субота, 24.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:25
„ПОЛИТИКА” САЗНАЈЕ

Србија укида вакцинацију против класичне куге свиња

На овај начин отвара се пут домаћим фармерима за пласман свињског меса у Европску унију
Аутор: Ивана Албуновићуторак, 23.07.2019. у 22:55
(Фото Р. Крстинић)

Од 1. октобра свиње са највећег броја фарми у Србији више неће бити вакцинисане против класичне куге свиња (ККС) што домаћим произвођачима, у догледно време, отвара пут за пласман меса на тржиште Европске уније.

Како „Политика” сазнаје, министар пољопривреде потписао је јуче правилник којим се уводи рејонизација, а који ће бити објављен најкасније до краја ове недеље. Том одлуком практично ће бити обустављена вакцинација свиња у оним деловима Србије предвиђеним правилником.

– Највероватније је да ће вакцинација остати само на јужним падинама Фрушке горе, Моровићке шуме, где се та болест спорадично појављује код дивљих свиња, које евентуално могу бити преносиоци. У осталим деловима земље биће обустављена, поготово на заштићеним фармама, где ћемо дозволити прекид вакцинације – рекао је за наш лист министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Како је истакао, са престанком вакцинације Србија ће моћи да се обрати телу за безбедност хране како би отпочео мониторинг, после чега бисмо могли да добијемо дозволу за извоз свињског меса у Европску унију. Овом одлуком наша земља испуњава и једну од обавеза из поглавља 12 (Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика).

Вирус опстаје у месу годинама
Утврђено је да вирус, који изазива ККС, може да опстане и неколико година у замрзнутом месу свиња. Најчешћи начин преношења је промет свиња у инкубацији, али се ширење болести везује и за контакт с људима, транспортним возилима, исхрану помијама, контакт с дивљим свињама.

Према незваничним информацијама, вакцинација свиња против ове болести почела је у Србији пре тридесетак година, али је у последњих 15 држава организовано спроводи. У Србији је годишње против ове болести вакцинисано између 2,8 и 2,9 милиона свиња (и ревакцинисано око 1,2 милиона). За набавку вакцина и спровођење мера здравствене заштите од 2006. до данас потрошено је око 8,3 милијарде динара.

Међутим, стицање статуса земље слободне од класичне куге, без вакцинације, захтева потпуну примену мера којима се потврђује да вирус не циркулише у популацији свиња у земљи, ни код домаћих, ни код дивљих свиња. Према искуствима других држава, то може да потраје и неколико година.

– Истина је да све то захтева одређени временски период, али морамо да почнемо. Што се тиче трговања са Евроазијском унијом моћи ћемо да тражимо да нам дозволе транспорт преко територије ЕУ, што је велика погодност за произвођаче због смањења трошкова – рекао је министар пољопривреде и додао да „уколико постоји воља, Србија би такву дозволу могла да добије одмах”. Он је истакао да је ова одлука управо најзначајнија за трговину.

Подсећамо, Србија због вакцинације против ККС тренутно не може да извози свињско месо у ЕУ, али је одобрен извоз производа од ове врсте меса који су прошли термичку обраду.

Због тога на овај потез државе произвођачи свињског меса чекају већ годинама и до сада су се наслушали обећања. Незадовољни због рампе коју је ЕУ због вакцинације спустила за наше месо упозоравали су да је немогућност државе и струке да се избори са овим проблемом главни разлог пада производње и огромног губитка фармера.

Осим све веће конкуренције на том тржишту, и нестабилног курса рубље, још један од разлога драстичног пада извоза свињског меса у Русију, од 2014. године, управо је била немогућност транспорта преко територије уније. Јер, не само да нисмо могли да извозимо месо, већ нам је био забрањен и превоз преко њихове територије. Уместо да смо скраћивали пут транспортом камионима друмским саобраћајем, произвођачи су били принуђени да робу шаљу до Луке Бар железницом, а потом су контингенти путовали бродом практично преко пола света. То знатно подиже цену и наше месо чини неконкурентним на руском тржишту. Раније истраживање „Политике” показало је да у најидеалнијим условима превоз свињског меса до Русије траје 13 дана. Толико је потребно да контингент стигне најпре камионима из Србије до Бара, а потом морским путем, око Европе, до луке у Санкт Петербургу. За то време, према рачуници произвођача, месо пређе око 7.600 километара и у једном делу чак плови кроз воде Атлантског океана. Када нам буде био дозвољен друмски превоз, од исте дестинације делило би нас мање од 2.500 километара, а путовање би трајало само два до три дана.


Коментари10
4d756
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Branislav
Borivoje M. “Naše svinje koje su vakcinisane ne mogu da se razbole od kuge, ali mogu da prenesu virus ..... zato su opasne za zemlju gde virus ne postoji ... ni kod nas virus zapravo ne postoji”. Drugim rečima, naše svinje vakcinacijom postaju prenosioci virusa svinjske kuge koji, inače, kod nas zapravo ne postoji. To znači da su do sada naše svinje vakcinacijom protiv svinjske kuge, u stvari dobijale virus svinjske kuge.
Dragan Pik-lon
Vakcine za svinje i decu nisu iste i nisu istog hemijskog sastava.U Evropi se takodje vrsi obavezna vakcinacija dece.Osim toga niko ne planira da jede decu pa da im ukidamo vakcinacije koje ih stite od bolesti.Svinje ne dozivljavaju,po prirodi stvari takav zivotni vek.Zato vakcinacija samo smeta ukusu i kvalitetu njihovog mesa.....!!!
Borivoje M
Лала из Самоша Ne postoje svinje koje su "otporne" na klasicnu svinjsku kugu, vec u nekim zemljama prosto ne postoji virus klasicne svinjske kuge jer ne postoji domacin za njega, pa je zato ukinuta vakcinacija. Nase svinje koje su vakcinisane ne mogu da se razbole od kuge ali mogu da prenesu virus (mogu da budu nosioci virusa iako ne ispoljavaju simptome oboljenja). ato su opasne za zemlje gde virus ne postoji i zivotinje se ne vakcinisu. Ni kod nas zapravo virus ne postoji zato se ukida
Препоручујем 1
Svetlana NS
Branislave, problem jeste u tome što niko ne zna šta sadrže vakcine. Na pitanje o sadržaju, ALIMS je odgovorio da je to poslovna tajna. Dakle, ubrizgavaju nam pod zakonskom prinudom strane vakcine čiji sastav niko ovde ne zna i nema referentnu laboratoriju da ga proveri.
Препоручујем 1
Прикажи још одговора
Svetlana NS
A šta ostaje u telu bebe kad je svakog meseca vakcinišete, od dana rođenja pa do šestog meseca, a posle godinu dve sve opet revakcinišete? Šta ostaje u telu odraslih? Da bi deca bila zdravija vakcinišu se više puta, a da bi svinje bile zdravije ukida im se jedina vakcina koju dobijaju?
Branislav
Ako dobro shvatam, Evropa ne dozvoljava ni da se svinje vakcinišu, a kod nas deca moraju.
Bili
A šta je sporno kod vakcine? Zar ista nije garant bezbednosti hrane?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља