субота, 24.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:44

Кафу и чоколаду ћемо плаћати још више због климатских промена

среда, 17.07.2019. у 13:57
(Фото Пиксабеј)

ЛОНДОН – Због климатских промена које би могле да изазову проблем са растом усева и изумирање животиња и риба, можда ћемо морати да се опростимо од омиљене хране и пића.

Услед глобалног загревања, земљиште погодно за узгајање кафе ће се до 2050. вероватно преполовити.

Очекује се да ће дивље врсте кафе потпуно изумрети до 2080. године, пише Би-Би-Си, а преноси Танјуг.

У Танзанији, једном од највећих извозника кафе, усеви су се већ смањили на пола у протеклих 50 година.

За оне који мисле да могу да избегну кризу тако што ће се пребацити на чај, научници у Индији имају лоше вести: монсуни који „негују” плантаже чаја постају све интензивнији и почели су да утичу на укус усева.

Стога се треба припремити на мање укусне, разводњене чајеве у блиској будућности.

Чоколада је дефинитивно неочекивана жртва глобалног загревања, махуне какаа воле високе температуре и велику влажност, али оно што воле још више је стабилност.

Биљке какаоа су захтевне баш као и биљке кафе, а свака промена у температури, падавинама, квалитету земљишта, сунцу и брзини ветра може имати драстичан утицај на жетву.

Узгајивачи у Индонезији и Африци су већ почели да се пребацују са узгајања какаоа на стабилније усеве, као што су палмино уље или дрво каучука.

То ће у пракси лоше утицати на приступачну цену чоколаде.

Што се тиче свакодневних мање захтевних ствари као што су риба и кромпир и на њих ће утицати климатске промене.

Рибе су све мање и мање, пише Би-Би-Си.

Један од разлога за то је све нижи ниво кисеоника у океанима који се загревају.

Угљен-диоксид, такође, чини морску воду киселијом, што значи да шкољкама све теже расте љуска.

Озбиљни докази су у мрежи: глобални улов је већ опао за пет одсто. Они који лове рибу у Северном мору уочиће да им је улов опао чак за трећину.

Кромпири расту под земљом, али ће и они трпети захваљујући све чешћим сушама.

Само једно врело лето 2018. у Великој Британији је утицало да се род кромпира смањи за четвртину, док се сваки појединачни плод смањио за три центиметра, пренели су британски медији.

Индустрија коњака у југозападној Француској, стара 600 година, је у кризи.

Све више температуре чине да је њихово грожђе преслатко за дестиловање.

Произвођачи избезумљено траже погодне замене, трошећи на стотине хиљада евра сваке године на истраживање, али са мало успеха до сада.

Мало даље на северу, у Шкотској, произвођачи вискија се такође хватају за главу. Глобално загревање је смањило залихе свеже воде због суша.

Прошлог лета, многи произвођачи вискија су били присиљени да угасе производњу, а метеоролози упозоравају да екстремни временски услови постају све учесталији.


Коментари1
8abde
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Luka
Ma kave bre klimatske promene to su obicne budalastine, ne postoje klimatske promene klima je bila ovakva i prije pojave covijeka ja sam citao misljenja mnogo strucnijih ljudi

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља