четвртак, 22.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 01.08.2019. у 20:00
ИСХРАНА

Љуте папричице могу да помогну код мршављења

Без обзира на то да ли су свеже или сушене па млевене, додате у храну, убрзавају метаболизам, што доводи до губитка килограма
(Фотографије Пиксабеј)

Можда ће ово звучати бизарно, али здравствени стручњаци тврде да конзумирање љуте папричице може помоћи у сагоревању калорија.

Додавање зачина, нарочито љутог, вашој уобичајеној храни може помоћи особама на дијетама да изгубе додатне калорије. Специјални састојак због којег је ово могуће, по свему судећи помаже у подстицању метаболизма.

Шта се тачно догађа? Према мишљењу истраживача из поља исхране, када уз храну унесете љуту папричицу дешавају се позитивни ефекти на тело. Истраживачи истичу да се простим додавањем чилија, то јест љутих папричица, без обзира на то да ли су свеже или сушене па млевене убрзава метаболизам, што резултира губитком килаже.

У истраживању из 2014. дошло се до закључка да су испитаници који су у своју исхрану додавали љуте папричице убрзали свој метаболизам, већ пола сата након оброка.

Активна супстанца, капсаицин, присутна у паприкама, даје им ону љутину. Постоје различите врсте папричица, а оне најљуће с највише капсаицина у себи су мексичке халапењо папричице.

Капсаицин има утицај на термогенезу, то јест степен претварања масти у топлоту. Тело, дакле, ефикасније сагорева сопствене масти и снижава ниво масноћа и у крви.

Осим овога, показало се да љуто смањује жудњу за храном.

Испитаници у истраживању који су јели црвену папричицу са сваким оброком пријавили су бољи осећај ситости и имали су мању жудњу за храном. Студија је открила да је то због капсаицина, који је потиснуо њихову глад. Мањи унос калорија доводи до губитка тежине.

Као и све остало, и љуте папричице треба узимати у умереним количинама. Умереност је кључ вашег здравља и, када се конзумира на контролисан начин, такође може побољшати ваше опште здравље.

Капсаицин садржи антиинфламаторна и гастропротективна својства, помаже у одржавању здравља тела. Може помоћи особама с дијабетесом и може помоћи у смањењу ризика од можданог удара и високог крвног притиска.

Има, међутим, изузетака и оних који треба да избегавају љуте папричице.

Конзумирање љуте паприке није препоручљиво за све. Особе које су на терапији лековима, нарочито антикоагулантима и лековима за хипертензију, као и труднице, дојиље, деца и особе које се припремају за операције треба да се уздрже од узимања љутих папричица или да смање њихову употребу на мању меру.

Код здравих особа примећено је да конзумирање љутих папричица може такође да проузрокује горушицу, то јест рефлукс киселине. У додиру с кожом и слузокожом може изазвати иритацију и црвенило.

Свакако консултујте лекара уколико спадате у ризичне групе пре конзумирања љутих папричица.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Коментари0
4d063
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља