недеља, 07.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 12.07.2019. у 09:58 Војин Величковић
ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: ГОРАН ИВАНИШЕВИЋ

Никада нисам рекао да бих убијао Србе

Нови тренер Новака Ђоковића у првом разговору за српске новине од рата демантује неке изјаве приписане њему и објашњава своје поступке
Новак Ђокови и Горан Иванишевић на Вимблодону (Фото ЕПА - ЕФЕ- Петер Кланзер)

Од извештача „Спортског журнала”

Лондон – Од Горана Иванишевића вероватно није било омраженије особе међу Србима током ратних деведесетих. Чак и у конкуренцији Фрање Туђмана. Био је један од најгласнијих заговорника распада Југославије и отцепљења Хрватске.

Као спортиста у светском врху, поготово тенису, био је у ситуацији да стално даје своје виђење истине о свему што се дешавало у СФРЈ. И он је то максимално користио. Готово да није било дана, нарочито када су највећи турнири били у току, да није на страницама светске штампе говорио оно што мисли, а што се нама није допадало.

Одавно је на те речи пао заборав, али недавна одлука Новака Ђоковића да пред Вимблдон баш Иванишевића изабере за тренера, вратила је многе његове речи из нафталина. Једна реченица, објављена и у многим нашим новинама, нарочито боде очи – када је на неком стрелишту наводно рекао да би волео да су уместо мета Срби, па да на њих пуца.

Баш ту изјаву Иванишевић демантује у ексклузивном интервјуу „Спортском журналу” и „Политици”, првом у којем у неким српским новинама открива шта се тада тачно десило, да изјава није правилно преведена, објашњава своје поступке током рата и тврди да никада није урадио ништа нечасно, нити икога повредио.

– Не волим да се враћам у прошлост. Боље да разговарамо о будућности. Али хајде да испричам шта је тачно било – скида Иванишевић вео историје. – То се догодило пре 27 година у Аделејду. Тај турнир ми је остао заувек у сећању, био је један од најстреснијих у мојој каријери. Постоји цела прича у позадини зашто се то десило и шта сам ја рекао.

Испричајте нам.

Први пут сам те 1992. дошао у Аделејд, а чува ме специјална полиција. Нисам могао да одем ни у ве-це а да ме двојица не прате. У првом колу ривал ми је Швеђанин Култи. Он игра боље од мене, а онда у једном делу меча на трибине долази пет до десет момака, Срба наравно, и почињу да ме псују на најгори могући начин. Прете да ће ме убити, преклати, вређају моју мајку највулгарнијим псовкама. Ја им узвраћам, долази до прекида меча да њих одстране са трибина. А онда се дешава једна трагикомична ситуација. Уместо да ја будем тај који не може да погоди терен, Култи не може да се састави. После меча ме је питао шта се то десило.

Како је дошло до спорне изјаве?

У току те недеље, пошто нисам могао нигде да изађем, ти специјалци су ме позвали на стрелиште где они вежбају и пуцају. Дали су ми полуатоматску пушку да гађам мете. Оне су искакале, наравно ја ништа нисам погодио. После су новинари дознали да сам био тамо и питали ме како је било. Ја сам им рекао да је било супер, али да би било још боље да су уместо мета били они навијачи са меча. Новинар је то превео како је превео. Погрешно. Ја јесам то рекао, али се моја изјава односила само на те навијаче, јер су ме стварно излудели вређајући мене и псујући ми мајку на најгори начин. Али ја никада после тога нисам ништа слично рекао, нити сам имао такве изјаве, нити сам нешто говорио против спортиста и осталих људи. Имао сам разлог за ту изјаву, већ сам испричао.

Било је још изјава на којима су вам Срби током деведесетих замерали?

Био је рат, ја сам био за своју земљу, можда сам био и најекспониранији спортиста уз покојног Дражена Петровића. Сваку шансу сам користио за промоцију Хрватске. На такав начин сам помагао своју земљу. Свако је радио шта је могао, тако да не видим неки спорни део. Испало је као да сам стварно узео митраљез и убио 500 људи, а то није тачно.

Да прецизирамо још једном, да ли сте рекли да бисте убијали Србе?

Понављам, то никада нисам рекао. Рекао сам само да би било боље да су уместо оних мета били навијачи са тог меча који су ме вређали и псовали ми мајку. Све сам то рекао у афекту. Таква су времена била. Није то лако издржати. Није лако када не можеш да изађеш из хотела данима, када си под великим притиском. Поштујем све, али највише волим и ценим одакле долазим. Нисам никога убио, нити сам мислио да некога убијем.

Шта мислите о Новаковој подршци хрватским спортистима?

Феноменална ствар, да се спортисти подржавају међусобно. То је најнормалније. Много наших и ваших спортиста игра у истим клубовима у фудбалу, рукомету, ватерполу, кошарци. То је велика ствар када те најбољи тенисер света подржава и то су осетили сви наши репрезентативци и захвалили су му.

Да ли је то што радите са Новаком нека врста подршке српским спортистима, јер је он наш најбољи спортиста свих времена?

Ја сам увек навијао за Новака, и не само за њега. Давао сам подршку вашим спортистима, на пример Зимоњићу када је дошао на Тур, и свима сам био при руци и помагао им. Навијам, али не морам да гледам сваку утакмицу. Не могу ја да навијам против. То је мени тотално сулудо. Наравно да када играмо једни против других нећемо носити једни другима каранфиле, али после мора да постоји респект.

У Србији су неки људи осудили то што вас је Новак ангажовао за тренера?

Увек ће бити и код вас и код нас незадовољних. Мени је екстремна част да ме је позвао један Новак. Замислите да ме је позвао Реал Мадрид, а ја нећу. Спорт је велика моћна ствар која повезује све. Новаков позив је велико признање мени, и као тренеру и као особи.

У којем сегменту највише можете да помогнете Ђоковићу?

Он је перфекциониста, а сви перфекционисти стално желе да напредују, желе сваког дана да буду бољи. То су такви људи, зато и јесу ту где јесу. Он има 5.000 поена више од другопласираног Надала. Увек постоје ситнице које могу да буду боље. Ја не бих сада причао о тим стварима, али да може да буде још бољи и да он то жели, то је тачно.

Како је изгледало ових првих седам дана рада са Новаком?

После годину дана поново сам уживао на терену. Пре тога нисам баш превише уживао, не желим да откривам кога сам тренирао. Тај приступ, да он пита а ја одговарам, је сјајан. Цео његов тим функционише перфектно. Мени је част да сам уопште био део тога.

Колико сте задовољни Ђоковићевом игром до сада?

Из меча у меч игра све боље. Онај сусрет са Хуркачем у трећем колу му је одлично одговарао, јер је га мало тестирао. Пољак је добро одиграо један део, али тешко је против Новака одиграти тако добро пет сетова.

Шта очекујете у двобоју са Баутистом?

Роберто је један од најпотцењенијих тенисера данашњице, нико не прича о њему, а он је тако гадан противник. Победио је Ђоковића ове године у Дохи и Мајамију, али тамо се играло на два добијена сета. Не видим како може да га добије на три добијена на Централном терену Вимблдона.

Ненад Зимоњић каже да се већ види да Новак боље сервира откако ради са вама. Шта сте му променили?

Нисам ја дошао да нешто мењам, већ да понудим виђење са друге стране мреже. Годинама сам правио тактику против њега, док сам радио као тренер других тенисера. Неки резултати наше сарадње могу се видети за четири до шест месеци. Рекао сам му нека своја мишљења о сервирању, али он је тај који доноси одлуке на терену и који мора да игра.

Да ли сте већ разговарали о наставку сарадње?

Није време да се о томе прича. То ћемо после Вимблдона. Разговарали смо о неким стварима, али пустимо да се заврши турнир.

Ако дође до наставка сарадње, да ли ћете радити истовремено са Вајдом или ћете се смењивати као Бекер и Вајда?

Све ће се то знати када дође време. Прво турнир да се заврши. Морам и да захвалим Вајди, кога одавно знам, а одлично смо се сложили. Он је јако важна карика. Веома слично размишљамо и заиста сам уживао са њим. Маријан најбоље познаје Новака, 13 година су заједно. Свима је било важно да се он и ја добро уклопимо.

Да ли уопште нешто недостаје у Новаковој игри?

Увек постоји нешто. Не постоји то што он не зна, али постоји оно што и он може боље. Али не могу ја да дођем на турнир на коме Новак брани титулу и одмах нешто да мењам. Прво мора да буде позитивна атмосфера. До сада све функционише феноменално, циљ је вимблдонска титула.

Више пута сте рекли да само Балканац може да помогне Балканцу. На шта сте мислили?

У тенису није све у форхенду, бекхенду или сервису. Пола мечева вам добије атмосфера, познавање психе играча. Ми Балканци имамо посебан начин размишљања. Нисмо лагани, али смо једноставни. Неки Американац или Немац то не може да схвати. То може много лакше да разуме Балканац. Ми смо доста прилагодљиви и сматрам да Балканац може да тренира било кога.

Дошао бих у Београд

Иванишевић је последњи пут био у Београду 1989, када је против Данске у Пиониру дебитовао у Дејвис купу.

– Нисам од тада био, нисам ни имао неке прилике. Жао ми је што нисам дошао на Зимоњићеву свадбу, он је мени као брат. Веома дуго се знамо, видео је он какав сам ја.

Да ли бисте дошли на Новакове припреме у Београд?

Ако се сарадња настави, дошао бих. Ићи ћу тамо где треба. Имам много драгих пријатеља у Београду и људи које виђам по свету.

Шта Новак мора против Баутисте

Да буде тај који ће да диктира игру и који ће показати: дошао си на мој терен, ја сам шампион и ја диктирам све. Роберто је јако незгодан тенисер, све зна и неће се предати, али њему је прво полуфинале, отказао је и момачко вече због тога. Не верујем да може да победи Новака у пет сетова, али не сме се потцењивати. Новак мора од почетка до краја да се буде фокусиран.

Шта Новак не сме

Да дозволи Баутисти да контролише игру, да се извлачи на форхенд и да га отвара. Ту је Роберто веома опасан.

Коментари24
4cdbd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Tihomir
Mlad je Nole i treba mu vreme, da uvidi i shvati da od te veze nema hleba! Hrvatska mora da prizna i u svakom trenutku da zna šta je njihov narod napravio u Jasenovcu! A pošto sada ta zemlja živi u iluziji menjajući istoriju i misleći da su drugi zaboravili ili da će da zaborave nema realne nade da se to desi! Njihova država je istorijska prevara i to mislim da i oni znaju! Znači nema mirne promene i normalnih odnosa a u sportu mogu da glume i zajednički da napinju mišiće!
Beogradjanin Schwabenländle
Оно што мозак нареди, уста изговарају, то зна сваки психијатар и психолог. И та четворица или петорица су били Срби, или како он каже " Срби, наравно ", према томе је његова данашња " исприка " неважећа, боље да је није навео.
anaig
Gorane, u tom periodu mnogi ste se stidjeli da budete Jugosloveni i sa srpskim korijenima. Jugoslavije ste se preko noci odrekli, i odjednom, svi promovisete Hrvatsku. Cudno jer da nije bilo Srba i Srbije vi nebiste danas branili tu tvorevinu i identificirali ste s njom, jer je puna sramote i zla. Ali Zapad vam je isprao mozak i tako ste reagirali u doticnom periodu. Da li bi iko u Hrvatskoj podrzao JAVNO srpskog sportistu kao sto je Novak to uradio? Mislim niko, a vjerujem ni vi.
zatrovani teniski kolac
"...Био је рат, ја сам био за своју земљу..." Normalno, svako voli svoju zemlju a mrzi tudju sa kojom njegova ratuje. Ima i izuzetaka o cemu neki sve vise i vise svedoce... Sve izgleda da ce se opet okretati onaj isti 'transatlanski' politicki kljuc kada je Ivanisevic osvojio Vimbldon a da nije ni ispunio uslove da uopste igra turnir, sve u jeku trazenja afirmacije za zemlju za koju svet nikad nije ni cuo. Nas bi predsednik rekao da ne veruje u teorije zavere ali ni u slucajnosti...
Конвертити
Невероватно велики проблем идентитета многих Хрвата је узрок њиховог невероватног екстремизма. И Иванишевић и Петровић и безбројни други људи прикривају своје српско порекло. Припадност новој религији-нацији доказује се често нечовечним акцијама и изјавама против својих доскорашњих саплеменика. О њиховом новом понашању сведоче бројне српске изреке, нпр. Гори потурица о Турчина, У Турчина руке крваве до лаката, а у потурице до рамена. Гори покатолица од католика. Већи католик од папе.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља