уторак, 01.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 30.07.2019. у 14:59

Медаље за српске гимназијалце на такмичењу из хемије уз подршку НИС-а

Освајачи медаља (Фото НИС)

На Међународној хемијској олимпијади за ученике средњих школа, одржаној у Паризу,  чланови српског тима освојили су три медаље и једну похвалницу у конкуренцији тимова из 80 земаља света. Игор Топаловић из Ужичке гимназије освојио је сребрну медаљу, а бронзане медаље припале су Михаилу Милошевићу из  београдске Математичке гимназије и Михаилу Мирковићу из Прве београдске гимназије. Александра Љубеновић из Гимназије Лесковац освојила је похвалницу. Сви они на такмичењу су учествовали  захваљујући подршци компаније НИС.

Ментори екипе Србије на Међународној хемијској олимпијади су били професор др Душан Сладић са Хемијског факултета Универзитета у Београду и професор др Нико Радуловић са Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу.

Међународна хемијска олимпијада је највеће такмичење знања из хемије за средњошколце и подразумева израду теоријских и практичних задатака у укупном трајању од 10 сати. Научне области које олимпијада покрива често су врло напредне и значајно превазилазе ниво средњошколског градива.

Компанија НИС у оквиру програма „Енергија знања“ подржава Српску хемијску олимпијаду, као и одлазак српског тима на Међународне олимпијаде из хемије од 2014. године. За то време, закључно са 2019. годином, у којој се обележава 100 година Међународне уније за чисту и примењену хемију (IUPAC), тим Србије је освојио укупно 21 медаљу из хемије.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља