уторак, 10.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:02

Чесмовача под сталном контролом

За 127 година анализе без хидричних епидемија узрокованих водом из београдског водоводног система
Аутор: Бранка Васиљевићуторак, 30.07.2019. у 10:00
(Фото А. Васиљевић)

Продавци специјалних апарата који филтрирају воду ових дана иду од стана до стана у појединим деловима града и нуде их суграђанима. Да би „потврдили” квалитет својих производа и „недостатке” чесмоваче остављају бочице суграђанима да сами ураде анализу и увере се се каква је вода из градског водовода.

– Пре неки дан ми је дошао мушкарац уредно обучен у неку врсту униформе. Нудио ми је да купим апарат за пречишћавање воде. Тврдио је да вода са чесме није баш квалитетна, да има појачане концентрације разних лоших материја и да тек када прође кроз тај неки филтерчић може да се пије безбедно. Дао ми је неку флашицу, није класична епрувета, и рекао ми да у њу сипам воду са чесме и сачекам. Тек тада ћу се, како је истакао, уверити какву воду пијем. Ја сам стварно насула воду и на почетку је она била чиста. Касније се у бочици појавило нешто налик остацима од пепела. Нисам била лења па сам отишла код комшинице да јој испричам шта ми се догодило, а она ми је рекла да је тај младић био и код ње. И њој је оставио бочицу, али је вода код ње била плавкаста. Када сам га позвала да му кажем шта се догађа, он је рекао да у бочицама постоје неке материје које показују шта води недостаје. Мисли он баба је блесава па ће да наседне – прича старија суграђанка из Цвијићеве.

Известан број суграђана ипак се одлучује на куповину ових апарата тврдећи да вода из водовода није задовољавајућег квалитета. Због тога се чесмовача често нађе као главна тема и на удару различитих форума и друштвених мрежа.

Али, пре свега, важно је знати да се вода у градском водоводу стално контролише и то на основу важећег Правилника о хигијенској исправности воде за пиће, који је усаглашен са директивама Европске уније и препорукама Светске здравствене организације.

– Редовна контрола квалитета воде за пиће у Београду обавља се у лабораторији и Служби санитарне контроле воде „Београдског водовода”, као и у Градском заводу за јавно здравље. У „Београдском водоводу” се у току једне године прегледа око 15.000 узорака воде, док се у Градском заводу за јавно здравље анализира око 7.000. Ми велику пажњу посвећујемо контроли и истичемо да Београђани пију воду проверено доброг квалитета. У току 127 година постојања београдског водовода никада није установљена ниједна хидрична епидемија узрокована водом из београдског водоводног система – кажу у ЈКП „Водовод и канализација”.

Вода се контролише и на око 190 точећих места у граду и то по два пута месечно, али и на 174 јавне чесме, које се снабдевају из београдског водоводног система.

Вода у градски водовод пристиже из два извора. Један је река Сава, а други су подземне воде.

Постројење за прераду воде „Макиш” прерађује воду која се директно захвата из реке Саве. У овој фабрици сирова вода пролази кроз седам фаза.

– У првој фази вода се третира малом дозом озона и то се зове предозонизација. Затим се ради бистрење у коморама коришћењем одређених хемикалија, а потом озонизација. Озон је ефикасно дезинфекционо средство и много ефикасније од хлора уклања вирусе, колиформне бактерије и паразитне организме. Озоном се уклањају материје које дају укус и мирис води и које могу бити различитог порекла. У следећој фази ради се филтрирање у двослојним филтерима, где се издвајају суспендоване материје из отпадних вода – кажу у „Водоводу”.

Филтрирање на филтерима са гранулисаним активним угљем уклања растворена органска једињења, пестициде, хлороване угљоводонике, неке метале, супстанце које води дају боју, укус, мирис… Хлорисање воде, кажу у овом предузећу, ради се због одржавања квалитета воде у резервоару, али и у дистрибутивној мрежи.

– Технолошки процес прераде савске сирове воде на постројењу „Макиш” обезбеђује санитарно-хигијенски исправну воду за пиће, проверено доброг квалитета, јер се примењују процеси и хемикалије којима се постиже ефикасно уклањање нечистоћа из површинских вода, као и систем за надгледање, који обезбеђују ефикасну контролу и управљање – истичу у „Водоводу”.

Технолошки процес прераде подземне (бунарске) воде обавља се на постројењима „Беле воде”, „Баново брдо” и „Бежанија” и састоји се из три фазе у оквиру којих се, између осталог, врши оксидација гвожђа и мангана и одвајање механичких нечистоћа и бистрење воде.


Коментари3
b3bff
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
Da li se radi kontrola voda tamo gde su cevi od azbesta, olova, porozne, stare i zarđale od gvožđa? Zašto cevi pucaju i koje? Šta se događa sa hlorom i organiskim materijama u vodi? Stvaraju se trihalometani, izuzetno kancerogeni. Cevi pucaju usled velikih gasova koji se oslobađa razmnožavanjem bakterija u vodi koje ne moraju biti patogene, i to gde su najzdravije, a tada se zatvaranjem sistema stvara vakum te u cevi ulazi svašta. Uređaji, ne filteri, na bazi reverzne osmoze su jedino rešenje.
Верујем - не верујем
Верујем да је вода исправна након третмана на постројењу. Не верујем да је вода баш увек "исправна" на чесмама. Бактерија свакако нема, хлор их убија. Водоводне цеви у Београду су постављане "ко зна када" и кроз њих је протекло "ко зна шта". Немогуће да се ништа није задржало, те да су чисте. Користим бокал за филтрирање само због каменца. Без њега бих свака 2-3 дана морао да одстрањујем каменац из кетлера. По угледу на далматинце који користе кишницу додајем пар капи вина у воду коју пијем.
Тика земунац
По међународним стандардима ми пијемо најквалитетнију воду у Европи, изузев Нордиских земаља. Цеви старе и пуцају у свим градовима света али се и сукцесивно мењају и ту нешто каснимо због околности да нам је земљу рушио НАТО агресор. Имам доста година и не памтим да је избила нека епидемија због воде коју пијемо али за месо нисма сигран јер се догодило да је претпрошле године, због недостатка контроле увезено шверцовано јунеће месо из Аргентине које је приликом кувања испуштало непријатан мирис.
Препоручујем 1

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља