петак, 10.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 11.08.2019. у 14:20

Вучић: Новим инвестицијама потпуно мењамо лице Србије

Биће изграђена канализациона мрежа у свим градовима у Србији, за школе и здравствене установе предвиђено 700 милиона, а за пронаталну политику 500 милиона евра.-
Александар Вучић, председник Србије на конференцији за новинаре (Фото Бета - Емил Ваш)

Председник Александар Вучић представио је данас структуру инвестиционог плана за наредни период, за који ће, каже, бити издвојено 10, а можда чак и 12 милијарди евра, које ће бити уложене у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам.

„Решили смо да потпуно променимо лице Србије, захваљујући реформи јавних финансија и свим мерама од 2014. године”, рекао је Вучић на прес конференцији, додајући да је реч о петогодишњем плану и да жели да буде део тима који ће га реализовати.

Истакао је да је од кључног значаја изградња канализационе мреже са пречистачима отпадних вода у целој Србији.

„За комплетну канализациону мрежу и водовод, без Београда, издвојићемо 3 милијарде евра, а то значи да свако село, град у Србији за четири или пет година имају канализацију и чисту пијаћу воду”, рекао је Вучић.

„То је потпуно ново лице Србије, нова Србија”, рекао је председник.

Од тога ће највише бити издвојено за Нови Сад - 127 милиона, затим за Крагујевац, Ниш...

„Мораће и Панчево, Суботица, Ваљево, Смедерево, Чачак, Врање, Пожаревац... сви ће имати комплетну канализациону и водоводну мрежу”, рекао је Вучић.

Данас се, каже, види да су и Београд, Нови Сад, Ниш велика градилишта, али је поручио да то мора да буде случај и са свим градовима и насељима у Србији.

„Градимо путеве и пруге више него икада у Титово време. Имамо новац, раст је све виши и биће виши и сматрамо да са лакоћом можемо да обезбедимо 10, а можда будемо у стању да обезбедимо и 12 милијарди евра”, рекао је Вучић.

Подвукао је да у тај план не спада Моравски коридор, као и пут Рума - Шабац, нити друге ствари, за које је већ обезбеђено финансирање.

Други сегмент биће улагање у путну и железничку инфраструктуру, у вредности од четири милијарди евра, које се односе на нове пројекте, а не оне који су већ започети. Милијарда евра биће уложена у реконструкцију пруге, Београд -Прешево, а ако Хрватска буде хтела биће реконструисана и пруга ка Загребу.

Он је истакао и да ће бар 1,3 милијарди бити уложено у локалне и регионалне путеве, тако ће се радити путеви Бор-Жагубица, као и други регуионални путеви свуда по Србији.

За школе и здравствене установе предвиђено је додатних 700 милиона евра, а за пронаталну политику 500 милиона евра, рекао је Вучић.

Он је навео да ће вантелесна оплодња бити бесплатна у целој Србији без обзира на број покушаја.

Најавио и да је циљ да финансијска помоћ за прво, друго, треће и четврто дете буде удвостручена у односу на садашњу која износи око 30.000 евра за период од 10 година.

Пронатална политика ради се по узору на најбоље моделе које имају друге земље, напоменуо је Вучић.

За улагање у дигиталну инфраструктуру, научно технолошке паркове биће уложено додатних 500 милиона, а Србија хоће да буде прва у региону по иновативним технологијама.

Планирана су средства од 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове, по још повољнијим условима него за припаднике безбедности, тако да ће стамбени проблем бити решен за око 40 000 младих брачних парова.

То ће се радити најбрже могуће како би остали у Србији, напоменуо је Вучић наводећи да ће 100 милиона евра бити уложено у предузетништво, како би се дао нови подстицај јачању приватне иницијативе и приватног сектора.

За енергетику је планирано 500 милиона евра, а велика улагања биће и у туризму од здравственог до водног туризма, који обухвата пумпе на води, пристане, марине...

Такође, предвиђа се додатно улагање и у пољопривреду, тако да ће бити још повољнији услови за машине, улагање у наводњавање, иригацију...

Национални инвестициони план обухвата и изградњу метроа у Београду, националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије. Предвиђено је улагање у изградњу концертне дворане за Филхармонију, измештање музеја Николе Тесле који ће служити на понос Србији, као и друге садржаје, најавио је Вучић.

Он је за 18. август најавио отварање ауто пута који ће добити име по Милошу Обреновићу.

Такав пут у западној Србији отвара се после 74 године и да је у њега било уложено много новца, енергије, рада, додао је Вучић, преноси Танјуг.

 

И сами знају да су кршили закон

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да припадници протеста „1 од 5 милиона”, који су испред зграде Председништва насилно срушили заштитну ограду, и сами знају да су кршили закон и додао да ће од обезбеђења тражити да убудуће склоне ограде, док од учесника протеста очекује само да не упадају у зграду на Андрићевом венцу.

„Урадите све шта год желите, немојте само да кршите закон и радите било шта на силу. Позивам све људе и из полиције и војне полиције и мог непосредног обезбеђења, да им допусте да ми приђу, али немојте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте. Морамо да сачувамо мир у земљи, ја нецу сцене из Париза”, рекао је председник Србије.

Вучић је у обраћању јавности рекао да нису тачни наводи појединаца да је синоћ реаговало приватно обезбеђење, наводећи да је реч о припадницима Војске Србије који су чували зграду и у време када је Борис Тадић био председник Србије.

Он је позвао припаднике војне полиције да у наредним приликама „не поштују стриктно закон” и да пусте демонстранте да ураде шта желе, наводећи да идући пут неће ни бити обезбеђења, сем девојака из војне полиције, које ће их упозорити да је у питању кршење закона.

„Неће бити једино дозвољено да заузимају насилно институције. Надам се да им неће пасти напамет да туку девојке које ће их упозоравати на кршење закона, јер ћемо морати да их заштитимо”, најавио је он.

„Да су прескакали ограде на Белој кући, били би изрешетани”, рекао је Вучић и додао да се то у Србији никада неће десити.

Вучић је рекао да је испред председништва Србије било 225 до 228 људи, а у шетњи од 356 до 384 људи, те додао да је демонстрантима омогућено да приђу најближе могуће председништву, како је у малом броју земаља омогућено.

Он је рекао и да није био у председништву, а да јесте, додао је, рекао би обезбеђењу да их „пусти да дивљају”.

Вучић је, на конференцији за штампу, рекао да је данас желео да се обрати говором о напорном раду владе и министарстава, о инвестиционом плану и каже које су одлуке донете пре него што током септембра буде јавности представљен комплетан план, али да не жели да му се говори да бежи од теме, па се најпре осврнуо на синоћње инциденте испред Председништва.

„Донели су као и увек нешто да жврљају по прозорима, испишу на зид, гађају тоалет папиром. Увек то толеришемо и пуштамо. Скратили смо простор за нас, наше кретање и покушали да оградом тај простор сведемо на минималну меру, да могу да буду најближе Председништву. У једном тренутку синоћ, уз присуство малолетне ромске деце, један вођа је рекао како сада иду сви у зграду Председништва. Тек у том тренутку, како је рекла и новинарка Н1, уследило је насилно рушење ограде, а обезбеђење је реаговало без употребе оружја и оруђа, и минималном употребом силе вратило их иза ограде”, објаснио је он.

Људи који обезбеђују објекат на Андрићевом венцу, рекао је Вучић, само су штитили закон, реаговали су веома благо и резултат позива на упад су - две огреботине.

„То је за наук свима нама. Они који шаљу децу на протесте морају да преузму одговорност за политичко понашање. Да су прескакали ограду у Белој кући били би изрешетани, а у Србији никада тако нешто моћи да се деси”, додао је он.

Изразио је уверење да су они, који не могу да понуде ништа осим мржње и насиља, знају да су се противправно понашали.

„За разлику од њих увек смо водили рачуна да демократију поштујемо у пуном смислу речи”, нагласио је Вучић.

Вучић је казао да сматра да законита реакција обезбеђења није била потребна, а да је једини резултат демонстрација и све више анархистичког приступа прљав Београд који радници града морају да чисте.

„Погледајте какав поздрав су оставили Смиљани Панић, мајци Ранка Панића. Нису га убили на хрватском ратишту, већ овде само зато што нису дозволили да шета слободно. Ми дозвољавамо и када их је 200 да заузму цео град. Урадите све што год желите, немојте само на силу да покушавате ништа. Моја молба је немојте да кршите закон”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Рекао је да је нечији циљ да изазове сукобе, јер немају шта друго да понуде и кажу, пошто нису изградили ниједан пут, отворили фабрику, већ их затварали.

„Само да не допустимо да изазову инциденте, јер је то једина могућност да нешто направе. Важно је да се тензије спусте. Морамо да сачувамо унутрашњи мир, јер нећу сцене из Париза и других градова, где се хапси народ”, поручио је Вучић.

Додао је да је имао састанак са челницима полиције, Војне полиције и његовог непосредног обезбеђења које је замолио да их пусте да му приђу, нападну, осим ако са собом немају оружје, преноси Танјуг.

 

Вучић: Биће урађено све што опозиција тражи у вези са бирачким списком и финансирањем кампање

Нисте ви сменили председника Србије ако упадате негде, морате да победите на изборима, поручио је данас делу опозиције председник Србије Александар Вучић.

Говорећи о изборним условима, он је рекао да ће бити урађено све што опозиција тражи у вези са бирачким списком и финансирањем кампање и свему осталом, али ће опозиција бити катастрофално поражена на изборима, јер грађани одлучују о својој будућности.

Вучић је рекао да је до сада округли сто власти и опозиције био о две теме, и истакао да тамо нема никавог предлога „1 од 5 милиона”, већ да опозиција долази тамо да би давала изјаве за медије.

„Они ни са каквим озбиљним предлозима нишу дошли. Дођу да би вам рекли - ми ћемо у бојкот”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Како је рекао, одговор власти је да ће да 99 одсто предлога о финансирању, као и 100 одсто онога што се тиче бирачког списка прихвати, али, опозиција, приметио је, неће да каже да је све прихваћено.

„Јесте ли приметили да то нико од њих не каже”, упитао је Вучић.

Подсетио је да је важеће прописе о финансирању странака донела претходна власт.

„Шта хоћете од нас, да будемо главни уредници медија? Мени не смета што што они имају своје медије и налазе се на редном броју 1, али то људи не желе да гледају превише, јер знају ко ради и гради, а ко не ради”, рекао је Вучић.

Он је навео да му не пада на памет да се меша у уређивачку политику медија, који, каже, могу да ради слободно у овој земљи.

„Шта још желите? Нема проблема, добићете и то и бићете катастрофално поражени, јер је народ тај који одлучује о својој будућности. Њих занима њихова будућност, а не да ви имате стотине милиона евра”, рекао је Вучић.

Коментаришући твит Сергеја Трифуновића након последњих дешавања у Београду, је кратко рекао: „Господин човек, то је та пристојна Србија. Боље да ћутим. Некад не ваља кад много знате”.

Поводом најава опозиције да ће прибећи новом насиљу ако њихови захтеви не буду испуњени он је иронично рекао: „Ево ја сам пристао на све њихове захтеве, повукао сам се и уплашио сам се и њих и запада”.

„Све их пустите да раде ста хоће и колико хоће, да народ види њихов право лице, да не могу да малтретирају све око себе и крше закон”, поручио је Вучић.

Додајући да су то „велики јунаци”, рекао је да њихови лидери и не знају да колико су непопуларни и да га је срамота да каже које су историјске личности и то странци мање популарни од њих.

„Хвала њима сто постоје, нека се овако још 300 година баве политиком СНС неће имати проблема”, каже Вучић.

Он је поновио да ће склонити све ограде око Председништва.

„Ако крену на мене, пустите их и да ме ударе - није проблем, само да нема аутомата и пиштољ. Само вас молим, немојте више да претите да сте много јаки - пребијте ме већ једном”, поручио им је Вучић, истичући да он неће да бези никада и нигде.

„Борим се за ову земљу и волим је за разлику од вас који велики део имовине имате у иностранству”, рекао је он.

На питање да ли су напади на њега, на друштвеним мрежама и у појединим медијима, покушај да се „пропалим протестима да нови замах”, Вучић је рекао да је то један од покушаја, али да им „не иде”.

„И њихови медији су јасно констатовали ста је било, а шта ће данас да измене, друга је ствар. Али, сви све разумеју”, рекао је Вучић.

Он је истакао да не брине о томе шта ће ко да говори, на друштвеним мрежама или у неким медијима, већ о напретку Србије и ономе што ће да остане иза њега.

„А, иза мене, што год неко говорио, остаће толико путева, пруга, фабрика, да они за два мандата неће успети да их обиђу”, рекао је председник.

Како је рекао, не може да се победи осећај среће, када се виде резултати реформи, када расту плате и пензије.

Поновио је да ће у Србији за три, четири месеца, плате бити 500 евра, а да то неће да виде, само они који то не желе, рекао је Вучић и додао да је у реду да има и таквих, оних којима нису испунили личне амбиције, да мора да постоји опозиција, али да није срећан ако они мисле да проблем може да се решава на улици, преноси Танјуг.

Коментари24
358a8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Boro
Za koje ljude se to izgradjuje srbija. Juce je politika objavila da 66% nase dece zeli da se iseli iz Srbije. Pre par meseci politika je takodje objavila da u Srbiji svake godine umre 36000 ljudi vise nego sto se rodi. Politika je takodje objavila da se vec svake godine iseljava iz Srbije oko 40000 mladih ljudi. Ovde ce Srba za 40 godina nestati. Pitanje je za koga se ovo gradi? Ja kao jedini odgovor vidim da se gradi za neke druge ljude koji treba da nasele ispraznjeni prostor Srbije.
gile
Jedino ako bi mogli uz ove rogobatne i samohvalisave izjave da nam date objasnjenje kako ste zamislili da dodjete do para. To je sustinsko pitanje,a ovako da mastam mogu i ja. No, nazalost po ovakve ideje,one su do sada bile samo u cilju zavaravanja naroda pred izbore. A u istom stilu se nastavljalo i posle izbora. Dogoreva.
Зорица Аврамовић
Водоводи, канализација, путеви у сваком селу Србије...Има ли лепше вести, истинитије наде у опоравак Србије? Здрава села су крвоток наше отаџбине, сигурна будућност и опстанак. Земља без села, без здраве воде, без које нема ни здраве хране, са препуним, загађеним градовима, нема будућност. Хвала драгом Господу и тиму нашег председника Вучића, који су изнедрили ову сјајну замисао. И нема сумње да ће је спровести у дело. Осећам као препорођена чак мишљу да ћу поново моћи да боравим у родној кући
sasha
zivi bili pa videli. U Pozarevcu narod koji zivi na obliznjem brdu 300m visokom nemaju vodu jer pumpe nisu dovoljo jake da potisnu do te visine. O kanalizaciji i da ne procamo. Brdo je puno septickih jama uradjenih ne po standardima tako da je velika zaganjenost podzemnih voda koje se koriste za pice.
Aleksa
Srbija danas nije mala Velika Srbija ali da treba da se pocisti i uredi, treba, nista brz kanalizacije i precistaca po EU standardima.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља