среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55

Како волети театар у свету без милости

Укупно 19 позоришних представа биће изведено на овогодишњем 33. фестивалу Град театар у Будви
Аутор: Борка Голубовић-Требјешанинчетвртак, 04.07.2019. у 21:55
Потпис Милена Лубарда Маројевић (Фото: М. Рашић)

Овогодишње 33. издање фестивала Град театар у Будви, које ће, уз богате уметничке садржаје, трајати од 4. јула до 30. августа, одвијаће се под слоганом „Позориште у времену грубости: како волети театар у свету без милости, љубави и наде”. Ове године ће у Будви редитељ Милан Нешковић поставити комад „Селестина” по роману шпанског писца Фернанда де Рохаса, који је живео у 15. веку, у адаптацији Маје Тодоровић, и тај пројекат припремају заједно са колегама из ЈДП-а. У глумачкој екипи су: Наташа Нинковић, Љубомир Бандовић, Никола Ракочевић, Емир Ћатовић, Марта Бјелица, Катарина Жутић, Никола Шурбановић, Анђелика Симић и Маја Стојановић.

Реч је о, врло условно речено, комедији. Комад који, како тврди Милена Лубарда Маројевић, директорка Град театра, повезује медитерански сензибилитет у савременом изразу, којим одговарамо и на главну тему фестивала, а све то са изузетном ауторском екипом.

ЈДП и Град театар имају богату заједничку историју. Значајан број пројеката којима је исписана историја фестивала Град театар настао је из те сарадње. То су, рецимо: „Лажни цар Шћепан Мали”, „Троил и Кресида”, „Бура”, „Хамлет”, „Леонс и Лена”, „Дон Крсто”, „Вишњик”… Тако да је овогодишња сарадња, у неку руку, чак и ствар континуитета.

– Опет смо ослушкивали токове, пратили како размишљају и осећају ствараоци последњих година, чега смо се можда заситили, а шта нам недостаје. Свако је време одувек, наравно, сурово на свој начин. Али се чини да је у последњој деценији суровост добила обиље нових облика у којима се појављује у нашим животима, од видљивих до притајених и наизглед подношљивих и позориште, наравно, реагује на то. Отуда тенденција да се ствари прикажу директно, прстом у око, и отуда интензивна и огољена, често метатеатарска комуникација са публиком. На другој страни, поново промаља поетско. Чини ми се да се публика ужелела смисла, добро естетизоване вечности. А и тога и те како има на позоришним сценама последњих година, ми ћемо приказати само један део, каже за „Политику” Милена Лубарда Маројевић и додаје:

– Град театар је, на једној страни, летњи фестивал, смештен у изразито локални медитерански контекст, на другој страни смотра елитних програма намењених захтевној публици. Зато је важно да одабиром задовољимо очекивања на тој релацији. То се можда најбоље види кроз одабир фестивалских копродукција.

Приказаћемо, наравно, поручује наша саговорница, поново нашу прошлогодишњу копродукцију „Крваве свадбе” у режији Игора Вука Торбице. Видећемо још две представе овог редитеља, „Хинкемана” ЗКМ-а и „Бакхе” Народног театра из Битоља. Гледаћемо

„Blue Moon” Бориса Лијешевића, казалишта Керемпух; комедију по Голдонијевим мотивима у копродукцији Копра и Новог Сада „Вентилатор”, необичну и вредну „Луду траву” из Софије, „Девојчицу са жицама” Марјана Нећака из Љубљане и Битоља, „Капитал” Андраша Урбана из Зетског дома са Цетиња, „Сјећаш ли се Доли Бел” Кокана Младеновића из Сарајева, две представе Атељеа 212 „Петријин венац” и „Режим љубави”, „Козоцид” Виде Огњеновић Градског позоришта из Подгорице и друге представе, укупно њих 19.

– Ми увек трагамо за представама које праве неку разлику, којима се говори нешто што до тада на тај начин нисмо рекли. Тако ћемо, рецимо, ове године приказати дипломску представу студената глуме Академије уметности из Новог Сада, „Три зиме” и још неке које апсолутно завређују пажњу, а наша их публика нема где друго видети.

Уз драмски програм, врло брижљиво бирамо програме „Трга песника”, те музичке и ликовне. У простору Цркве Санта Мариа у Старом граду ће током јула бити изложена дела Димитрија Поповића обједињена под насловом „Corpus Aeterna”, а током августа дела најзначајнијих црногорских сликара из фундуса Народног музеја са Цетиња под насловом „Медитеран у делима црногорских сликара 2”.

Музичким програмом ће, сазнајемо, бити отворен 33. Град театар у Будви у четвртак увече, 4. јула, када ће у сарадњи са Биг Бендом РТС-а промовисати заједнички компакт-диск „Мимо од Будве”, посвећен Николи Миму Митровићу… Будвани ће слушати и наступ Московског симфонијског оркестра, као и неке камерне концерте реномираних уметника из Русије, Италије, Црне Горе. Неки од гостију „Трга песника” биће: Дамир Каракаш, Џевад Карахасан, Драган Проле, Зоран Предин, Марко Томаш, Весна Капор…


Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља