среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 25.07.2019. у 19:55

Исправићемо грешке из Закона о финансијској подршци породицама са децом

Председница Владе Србије Ана Брнабић позвала је независна тела која се баве електронским медијима да се позабаве телевизијама Н1 и Нова С које, како каже, користе „рупу у закону”
(Фото Бета/АП)

Измене Закона о финансијској подршци породицама са децом биће на дневном реду парламента на јесен, изјавила је председница Владе Ана Брнабић и поручила да гарантује да ће бити исправљене неке грешке из тог закона. На питање посланице ЛСВ Олене Папуге о изменама тог закона и наводима да је законом оштећено више од 13.000 жена, Брнабић је у Скупштини Србије рекла да ће бти исправљене грешке за исплату финансијске подршке мајкама које имају натпросечна примања, те да ће се сагледати како може да се помогне женама које су до сада на основу закона примале 800, 1.000 или 2.000 динара.

Размишља се о томе да се женама које су примале мале износе обезбеди минимална плата у прва три месеца или до годину дана, те најавила да ће конкретна решења бити представљена следеће недеље на састанку у Влади са представницима удружења родитеља, преноси Танјуг.

Подсетила је да је одмах након најаве измена закона одржан још један састанак у Влади са свим релевантним удружењима родитеља и удружењима која се баве питањем породице. „Имали смо отворену и конструктивну расправу о томе шта је била интенција, шта су мане, шта можемо да поправимо. Имали смо добрих предлога”, каже премијерка.

Навела је да се у понедељак састала са министром Зораном Ђорђевић, министарком Славицом Ђукић Дејановић и представницима Министарства финансија како би сагледали различите моделе како може додатно да се унапреди закон и колико ће бити фискални ефекти.

Не би се, каже, сагласила са наводима да је постојећим законом више од 13.000 жена оштећено. „Мислим да се не говори о томе колики је број жена који је укључен у систем подстицаја, а које никада пре нису биле у систему подстицаја”, рекла је Брнабић.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић је, на исто питање, рекла да је законом који је изазвао много полемика први пут повећан обим права, тако да су жене које раде по основу уговора о делу и уговора о привременим и привременим пословима, као и пољопривреднице први пут изједначне са женама које су у сталном радном односу. „Обим права је апсолутно повећан, количина новца је у огромном повећању, свесни да колико год повећавали права за овај осетљив сегмент никада није довољно и увек може више. На томе ћемо радити”, каже министарка.

Навела је да није истина да је 13.000 мајки оштећено, те да постоје различити основи по којима се обезбеђује стандард деце. „Криво је интерпретирана информација која је изашла из Владе. На јесењем заседању имаћемо прилику да исправимо све што је могуће”, рекла је Ђукић Дејановић.

Прво је требало стабилизовати земљу, па завршити започете промене

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини Србије да је лако приговорити да још није почела изградња Фрушкогорског коридора, али да се заборавља да је прво требало финансијски стабилизовати земљу која је била пред банкротом и наставити приоритетније инфраструктурне пројекте, као што је завршетак градње Коридора 10.

Брнабић је одговарајући на питање посланика рекла да је само у последње две године изграђено више од 150 километар ауто-путева.

Посланица ПУПС-а Гроздана Банац је претходно рекла да влада треба да обрати више пажње инфраструктурном и регионалном развоју, ако жели да задржи младе у земљи, као и обрати пажњу на то шта раде сарадници министара.

Премијерка је истакла да влада управо израдњом ауто-путева показује колико јој је важан регионални развој.„Када је земља била пред банкротом одакле сте могли да градите Фрушкогорски коридор, када нисте имали ни да исплаћујете плате”, запитала је она, преноси Танјуг.

Бранбић наводи да је лако сада рећи - седам година сте на власти па нисте још почели Фрушкогорски коридор, као и да се заборавља да сада имамо финансијску стабилност, суфицит у буџету, мању незапосленост, смањен јавни дуг, привредни раст, да је завршен јужни крак Коридора 10, да се завршава источни крак, да се гради Коридор 11, модернизује пруга Београд- Будимпешта...„У септембру треба да кренемо са изградњом Моравског коридора, за који Ђилас каже да је апсолутно непотребан”, додала је Брнабић.

Истакла је да су саветници у влади, државни секретари, помоћници министара и други апсолутно стручни људи, јер без њих влада не би могла да има све те резултате и да није фер да тако неко говори о њима.

Скупштина Србија ће сутра у 10 сати наставити расправу о амандманима предложених закона који су на дневном реду.

Влада поштује права и слободе националних мањина, Бошњаци немају разлог за узнемиреност

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да Влада Србије има највише могуће стандарде за поштовање права и слобода националних мањина те да ће наставити да ради у складу са свим законима који се баве том облашћу, пре свега Законом о националним саветима националних мањина, Законом о заштити права и слобода националних мањина, Законом о службеној употреби језика и писма.

Брнабић је у Скупштини, одговарајући на наводе о лошем положају Бошњака посланика Муамера Зуркорлића, рекла да представници бошњачке националне заједнице немају никакав разлог да буду узнемирени.

„Ако постоји нека конкретна ствар око којих су узнемирени, а ми треба нешто да урадимо, као што сте ви рекли, разговараћемо. Биће ту министар за државну управу и локалну самоуправу, Канцеларија за људска и мањинска права, тако да ћемо урадити у складу са свим овим законима и уколико је потребно додатне неке ствари да урадимо, урадићемо”, рекла је она, преноси Бета.

Поводом негодовања Зукорлића јер је РТС одбио захтев Бошњачког националног вијећа да се обезбеди одређени простор, за ту националну заједницу она је рекла да Влада Србије не може да утиче на уређивачку политику РТС-а, али је навела да РТС мора да поштује законе Србије.

„Ако у било ком тренутку мислите да РТС не поштује законе, не разуме их довољно или треба да се појасне, опет ја нудим све услуге Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Канцеларије за људска и мањинска права, да заједно седнемо са РТС да видимо шта је по среди. Али, директан утицај на РТС ми не можемо да имамо, нити желимо да имамо, као Влада у једној демократској земљи”, рекла је Брнабић.

Брнабић и Стефановић у Скупштини о пословању СББ и телевизија Н1 и Нова С

Председница Владе Србије Ана Брнабић позвала је независна тела која се баве електронским медијима да се позабаве телевизијама Н1 и Нова С које користе „рупу у закону” и уместо да као телевизија која није регистрована у Србији само реемитује страни програм она емитује домаћи.

„Н1 и Нова С нису регистровани у Србији нису им издате дозволе од стране РЕМ-а и у том смислу нису домаћи канали они су регистровани у ЕУ односно Луксембургу, а у складу са Законом о електронским медијима они реемитују њихов програма. Чини ми се да је нама свим без сумње јасно да су то домаћи канали и не знам како сада можемо да се правимо луди и кажемо да су страни”, рекла је Брнабић у парламенту одговарајући на питање посланика Покрета социјалиста Ђорђа Комленског.

Она је истакла да се на тим телевизијама не реемитује програм већ да је то телевизија за домаћим садржајем и рекламама.

„Оно што мора да се уради, а то захтева ширу координацију. Молим независна тела да се овим мало више позабаве. Ја разумем да сви беже од овог проблема јер када га пипнете оптужују вас да желите да гушите слободу међа”, рекла је премијерка.

Она је казала да морају сви да поштују владавину права.

Бранабић је казала да СББ као дистрибутер медијског садржаја не поштује без сумње Закон о електронским комуникацијама који каже да нумерацију канала одређује РЕМ, јер тиме штити јавни интерес па нумерацијом канала који одређује РЕМ да национална телевизија РТС мора да буде први канал, СББ то не поштују и код њих је РТС трећи канал по реду.

„Тиме СББ злоупотребљава свој положај на тржишту на ком имају 53 одсто. Они друге канале намећу априори грађанима Србије и тиме директно и недвосмислено крше Закон о електронским комуникација. То је једино што је утврђено и против тога РЕМ може да поднесе прекршајну пријаву, на шта се они не осврћу нарочито”, рекла је Брнабић, преноси Бета.

Она је казала да је питање је да ли треба да се мења закон и да се поред прекршаја пријаве још нешто уради. Ја мислим, моје мишљење као Ане Брнабић је да је овде пронађена рупа у закону и да то не треба им дозволимо. Ово је нефер конкуренција и како ми сви скупа поруку шаљемо онда што се тиче владавине права”, рекла је премијерка.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић се укључио у полемику и говорио о СББ и како је навео, „империји коју су створили Драган Ђилас и Драган Шолак”.

Министар је упитао је да ли је радећи у складу са законом један оператер кабловски дошао до 53 одсто тржишта.

Стефановић је навео да у улазима где постоји тај оператер, а због ког се „грађани обраћају јер се прикључио на јавно светло, на струју од лифта и користи ресурсе грађана који живе у тим улазима штети њима и на основу тога обезбеђује у Србији утицај на тржишту”.

„Ми морамо да применимо закон и покажемо да правила важе за све. Ако Телеком мора да измирује све своје обавезе онда то морају и сви остали”, истакао је Стефановић.

Ђорђе Вукадиновић из опозиционог Покрет за спас Србије-Нова Србија рекао да не изгледа као да власт жели да се бави правом и законима, већ да је у питању кампања против телевизије и компаније каја не одговара актуелној власти.

Он је истакао и да велик број грађана не може да гледа Н1 јер други кабловски оператери не емитују њихов програм.

Стефановић је говорио потом о пословању Драгана Ђиласа и да медији неће да извештавају о томе одакле Ђиласу новац и „зашто је лагао да је у Чешкој постао милионер”.

Коментари4
175e9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Maja Medić
U našem društvu decu rađaju mlade zaposlene majke i apsolutni je prioritet da im država obezbedi punu porodiljsku naknadu bez ikakvog uslovljavanja i diskriminacije. Njima ne treba "pomoć" i slična milosrđa već da im se vrati oduzeto pravo socijalnog i zdravstvenog osiguranja. U te fondove će svakako uplaćivati doprinose celog radnog veka ali decu mogu rađati samo dok su mlade. Ako vlast ne može da obezbedi podršku povećanju nataliteta - neka podnesu ostavke.
Aspalathos
Praksa potvrđuje da ni za Jevreje Beograda kao dela etničko verske manjine koja vekovima živi u slozi sa Srbima ne važe garancije, što se zaključuje u mešanju Ministarstva prasvosuđa u interne stvari Zajednice tako što ne priznaju novoizabranog predsednika JOB na demokratski organizovanim izborima, gde je korumpirani smenjeni predsednik Medić pod zaštitom države dobio samo 4% glasova. Sramota! A Srbija vrlo dobro zna šta znači trpeti nepravdu od sankcija, ucena, bombardovanja, tribunala itd...
sasa petersen
Vlada ne poštuje prava manjina jer Romi često nemaju ličnu kartu niti su uneti u birački spisak i samim tim nemaju pravo da biraju i budu birani. Ako nisu u biračkom spisku ne mogu ni da podrže kandidate za predsedničke i druge izbore (da budu medju 10 000 potpisa podrške kandidatima), samim tim romski kandidati će teže skupiti tolike potpise. A ustav garantuje svim državljanima da imaju pravo da biraju i budu birani.
Саша Микић
Питање је зашто немају личну карту? Обавеза сваког грађанина је да има личну карту са навршених 16 година. Да би је добио мора да има извод из матичне књиге рођених, а за колико ромске деце нису родитељи ни пријавили рођење код матичара? Друго, морају да имају пријављено пребивалиште. Колико њих стварно нема где да пријави пребивалиште, а колико избегава пријаву промене пребивалишта, због овог или оног разлога? Гомила питања на које само Роми могу да дају одговор.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља