среда, 12.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 15.08.2019. у 21:00 Дубравка Лакић
ЕКСКЛУЗИВНО ЗА „ПОЛИТИКУ”: ЛЕОНАРДО ДИКАПРИО И БРЕД ПИТ

Тарантино нам је дао прави роман о нашим ликовима

Обојица смо истовремено дошли у ову индустрију и знамо колико је тешко добити тај један кадар. И један и други смо се максимално трудили да искористимо своју прву прилику
Леонардо Дикаприо и Бред Пит (Фото ЕPA-EFE/Sebastien Nogier)

Постоји ли бољи женски сан од онога да у исто време пред собом имаш два тренутно највећа холивудска лепотана, велике звезде, али и велике глумце – Леонарда Дикаприја и Бреда Пита? Е, па, и тај сам женски сан досањала захваљујући, заправо, Квентину Тарантину и његовом филму „Било једном у Холивуду”, који је ова два глумца први пут спојио на великом платну и тако ми омогућио велики повод за сусрет с њима.

После светске премијере у Кану, у хотелу „Карлтон”, на унапред заказани ексклузивни интервју за „Политику” (омогућен напорима „Con filma”, званичног заступника „Сони пикчерс ентертејмента” за Балкан) Леонардо и Бред су стигли заједно, ушавши кроз велика апартманска врата, и читав тај простор обасјали звезданом светлошћу и срдачним осмехом. Два врсна глумца, с изванредним улогама у овом Тарантиновом филму, у партнерском и другарском односу у ликовима Рика Далтона (звезде телевизијских „каубојаца”) и Клифа (Риковог верног дублера и каскадера) у Холивуду каквог више нема, причињавају највећу радост гледања овог филма, који је од данас у српским биоскопима...

Како то да до сада никада нисте радили заједно?

Бред Пит: Имао сам налог за ограничавање слободе неких 15 година и то је сада истекло. Ишао сам за својим улогама. Оно чему сам се увек дивио увези с Леом јесте то што је за његове одлуке увек било важно прво редитељ и прво сценарио. Ја радим на исти начин. Ми припадамо истој генерацији глумаца. Лепо је што смо заједно прешли ову стазу. Обавили смо свој посао и било је заиста задовољство када се овај филм овако добро постројио за нас. Да будемо заједно.

Ликови које играте – Рик Далтон и Клиф – осим што су стални сарадници, велики су пријатељи, да ли сте вас двојица постали и пријатељи?

Леонардо Дикаприо: Дефинитивно бих га (Бреда) назвао пријатељем.

Бред Пит: Порота још увек заседа, али имам велику наду.

Историја филма сведочи о чврстим пријатељствима између глумаца и каскадера дублера, да ли је то и ваш случај?

Бред Пит: Често. И заиста сам се много ослањао на њих, али није исто као некада. Глумци и дублери су често правили читаву каријеру заједно. Често смо разговарали о Стиву Меквину и Баду Икенсу. Бад је извео онај чувени скок у „Великом бекству”. Или, Берт Рејнолдс, који је имао чувеног Хала Нидама. Сви су они градили каријере заједно, али нису тада имали толико координатора за каскадере на које се ми данас ослањамо. У то време они су смишљали сопствене трикове, борбе и секвенце и много су се више ослањали једни на друге. Али, права ствар је у томе да постоји притисак који долази с послом. Велики је притисак и потребно је имати неко братство, некога на кога се можете ослонити.

Бред Пит (Фото ЕPA-EFE/Hayoung Jeon)

Једна од тема филма „Било једном у Холивуду” је и старење у послу, да ли вас двојица осећате забринутост због тога?

Леонардо Дикаприо: Увек ће то бити вожња ролерима, биће плима и осека у нечијим каријерама које ће се кретати набоље или нагоре. На то увек гледам као на трку на дуже стазе. Бред је рекао да потичемо из исте генерације и истовремено смо имали паузу. И један и други знамо и ценимо то што смо добили овакву прилику и покушали смо да је максимално искористимо и сарађујемо с најбољим људима. Квентин (Тарантино) није само велики филмофил и заљубљеник у ову уметничку форму већ је и велики историчар филмске индустрије. Заузео је перспективу два момка да попут воајера са спољне стране Холивуда посматрају оно што се дешава унутра. И то је заиста јединствен приступ на који он гледа, не само на најпопуларнију светску историју и на велика кинематографска дела, у овом временском периоду. Покушавамо да уђемо ногом кроз врата. Нас двојица не гледамо само промене културе, већ смо и ти стари телевизијски каубоји који су данас реликвије прошлости. Свет се око нас мења, ми се не уклапамо. То је невероватан приступ причи овог филма.

Бред Пит: Сигурно свако има рок трајања у послу који радимо и тога смо свесни. И ако ништа друго, о томе смо током снимања разговарали, то нас чини вреднијим у времену које смо имали и прећи ће у неку другу форму. Ако погледате каријере једног Ентонија Хопкинса или Џина Хекмана, увидећете да су они наставили и постали нешто друго, трају невероватном снагом. Тако може све док налазите смисао у оном што радите...

Леонардо Дикаприо: Да додам, у вези с ликом Рика Далтона, којег играм у овом филму, када први пут читам лик, осим што сам глумац који има рок трајања, ја сам и особа, човек који се бави својом смртношћу на неки начин и мири се с тим, што је такође занимљиво.

Постоји ли начин да се спречи да постанете жртве филмског старења?

Бред Пит: Не постоји, то је немогуће.

Леонардо Дикаприо: Можда тако што би покушали да донесемо најбоље могуће одлуке које евентуално можемо. И један и други смо покушали да изазовемо себе. Видите, филмови су највећа модерна уметничка форма. Осећам се почаствованим и привилегованим што сам део тога. Обојица смо истовремено дошли у ову индустрију и знамо колико је тешко добити тај један кадар. И један и други смо се максимално трудили да искористимо своју прву прилику и напорно од тада радимо на филмовима који су за нас увек изазов, али и велика уметничка дела. То је најбоље што и у будуће можемо да чинимо.

Овај Тарантинов филм се бави и разочарањима и изневереним очекивањима, има ли тога и у вашим животима?

Леонардо Дикаприо: Када сте глумац играте различите ликове, а то све не мора нужно бити ваш живот. То је део онога што радимо као уметници. Иронија је што сам у потпуности повезан с ликом Рика Далтона. У самом старту сам осећао да знам ко је тај човек. Имам пуно глумачких пријатеља с којима сам одрастао од своје тринаесте године. Знам да се боре и не само боре већ и да могу да осећају велике таласе несигурности и да имају осећај да се све распада. Одмах сам се повезао са својим ликом и с ликом свог партнера јер сам могао да схватим кроз шта све пролазе.

Леонардо Дикаприо (Фото ЕPA-EFE/John Phillips)

Бред Пит: Сви смо ми људи на крају дана, заборавићемо неколико мегаломана који су сада главни. Наравно, постоји стална борба за суочавање са сумњом у себе и за прихватањем. Она се своди на тражење грешака у резултату онога што радимо насупрот оном како проводимо свој дан. То је стална борба.

Како је било с Тарантином током снимања, на сету?

Бред Пит: Веома забавно. Нема сетова попут Тарантинових, због његове верности и љубави према филму. Понекад би нешто урадили, а он би тражио да поновимо још једном, а на наше питање зашто, читава екипа би узвикнула: „Зато што волимо да снимамо филмове!” Он у паузама воли да седи и прича о филму, телевизији, историји филма и онима који су дошли далеко пре нас. То је задовољство.

У филму делује да вас двојица функционишете с невероватном лакоћом, да ли је било доста проба пре снимања?

Бред Пит: Није, прилично је све текло аутоматски. Као што је Лео рекао, на сцену смо се попели у исто време. И Квентин (Тарантино) се ту негде појавио, тако да сви имамо готово истоветне референтне тачке. Ми смо на неки начин одвојени, али у истом кругу, тако да постоји та тренутна удобност и лакоћа.

Леонардо Дикаприо: Тарантино нам је донео готово прави роман о историји наших ликова, готово биографије о досадашњем раду, међусобним односима и ономе кроз шта су заједно прошли, тако да смо после тога инстинктивно знали какви су ти мушкарци и каква ће то веза бити у Холивуду. Уз то, Бред није само велики таленат већ и врсни професионалац и лако смо ускочили у заједничку акцију.

Та животна акција ваших ликова догађа се 1969. године, преломне за Холивуд?

Бред Пит: И за Америку.

Пола века после тога, да ли сматрате да Холивуд и Америка опет доживљавају прекретницу?

Бред Пит: Да, на више нивоа. Те 1969. године су се холивудски студији мучили и независни ауторски редитељски талас је преузео лидерство. Изашли су филмови „Бони и Клајд”, „Голи у седлу”, филм се мењао, стигли су Копола и Скорсезе и све је у Холивуду било у некој врсти транзиције. А онда се догодио Чарлс Менсон и та сурова убиства, Холивуд и Америка су изгубили своју невиност. Сан о слободној љубави, утопија звана мир у целом свету, све се то распршило и завладала је велика несигурност. Наравно, то је све био увод у велику таму Вијетнама и Никсона, и тако даље. Сагледајте све ово што сам рекао у данашњим терминима. Наш посао се мења, прелазимо на платформе за стриминг и питамо се шта све то може да значи за заједничко кинематографско искуство. И не морам тренутно ништа да кажем о држави Америци и нашем вођству и о томе колико смо раздвојени као држава. Па, да, сигурно је да су те две прекретнице релевантне.

Коментари6
fd220
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zika
@petar: Bred Pit ima 55 godina, ne znam o kakvim narednim decanijama pricas?!
Mila
Entoni Hopkins ima blizu 80 pa je i dalje neprikosnoven. O cemu ti prica ljubomorni?
Veljko
Uživanje je bilo citati intervju. Hvala na originalnim pitanjima i sve pohvale.
Vesa D
..koliko znači smireno odgledati svaki film..a i lepi su kao Bjelogrlic i Lausevic..
Sokolica
Ovoj mladjoj generaciji glumaca mnogo toga debelo fali. Niko autentican, harizme nigde, a covek ako nije harizmatican, kao glumac je neprimetan, ne ostavlja nikakav utisak na publiku, a to se desava sa ovom mladjom generacijom glumaca. Bred Pit ima i dobrih a ima bogami i tu i tamo onako nista posebno filmova, ali zato Dikaprio kada uzima ulogu tacno zna dokle ce film dogurati sa gledanoscu i da ce rasturiti. Ali da su obojica hrizmaticni, lezerni i to je istina.
петар
одлични глумци, шмекери а најбоље је што њихово време тек долази јер осим неспорног знања и талента имају и озбиљног искуства. наредне деценије су њихове без конкуренције.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља