недеља, 27.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 15.07.2019. у 20:29

Макрон: Србија је у нашим срцима, данас и заувек

Француска зна шта све дугује мученичкој и срчаној Србији из времена Великог рата, шта дугује њеним војницима који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Француска вас воли, као што сте ви волели њу, поручио је француски председник на Калемегдану
Емануле Макрон са руком на срцу (Фото Танјуг Д. К.)

Сада је ред да вам, у име своје земље, кажем - Француска вас воли, као што сте ви волели њу и знамо шта вам дугујемо, поручио је вечерас француски председник Емануел Макрон пред импресивним бројем грађана који су дошли да га чују, код Споменика захвалности Француској на Калемегдану.

„Ево, Француска је овде”, рекао је Макрон показујући руком на своје груди и наставио:

„Србија је исто тако у нашим срцима. Данас и заувек”, рекао је шеф француске државе на српском језику.

То обраћање Макрона, у друштву председника Србије Александра Вучића, пред спомеником захвалности његовој земљи симболично је потврдио раније изречене политичке поруке о повратку Француске у Србију.

Било је изузетно свечано и емотивно вечерас на Калемегдану.

Таква атмосфера понела је и Макрона, који јој је и сам допринео, обраћајући се на српском језику речима које су „гађале право у срце”.

После припремљеног говора, он је наставио, надахнуто и са пуно енергије и емоција, да на поукама из историје, које симболизује овај Споменик, говори о будућности Србије, и Француске, али и о месту Србије, уз Француску и друге европске нације, у Европи, у којој деле исте вредности на којима граде трајни мир и будућност.

Он се захвалио свима - председнику Србије, члановима владе, Београђанима, Србима и Французима, који су се у тако великом броју окупили, и, поздрављан бурним аплаузом, рекао:

„Хвала вам, председниче, на изванредном дочеку и свима што сте дошли у толиком броју, дубоко смо дирнути. Ви показујете да порука исписана на Споменику захвалности Француској на ком пише - Волимо Француски, као што је она волела нас - важи и сто година касније”.

„У име своје земље вам кажем да и Француска воли вас, као што сте ви волели њу”.

„Француска зна шта све дугује мученичкој и срчаној Србији из времена Великог рата, шта дугује њеним војницима који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Француска никад неће заборавити жртвовање српског народа, искушења, сузе мајки, јаук очева , непресушну бол преживелих”, поручио  је Макрон на српском, преноси Танјуг.

 

Вучић Макрону: Хоћемо заједно да побеђујемо у будућности

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија захвална председнику Француске Емануелу Макрону што је поручио да му је наша земља у срцу и да је својом искреношћу придобио срца грађана Србије.

„Није све што сте рекли било лако за народ и мени би чешће звиждали него аплаудирали да сам пола од тога рекао, али сте купили срца грађана и задобили њихово поверење, јер нисте изабрали да говорите у четири зида или пред камерама, него сте дошли пред грађане, да њима говорите, а људи у Србији то највише поштују”, поручио је Вучић француском колеги.

Вучић је истакао да је Макрон једини политичар који је дошао, а није рекао хоћу да говорим пред 10-20 истомишљеника.

„Рекли сте не лаке ствари за нашу земљу и народ, које сам разумео. А, ови људи су вам отворили срце и рекли да је велики Макрон показао поштовање према њима, према Србије. Хвала вам на томе. Ови људи вам то неће заборавити”, истакао је Вучић.

Он је подсетио на речи краља Александра Карађорђевића 1917. године да је Србија пала, али да српска војска није пала и да иде заједно са француском или у смрт или у победу.

„И ишли смо у победу и - победили смо, заједно са вама. И хоћемо заједно са вама да побеђујемо и у будућности”, поручио је председник Србије.

Вучић је приметио да и када су се у Србији, после неких догађаја чуле речи које нису ишле у прилог пријатељству две земље, то је зато што је Србе увек највише болело када је нешто што нисмо желели да чујемо или видимо - долазило из Француске, јер смо Француску увек волели и волимо и од ње увек очекујемо више од других, док од неких других не очекујемо ништа.

Председник је пренео грађанима да је Макрон имао стрпљења да га данас саслуша и све што је говорио о нашим недаћама, о свему кроз шта је српски народ прошао у последњим деценијама.

Председници Макрон и Вучић на Калемегдану (фото Танјуг П.К.)

И, како је рекао, ако ништа друго, Макрон је имао стрпљења да слуша, а он сам га је, каже, замолио само да разуме Србију и Србе.

„Урадио некада нешто или не за нашу земљу, показао је поштовање какво други нису нису”, рекао је Вучић и затражио аплауз за Макрона.

Поручио је Макрону да за њега има само једну поруку, будући да је шеф француске државе рекао да се Европа дубински реформише, а како то буде ишло, у том процесу, тако ће и Србија да приступа.

„Рекли сте да вам је Србија у срцу - пожурите са тим дубинским реформама и овај народ памтиће вам то заувек”, поручио је Вучић.

Додао је да је Споменик захвалности Француској један од најлепших споменика српске и југословенске уметности и културе, који је увек делио судбину наших односа, али увек на најлепшем месту у Београду, какво нема и не може да добије ниједан други споменик.

Вучић је додао и да је са француским колегом данас договорио оно што је важно за грађане Србије, али пре свега, о међусобном поверењу и пријатељству, о потреби да чујемо и слушамо једни друге, и да Србија неће тражити ништа туђе, нити нешто што би Француској могло да нашкоди.

Како је рекао, данас је разговарао и сутра ће, са најважнијим човеком у Европи, уз Ангелу Меркел, мада је млађи од свих и пред њим је будућност.

„Замолио сам га да, са љубављу коју осећа према Србији, брине о Србији а ми ћемо радити напорно, марљиво и бићемо поуздани партнери”, рекао је Вучић.

Захвалио је свима што су се окупили у, како је рекао, невероватном броју.

„Ако хоћемо да будемо део Европе и света морамо себе да мењамо. Извукли смо земљу из економске кризе, банкротства, и у томе ћемо ићи напред, али мораћемо да мењамо начин размишљања, да слушамо и чујемо друге, као што је Макрон желео данас да чује нас”, рекао је Вучић.

Молим вас, каже Вучић, да поштујете политику која није лака, која не значи лака обећања и испуњења лаких обећања него оних који ће нашој деци обезбедити будућност, мир, и стабилност. То је политика за коју тражим подршку Макрона, и за коју ћу увек тражити вашу подршку.

Потребно је, рекао је председник, да наставимо да се боримо, да не стајемо.

„Лако је стицати непријатеље и отерати свакога. И поред тога што сте могли да будете љути на мене, али и можда и на Макрона, ипак сте аплаудирали. То је оно што нам је потребно, Србија која гради мостове, пријатељства, а стара чува и негује. Нико нема толико срце и душу колико Србија”, рекао је Вучић.

Замолио је окупљене да покажу поштовање према француским пријатељима.

„Велико хвала, председниче Макрон, што сте дошли да говорите на овом величанственом скупу и као што се рекли - живела Француска, живела Србија, живело српско-француско пријатељство”, рекао је Вучић на француском а онда и поновио последње поруке и на српском, преноси Танјуг.

Макрон се обратио грађанима на српском 

Председник Француске Емануел Макрон вечерас се код Споменика захвалности Француској на Калеменгдану хиљадама грађана који су дошли да га чују обратио и на - српском језику и заслужио громки аплауз присутних.

Макрон је на српском поздравио председника Србије Александра Вучића и градоначелника Београда Зорана Радојичића и захвалио се грађанима који су дошли у великом броју на Калемегдан.

Готово свака реченица на српском језику била је пропаћена аплаузом одушевљења грађана, од којих су му неки добацили: „Макроне, Србине”.

Макрон се на српском захвалио свом српском колеги на на изванредном дочеку.

„Хвала свим што сте дошли у оволико великом броју, дубоко смо дирнути”, рекао је Макрон, преноси Танјуг.

 

Венци на Споменик захвалности Француској

Председници Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон, положили су вечерас венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Вучића и Макрона је у београдском парку бурним аплаузом дочекао велики број грађана, који носе српске и француске заставе, а и сам Калемегдан је украшен заставама тих двеју земаља.

Очекује се обраћање двојице председника испред Споменика, који је на Калемегдану постављен 11. новембра 1930. године у знак пријатељства, узајамне помоћи и сарадње Србије и Француске током Првог светског рата.

Споменик је прошле године, после 88 година, обновљен, јер су за то време киша, ветар, снег, промене температуре и мраз довели до појаве пукотина и напрслина у бронзи.

Стари сјај је Споменику враћен заједничким средствима српске и француске владе, и уз помоћ бројних донација.

Споменик захвалности Француској је ремек дело вајара Ивана Мештровића.

Споменик у бронзи приказује скулптуру жене која држи мач, што симболише Француску која јури у помоћ Србији.

Са источне стране скулптуре је рељеф жене која седи, оличење Сорбоне - просветне помоћи српској омладини у току и после рата.

Познати натписи на споменику су „Волимо Француску као што је она нас волела” и „А ла Франце 1914-1918”.

Макрон и Вучић испред Споменика захвалности Француској (Фото Танјуг Д.К)

Након отпочињања НАТО агресије на СРЈ, 26. марта 1999. године, у којој је учествовала и Француска, коју су у Србији сматрали за традиционално пријатељску земљу и савезницу, споменик је прекривен црним платном, и постављен је натпис „Нека је вечна слава Француској које више нема”.

Стога је по многим аналитичарима данашња посета Макрона у духу обнове традиционалног пријатељства српског и француског народа, што је и била порука француског председника при слетању у Београд:

„Дошао сам да окренемо нову страну, желимо партнерство са Србијом”.

Коментари76
e23de
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

DELA govore a ne reči
Kada će Francuzi preći sa reči na dela , jer političari lako obećaju !
Alex vrnjački
Slažem se sa onima koji kažu da Srbi vole "šarene laže". Slažem se i sa onima koji su se radovali dolasku pr. Makrona. Slažem se i sa onima koji vide pozitivne stvari kao epilog posete...a i sa onima koji su rezervisani. Zašto? Pa zato što su svi u pravu gledajući usko njihove komentare. E sad, ako stvar vratimo u realno vreme i pretpostavimo da želimo bolju budućnost za Srbiju, moramo se ponašati racionalno. Jer, ko kome "više treba" za bolju budućnost? Mi moramo iskoristiti i mrvu šanse...
joks
Добро, преживели смо и ово , француске изливе нежности.За ово знају само у Србији.У свету знају за ону ''љубав'' са обележавања стогодишњице великог рата.Укратко, није прошла представа добро код домаће публике, а страна је није ни гледала.
Ненад Рајковић
Увертира признања КиМ или рсзграничења па признања.
Trpe
Opet se pada na lepe reci bez pokrica !

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља