар и дао нам је свој рецепт који је усавршио и који само ми имамо и не дамо га никоме”, рекла је Војислава, преноси Танјуг.

За председника су, наводи, данас припремили јагњетину у млеку и, наравно, патку са сосом.

Каже да на салаш долазе Сомборци, као и странци које доводе домаћини. Фали им само већи простор за кухињу, који управо зидају.

Након посете салашу, Вучић је посетио фирму „Агро плус група”, која постоји 30 година, а на почетку је била трговинска радња.

Основна делатност је пољопривредна производња, сточарство и обновљиви извори енергије.

Реч је о приватној компанији, имају 600 хектара земље, од којих 400 хектара под наводњавањем. За стабилнији раст им је, како кажу власници, да на дужи период могу да закупе државно земљиште.

Имају фарму млечних крава, са 457 говеда свих врста, а годишње производе 1,5 милиона млека са ЕУ сертификатима и извозним квалитетом.

Приликом обиласка, Вучић је приметио да све то изгледа као у некој од развијенијих земаља Европе, попут Холандије.

Упитан колико су Србији потребни такви предузетници, Вучић је констатовао да их немамо довољно.

„Никад доста, хвала им, они гурају земљу напред”, рекао је Вучић и поручио власницима да могу држави да се обрате за помоћ коју држава пружа кроз субвенције.

Такође, „Агро плус група” има и 11.500 тона силосних капацитета, за три године су, кажу, набавили сву модерну механизацију за рад.

У рад је прошле године пуштена електрана на биогас, капацитета 1 мегават, која ради на бази стајског ђубрива и силаже пољопривредних производа. Ту се прозиводе струја, топлота и органско ђубриво у течном и чврством стању у потпуно еколошком процесу.

Из сопствених средстава од 2015. године, кажу, уложили су девет милиона евра у свој развој.

Фирма има 49 стално запослених.

Србија је данас снажна, њен глас сада не могу да игноришу

СОМБОР – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Сомбору да ће дати све од себе да сачува мир, али да никоме неће никада дозволити да погази наш национални понос и национално достојанство.

А уверен је, како је рекао грађанима у у Сомбору, да ће Србија и успети у томе, јер је данас чвршћа и нико не може да јој наређује.

„Нећу никада дозволити да било ко у влади, нити ја, примамо налоге од странаца. Једини налог који прихватамо је онај од грађана. Србија је слободна, независна и суверена земља”, подвукао је он.

Србија је, према његовим речима, данас снажна, због чега и они који се не слажу са нама и ако се не слажу – траже да чују и морају да чују глас Србије.

„Тај глас се чује, јер је ваш глас веома јак. Да смо имали 20 или 30 одсто подршке, не би имали тако снажан глас. Ја нисам оволико људи у Сомобору видео. Захваљујћи вама имамо чврстину и снагу да се одупремо свим притисцима, да водимо српски брод ка сигурној луци”, нагласио је он у говору у Сомбору, којим је завршио данашњу посету Западнобачком округу у оквиру кампање „Будућност Србије”.

Вучић је казао да они, што су га недељама оптуживали за све и свашта, говорили најгоре ствари, нису положили рачуне и нису рекли како су опљачкали Србију и шта су од ње направили.

„Нећу да помињем њихова имена. Нису ни важни, али коју су фабрику у Сомбору, у западној Бачкој оставили. Ми смо у Новом Саду прве фабрике после 40 година отворили. Срамота ме је да кажем да у Београду није било фабрике 20 година са 200 запослених, а да не причам о другим градовима, од Крушевца до Ниша, где сам шест фабрика отворио, а они 60 затворили”, указао је он, јавља Танјуг.

Вучић је казао да се можда грађани питају што нисмо успели да престигнемо друге и додао да још нисмо успели, али да је уверен да ћемо их пристизати и престићи.

На повике да обиђе нека од места у Бачкој, рекао је да мисли да има најмање 500 места у Србији у којима је био, као једини председник од 1945. године.

„Путујем стално, обилазим Србију. Желим и хоћу да будем са народом, не само када му је лако и лепо, већ када је и тешко. Увек сам се трудио и борио да нађемо мере, да урадимо најбоље за наш народ”, објаснио је он.

Порука опозицији: Натоварите нам на леђа шта хоћете, извући ћу земљу

СОМБОР – Председник Александар Вучић поручио је данас политичким противницима, припадницима бивше власти, да ће извући земљу из свих проблема, за које су они криви, а које покушавају њему да припишу.

„Разорили су нам земљу, њену економску супстанцу, уништили све, опљачкали фабрике, а ћутали кад је отишла Црна Гора и Косово прогласило независност, и све то колико су ћутали, данас би мени да соле памет за све оно за шта су они криви и за шта су ћутали”, рекао је Вучић у обраћању грађанима Сомбора и Западнобачког округа.

Срби су, каже, од 1990-их имали изражене националне идеале, јер смо после деценија у комунизму, у којем смо морали да кријемо националну припадност, добили могућност да говоримо ко смо и шта смо.

Ушли смо, каже, са много снова у те године, а из њих изашли „као у бунилу, као пијани... нимало трезвени и трезни”.

„Онда смо дочекали време са надом да ћемо живети боље, али, дочекали смо пљачкаше и лопове”, који њему данас „соле памет за све оно за шта су они криви”, рекао је.

За њих је имао поруку: „Нема проблема, натоварите на леђа још више, извући ћемо земљу из свих проблема”.

„Хоћемо на рационалан, нормалан начин у будућност, да не продајемо маглу људима, него да имамо снажнију и јачу економију”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Како је рекао, жели пристојну и нормалну Србију.

„Наш посао је да чувамо и штитимо земљу, а то можемо само ако имамо нормалан пут, пут обичних људи, пут пристојне Србије, која неће да вређа друге људе”, поручио је Вучић и додао да су и његови противници добродошли да се на том путу придруже.

За политичке противнике, каже, неће да говори ни да су крезуби, ни да су овакви или онакви:

„Нема проблема, ја сам и крезуб и дебео, овакав, онакав, али ја сам успео да смањим јавни дуг и незапосленост, а ви да их повећате. Немам ја 500 милиона евра, као што си ти украо кад си био на власти. У томе се разликујемо, па макар ја 100 пута био крезуб”, рекао је Вучић.

Није, каже, у томе проблем, већ у томе што он има визију за будућост Србије, а опозиција је нема.

Будућност је нормална, пристојна, радна, запослена Србија, која се не стиди себе, која се собом поноси и верује у себе и у свој рад, подвукао је председник.

„Својим радом ћемо променити себе и земљу. Показаћемо да можемо да будемо успешни као многи европски и светски народи. Хвала вам на новој новој енергији која значи националну и економску консолидацију и укупни напредак у будућности”, поручио је Вучић.

У првих пет месеци 1,52 милијарди евра страних инвестиција

Србија је у првих пет месеци ове године имала прилив страних директних инвестиција од 1,52 милијарде евра, што је више него у истом периоду прошле године, која је, иначе, била изванредна, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Гостујући на О2ТВ рекао је да је то најновији податак који је данас добио од гувернерке НБС Јоргованке Табаковић и да показује да је остварен раст страних директних инвестиција између 15 и 22 одсто, у зависности од тога да ли је у питању нето или бруто износ.

„Зависи од метода читања и износи између 15 и 22 одсто увећања броја инвестиција, у зависности да ли гледате нето или бруто. И то, у односу на изванредну прошлу годину”, преноси Танјуг.

Вучић је казао да је веома срећан због тога, али и због чињенице да држава после шест месеци има суфицит од 21,6 милијарди динара.

Коментари7
0128c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

rade
Cika Pera(Kralj Petar prvi) je bio najomiljeniji srpski vladar.
Mirko
Ja sam obican covek ali ne osecam da brine o meni i oko mene.
Filip
Zanimljiv naslov, koji se moze prevesti kao neobicni brinu o obicnim. Zar ne bi trebali biti svi obicni?
gile
Koji li je razlog sto je nas Predsednik ponovo krenuo u predizbornu kampanju ? Prethodnu je pre mesec dana zavrsio mitingom u Beogradu,a sada krece u drugu. Da kazem, "nikad duzu u istoriji". Da li ce i ovu sada da zavrsi novim mitingom u Beogradu ? I tako .... jos jedno dva puta.
unutrašnji dijalog
... Mitingovanje na sve strane, kao da je predizborno, žurba da se pridobije srpski narod da prihvati "kompromis" o Kosovu za koji se užurbano traži definicija - za ulazak u UN (istorijsko rešenje Kosova: Predaja teritorije)!?
Miroslav Mirković
Ko je vlasnik kompanije? Hvala
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Зна, али неће да нам каже. Још је рано...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља