Тешко је замислити да у тако маленом и крхком плоду рибизле постоји обиље витамина Це. Осим њега, рибизле садрже и органске киселине, пектин и танине.
Рибизла је бобичасто воће. Плод изгледа као минијатурна верзија грожђа, а обично је црвене, беле или црне боје, у зависности од врсте. Црна је обично горча од друге две, док црвена и бела имају освежавајући сладуњаво-киселкасти укус.
Рибизла се препоручује како здравим особама тако и оболелим од бубрежних болести, различитих инфекција и код проблема са пробавом. Ово воће потпомаже и детоксикацију организма. Познато је да је рибизла добра и код менструалних болова и проблема у менопаузи. У народној традицији, код разних домородачких племена Америке, и данас се рибизла користи за појачање плодности код жена.
Поред витамина Це рибизла је добар извор витамина Ка, па се препоручује за одржавање здравља костију.
Добро их је јести и у случају грипа, промуклости, кашља, гихта, реуматских болести, анемије и недостатка витамина у сврху општег јачања организма.
Рибизле се препоручују код чира на дванаестопалачном цреву и желуцу, гастритиса и смањеног лучења желудачних сокова. Црвена рибизла поспешује апетит и смањује жеђ, па се може користити и у дијетама за гојење.
Најчешће се црвена рибизла једе у оквиру ужина у свежем стању или као џем, мармелада, желе или као воћни сок. Веома здраво је и вино од рибизле.
Црна рибизла углавном се прерађује у сокове. Црвена рибизла лако се узгаја, али се бере ручно, за разлику од црне код које се плодови углавном беру механизовано.
Сезона рибизле увелико је у току па пожурите до најближе пијаце и освежите се природним витаминским бобицама.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com