понедељак, 25.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 03.07.2019. у 11:32

Како да допремимо храну Србима на КиМ? СА МАРСА ИЛИ ИЗ ЛИТОСФЕРЕ?

​Приштина својим потезима жели да поручи Србима на северу да треба да забораве на Србију, изјавио је данас председник Александар Вучић говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и обацио, као лицемерне, наводе о лажној и вештачки изазваној хуманитарној кризи
(Фото Танјуг)

Циљ свих потеза Приштине, укључујући покушаје да примора Србе са севера КиМ да купују албанску, а не српску робу, забрану слободе говора и хапшење и протеривање свих који се противе њеној политици, јесте да успостави контролу над севером и да протера Србе са целе теритпорије Косова и Метохије, рекао је данас председник Александар Вучић, преноси Танјуг.

Тешко да ће доћи до састанка са Дер Лајен
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је током јула требало да се састане са немачком министарком одбране Урсулом фон дер Лајен, али да верује да до тог састанка неће доћи након што је она предложена за председницу Европске комисије, преноси Танјуг.Вучић је рекао да је са њом више пута разговарао на неформалним састанцима у Давосу и да је требало да се састану 23. или 24. јула, како је раније данас јавила Прва телевизија.Вучић, међутим, каже да ће након њене кандидатуре тешко доћи до тог састанка у јулу.

Поставља се питање зашто то Приштина ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који те мере подржавају и шта је оно што ми можемо да урадимо, рекао је председник Вучић на ванредној прес конференцији.

Он је истакао да је ситуација на северу КиМ све тежа, а у политичко - безбедносном смислу „сложена и комплексна”.

Тешкоће са снадбевањем робом почеле су, објаснио је, одмах после увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије.

„Транспорт је био пребачен на алтернативне путеве. Када неко уведе таксе од 100 одсто, он вам је забранио трговину. Нико није спреман да плаћа дупло већу цену за један артикал”, рекао је Вучић.

Он каже да је Србија проналазила алтернативне начине да помогне свом народу на северу КиМ и да су од увођења такси до данас Албанци запленили 16 камиона са робом, а да су сви возачи превођени и малтретирани.

„Више од половине возила одузето је у последњих месец дана, зато што раде у зеленом појасу уз административну линију. У Зубином потоку одузета су четири камиона, Лепосавићу осам камиона, у Сочаници два камиона, у Косовској Митровици два камиона.

​Мислим да Србија зна име убице Оливера Ивановића
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да мисли да српски надлежни органи имају име убице Оливера Ивановића, а да га албанска страна нема, већ да само покушава да за то оптужи Србе. Вучић је казао да Милан Радојичић „није цвећка”, али да он „ни на који начин није учествовао у убиству Ивановића”, преноси Бета.„Ми се трудимо да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност. То што су мислили да ће неко у Београду то да заташкава, то неће успети”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.Казао је да су неки одмах за убиство Ивановића оптуживали српско државно руководство.

У 14 камиона налазили су се прехрамбени артикли и у два сточна храна, док је на један комби пуцано, 11. јула у селу Јиошаница, општина Лепосавић.

Како „лажна криза”? А одакле да стигне роба Србима...„?

Приштина својим потезима жели да поручи Србима на северу да треба да забораве на Србију, изјавио је данас председник Александар Вучић говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и обацио, као лицемерне, наводе о лажној и вештачки изазваној хуманитарној кризи, преноси Танјуг.

Приштина, каже, сматра да је само север проблематична тачка, да Срби не треба да купују робу из централне Србије, већ да ће они да им обезбеде све то исто - али, не Јафу из Црвенке или пиво из Зајечара, већ пиво из Пећи.

Вучић се, на прес конференцији, осврнуо и на изјаву Рамуша Харадинаја да је прошло време „увоза на силу”.

„Не, него ћете на силу да их натерате да једу албанске чоколаде уместо српских. Говоримо о нечему што се не дешава нигде у свету у 21. веку”, рекао је председник.

Како је рекао, у целом свету је природно да људи желе да купују робу са одређеним географским пореклом.

„Замислите да у Србији забранимо да се купује немачка или италијанска вода...„.

Одбацио је наводе о томе да је хуманитарна криза лажна, оцењујући их лицемерним.

„Како мислите да доставимо храну Србима на КиМ? Са Марса или из литосфере? Како да стигне роба до њих? Или да кажемо - никако, навикните се, немојте више да једете чачански чипс, или Јафу, једите туђе прозиводе. То нећемо. И шта ћемо сад?”, упитао је председник.

Додао је да су представници Пришстине и неким страним предстравницима послали поруку да је реч о лажној хуманитарној кризи.

„То су лицемерне и најодвратније лажи и дела међународне и дела албанске, па и дела српске јавности, која у свему види неке завере”, рекао је Вучић.

Поручио је да се прекине са лажима и заверама, јер српски народ само тражи да остане на огњиштима.

Вучић је рекао и да је Приштина јуче покушала да довођењем камиона продаје робу Србима на северу КиМ, али да нико није хтео да купи ништа.

„Дивим се нашем народу. Тај хероизам је остао незабележен код нас, али они заслужују не само поштовање, већ и дивљење. Нису им јуче продали ни килограм шећера, ни соли. Нико није није хтео да купи ништа, јер су Срби хтели да им покажу какву робу хоће. И на то имају право”, поручио је председник Србије.

Додао је да је поносан на Србе и због тога што су на северу била затворена 403 продајна објекта, односно сви, чиме су показали јединство и протест ненасилним гандијевским отпором приштинским властима.

„Они су буквално показали да су у стању да се боре оним методама којима су се Албанци борили против нас 80-их и почетком 90-их година”, рекао је Вучић.

Он је навео да је веома озбиљна ситуација и у КБЦ Косовска Митровица, где недостају антибиотици, као и да је тешка ситуација у Студентском центру, док је снабдевање пекарским производима неизвесно.

Додао је да у приватним апотекама, за сада, има лекова.

Наставак дијалога значајан за стабилност читавог региона

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са чланом Представничком дома конгреса САД Елиотом Енгелом разговарао о важности наставка дијалога Београда и Приштине и да је саговорнику пренео да је то веома значајно не само за добре односе Срба и Албанаца већ и за стабилност читавог региона, преноси Бета.

„Надам се да ће његове поруке у Приштини допринети убрзаном стварању услова за наставак дијалога. Да ли је то реално? Видећемо. Али што пре наставимо дијалог то ће постојати могућност за смањивање тензија”, рекао је Вучић.

Након сусрета у Београду, Вучић је рекао да су позиције различите по питању односа према Косову и Метохији и да је Енгел био један од најзначајнијих заговорника независности Косова, али да су, упркос томе, имали коректан разговор.

Вучић је рекао да је било речи и о случају браће Битићи и о НАТО бомбардовању 1999. године.

„Причали смо, свако из свог угла, али на цивилизован и пристојан начин. Рекао је да то што је велики пријатељ Албанаца не значи да не жели да не буде и пријатељ Срба. Надам се да ћемо то у будућности моћи и да видимо”, рекао је Вучић.

Допремаћемо храну на КиМ, макар ме прогласили Робином Худом

Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу на КиМ допремимо храну, воду и лекове, макар ја постао озлоглашени Робин Худ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, преноси Танјуг.

Упитан како ће Србија транспортовати робу на север КиМ, Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је то озбиљно питање на које постоји само један одговор.

„Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу допремимо храну, воду и лекове. То је све што могу да кажем, као што смо до сада радили и увек ћемо то чинити, макар ја постао озлогласени европски Робин Худ... То је тај луди Вучић што из шуме шаље храну и воду, али наш народ неће бити ни гладан, ни жедан”, рекао је Вучић.

Он је додао да једва чека да види шта ће му по том питању у лице рећи „стручњаци из Европе”.

„Једва чекам и да их питам за парламентарну праксу (поводом избора челника ЕУ), а нама држе предавање о парламентарној пракси...„, закључио је председник Србије.

Поштујемо уговор са Фијатом који су други потписали

Председник Србије Александар Вучић каже да Србија поштује уговор који је претходна власт потписала са Фијатом, да плаћа оно што су њене обавезе и да не може да објављује тај документ, јер би то за последицу имало драконске казне.

Он је тако одговорио новинарима на питање да ли је тачно да је држава прошле године дала велике субвенције Фијату, преноси Танјуг.

Уговоре с Фијатом, истакао је Вучић, није потписивала ова, већ претходна власт.

„Нисам ја потписивао уговор, неки други су га потписивали у тајности и нису га давали јавности. Моје је да поштујем слово уговора и да га не објављујем, јер би платили драконске казне. Ми се држимо уговора и плаћамо оно што су наше обавезе”, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је нагласио да би уговор био другачији да га је он потписивао, али да ће поштовати постојећи и урадити све за раднике у Крагуијевцу.

Критичари власти, како каже, не могу да се помире са одличним резултатима Србије у економији те истичу да пада индустријска производња за 1,3 одсто у првих пет месеци.

Председник каже да је то због Фијата и НИС-а, да је производња у Фијат-у пала за 40 одсто. Он је указао да се Србија најбрже индустријализује и да је то ублажило пад.

Подсећа да је пала индустријска производња и у Немачкој за око 0,6 одсто, у Црној Гори за 17 одсто и то у првом кварталу за девет одсто и у другом минус 12,9 одсто. Пад је забележила, подсећа, и Турска у првом кварталу минус 7,4 одсто у другом 4,9 одсто , БиХ за 6,5 одсто и 3,5 одсто.

„Ми имамо огроман раст, нас Фијат и ремонт НИС-а враћају уназад, за које нисам ни крив ни дужан, а заслужан за то што имамо оволике фабрике које огромне минусе надокнађују”, рекао је председник.

Каже да свакодневно о српској економији „лажу они који су огроман новац отели од народа, уништили све фабрике”. Отварањем нових фабрика, додаје, ублажен је пад индустријске производње због Фијата и НИС-а, за које су уговоре потписала претходна власт.

„Отварањем нових фабрика њих сам извукао да људи мање причају о њима и њиховим уговорима. Уместо да ми подигну споменик они сваки дан лажу о мени по новинама”, рекао је председник.

Напомиње да је у Србији забележен значајно већи раст у другом кварталу него у првом, да је остварен раст од 2,5 одсто и да се очекује да раст у прва два квартала заједно буде три одсто, а да се у трећем и четвртом кварталу иде на раст од 3,7 или 3,8 одсто како би Србија била међу водећим земљама у Европи.

Додаје да ће бити повећања плата и пензија, да јавни дуг пада, док свим другим државама расте.

„За Фијат и Нис не знам шта да вам одговорим. Једино да ме обесите на Теразијама, што ни у чему од тога нисам учествовао и што нисмо раније дошли на власт. Да смо раније дошли на власт било би више фабрика, не бисмо делили седативе кокошкама и лагали народ како је све то дивно, него би радили нешто за грађане”, закључио је он.

Коментари13
baf5b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
"Допремаћемо храну на КиМ, макар ме прогласили Робином Худом" Пази да те не прогласе за Јована Без Земље!
Petar
Šta se sve ovo dešava u praksi , ako je toliko hvaljen taj za nas najbolji Briselski sporazum , donet sa prijateljima Nemcima i Francuzima ? Vlast je salvu hvalospeva nama servirala o tom BS, a sad vidimo da mi moramo ama naš sve ispuniti uslove BS a druga strana nonšalantno . skoro ništa. Sasvim je očigledno da smo slušali bajke i obmane o tom famoznom BS, jer nas uporno svakodnevnica demantuje .Pre će biti da je BS za jednu stranu veoma loš.
Petar
Šta se sve ovo dešava u praksi , ako je toliko hvaljen taj za nas najbolji Briselski sporazum , donet sa prijateljima Nemcima i Francuzima ? Vlast je salvu hvalospeva nama servirala o tom BS, a sad vidimo da mi moramo ama naš sve ispuniti uslove BS a druga strana nonšalantno . skoro ništa. Sasvim je očigledno da smo slušali bajke i obmane o tom famoznom BS, jer nas uporno svakodnevnica demantuje .Pre će biti da je BS za jednu stranu veoma loš.
dejan
Sever je bar bio pre briselskih sporazuma pod nasom vlascu i ko je to potpisao,dozvolio ili sta vec narod ne zna,ali ovo su posledice.
Dramolina Dramotijević
Pa, i da krenete sa Marsa opet mora da se prođe litosfera da bi stigao do Kosova*. Onako, fizički.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља