субота, 08.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 17.08.2019. у 21:55 Дејан Спаловић
ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ „КОСОВА”

Приштина неће моћи у УН ни као посматрач

Ако број признања падне испод 93, односно половине чланица УН, Косово неће моћи да уђе у Генералну скупштину ни на начин као што је учинила Палестина, каже Предраг Рајић
Д. Стојановић

Полако се круни „самосталност” јужне српске покрајине, јер је шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио да ће следеће недеље саопштити име 15. државе која је повукла одлуку о признању такозване независности Косова. На овај начин ће број држава којe су призналe једнострано проглашену независност Косова пасти испод 100 чланица Уједињених нација. Свега неколико дана после препорука држава Квинте да Београд престане са лобирањем за повлачење признања Косова и да Приштина укине таксе од 100 одсто, српска дипломатија је наставила да брани државне и националне интересе. Ивица Дачић наводи да има још земаља које ће повући признање.

„Председник Вучић ми је рекао да ове недеље не радимо ништа на томе да не би испало да се инатимо или да то радимо због Квинте. Ми имамо континуирану активност са земљама које су признале Косово или немају јасан став око Косова и кренули смо од списка које су власти у Приштини далe о 116 земаља које признају Косово. Ми смо демонтирали тај списак и тих земаља је испод сто. Постоји 14 земаља које су повукле признање”, рекао је Дачић.

Следеће недеље рећи ћу која је 15. држава која ће повући признање Косова, казао је Дачић за РТС, преноси Танјуг. „Та држава је послала ноту Косову. Они стално говоре да лажемо, како је то наша пропаганда, а сада одједном то постаје захтев. То боли зато што су мислили да је то завршен процес. Тај процес није завршен. Питање повлачења признања је резултат тога да смо ми вратили питање КиМ за преговарачки сто. Од 2012. је 20 и нешто земаља признало Косово. Па како то није сметало дијалогу? Како то не смета када Мадагаскар призна Косово, а смета када повуче признање”, истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије подсећа да најјаче земље лобирају за независност Косова. „А мала Србија сад њима представља проблем као да смо ми јачи од тих земаља. Све те земље схватају да то питање није решено. Све те земље које су повукле одлуку о признавању и дају предност дијалогу”, навео је Дачић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић за „Политику” каже да нико не може од Србије да захтева да престане да у складу са међународним правом брани своје државне и националне интересе. Подсећа да смо суверена земља и да ћемо наставити да се тако и понашамо.

„Најблаже речено, неумесно је то што неко покушава да подели терет кривице за застој у дијалогу између Приштине, која систематски крши међународно право и међународне споразуме, и Београда, који управо инсистира на поштовању права. Наша једина кривица је то што не делимо став дела међународне заједнице који је похитао да призна једнострано проглашену независност Косова, али тај став не дели ни већи део човечанства. Није ово последњи пут да се у реторским вежбама из дипломатских кругова апелује на ’обе стране’ као сукривце за нешто, иако је јасно да ми нисмо криви ни за шта”, истиче Ђурић.

Предраг Рајић, из Центра за друштвену стабилност, за наш лист истиче да из саопштења Квинте може да се види немоћ званичних представника пет држава да приморају Албанце да зауставе своје нелегално и антицивилизацијско деловање, као што је увођење такса на робу из централне Србије и из БиХ. Када већ не желе да искористе све инструменте који им стоје на располагању да би их на тако нешто приморали, они на сваки начин покушавају да пронађу кривца и у Београду и да изједначе кривицу.

„Њихов проблем је што се Београд апсолутно ничим није огрешио о међународно право и није насео на провокацију Приштине. У владама држава Квинте нису имали зашто да нас оптуже и сада су покушали на силу да измисле неки разлог који тобож подрива дијалог са Приштином само да би изједначили оне који крше право, а то су албанске власти у Приштини и Београд, који је жртва кршења тог права.

Формулација да се Београд уздржи од лобирања за повлачење признања независности КиМ никада раније није била на дневном реду и она је усиљено исконструисана како би се и Београд за нешто могао оптужити, иако то што српске власти раде нигде није забрањено. А нико није замерао Америци и Турској што су 2008. и 2009. године лобирали за признавање независности КиМ, а то више не раде ниједна од ове две земље, из својих разлога”, каже Рајић.

Осврћући се на тај период Предраг Рајић каже да је тада српска дипломатија била пасивна и да је то трајало до промене власти до 2012. године. Од тада, као истиче, почињемо да радимо озбиљно на повлачењу признања широм света и имамо јако добре резултате, који сметају свим спонзорима независног Косова, каже Рајић који сматра да је веома важно што ће број држава које су признале Косово пасти испод 100, као и да је кључно да тај број буде мањи од 93, јер би то дипломатски везало руке Приштини. Ако их будемо оборили испод пола држава које су чланице УН моћи ћемо да успешно спречавамо било какав покушај Приштине да уђе у Генералну скупштину УН макар као посматрач.

„Постоје две могућности, када неки ентитет прогласи независност и да би био међународно признат од Савета безбедности УН потребна је сагласност свих пет сталних чланица, а тамо су Русија и Кина које имају право вета, не признају независност Косова и они никако не могу да уђу у УН. Постоји и алтернативни пут, који је искористила Палестина а то је када их призна више од пола држава чланица, Скупштина УН може да донесе резолуцију и да постанете држава посматрач.

„Сада се види колико дипломатија Вука Јеремића и Бориса Тадића није била активна јер је невероватно да смо у њиховом мандату имали да је више од 100 држава признало независност КиМ, а ниједну која је повукла независност. А сада имамо 15. државу која у мандату Александра Вучића и Ивице Дачића повлачи независност и то су чињенице које треба нагласити”, закључује Предраг Рајић.Антрфиле

Харадинај отворено понижава ЕУ, чак и САД

Предраг Рајић, на питање како ће Квинта реаговати на то што је Београд наставио да штити своје националне интересе и да ли ће одустати од тога да притисне Приштину да укине таксе, каже да је то највероватнији сценарио. „Врло је могуће да ће то бити последица јер показало се да су албанске власти и пре свега премијер привремених косовских институција у оставци Рамуш Харадинај понижавале отворено Европску унију, чак и Америку. Подсетићу да је Мајк Помепо као шеф дипломатије лично замолио Хашима Тачија приликом његове службене посете Вашингтону да се таксе укину, а до тога до данас није дошло. Сетите се и писма Метју Палмера који је такође то тражио. Сада долазимо у парадоксалну ситуацију да главни спонзор те независности нема више кључни утицај на деловање тамошњих структура”, каже Рајић и додаје да је до тога дошло зато што у Вашингтону постоји нејединство.Антрфиле

Позив Могеринијеве уз писмено противљење Шпаније

Одлазећа шефица дипломатије Федерика Могерини на састанак министара земаља кандидата за чланство у ЕУ позвала је представнике Приштине, што није пракса. „Сваки пут када неко председава ЕУ, а сада је то Финска, организује се састанак министара спољних послова који заказује висока представница и позивају се министри кандидата за чланство. И сада први пут, иако то од ње нико није тражио, и то последњи пут у свом мандату, као да жели да остави неки легат Борелу.

Није Финска крива, Могеринијева је одлучила да позове партнере ЕУ на западном Балкану. То је урађено само да би Косово могло да буде присутно”, истакао је Ивица Дачић који је упитао по чему је Косово заслужило позив. На том састанку, наводи, неће бити државних обележја, већ само име и презиме. „Консултоваћу се са Вучићем, јер сваку одлуку из домена спољне политике морамо добро да поразмислимо. Колико би се нама исплатило да не идемо. Испало био да нас оптужују да не желимо дијалог, наставак дијалога. Највероватније ће се ићи на састанак. Могеринијева је то урадила уз писмено противљење Шпаније”, рекао је Дачић.Антрфиле

Брнабићева: Дијалог чим укину таксе

Признање Косова у садашњим границама је црвена линија преко које Србија неће прећи, каже премијерка Ана Брнабић и додаје да у овом тренутку не види на помолу било какво решење косовског проблема. „Србија неће дозволити да Приштина све добије, а Београд све изгуби. У овом тренутку треба да видимо колико највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо и да будемо рационални и реални поводом тог питања. Али да Србија све изгуби, а Приштина све добије – то није прихватљиво, а ни фер решење”, каже Ана Брнабић за Танјуг.

Додаје, међутим, да Косово није ту да се купује или продаје, додала је премијерка, коментаришући предлоге који се могу чути у последње време о томе да би Србији за признање требало понудити више од чланства у ЕУ. „Треба се вратити на поље међународног права и правде”, поручује Брнабићева и наглашава да би европске интеграције требало да зависе од других стандарда, а не политичке одлуке која има везе са КиМ. Истиче, међутим, да смо у овом тренутку далеко од било каквог решења, и да не види разлог за оптимизам ни кад је реч о наставку дијалога, који је прекинут након што је Приштина увела таксе. „Београд је толерисао многе провокације Приштине због мира и стабилности, али су таксе створиле атмосферу у којој више није могућ никакав дијалог. Чим таксе буду укинуте и ми смо спремни да наставимо дијалог”, каже Брнабићева.

Упозорава и да замрзнути конфликт – замрзнута нестабилност, никоме не одговара, понајмање Србима на КиМ, али ни свим грађанима Србије, као и да није добра за целокупан економски напредак државе. Премијерка, међутим, наводи да је Београд претходних година постигао невероватан и неочекиван успех. „Председник Александар Вучић успео је да једну тему која је била завршена и затворена поново стави на сто и да данас сви желе да чују шта је за Србију прихватљиво решење”, навела је Ана Брнабић, која критикује бивше власти што од 2008. нису урадиле ништа да би заштитиле Устав Србије, као и одлуку тадашњег Министарства спољних послова после које је уследило по Београд лоше мишљење Међународног суда правде да једнострано проглашена независност Косова није супротна међународном праву, али и пристанак да се косовско питање измести из УН у ЕУ. Антрфиле

Мост Љубовија–Братунац питање над питањима

Као најургентније спорове које би Србија требало да реши са својим суседима, Ана Брнабић издваја питање граница са Хрватском и БиХ, али и мост Љубовија–Братунац. „Ако ме питате шта је приоритетно, односно питање над питањима, то је онда тај мост, јер ми је невероватно да грађани који живе тамо устану ујутру, виде мост, али не могу да пређу него морају да иду на друге граничне прелазе”, навела је премијерка.

Подсећа да постоји јасан договор да ће Србија исфинансирати мост, Република Српска приступне прелазе, а БиХ граничне прелазе и да ће дати дозволу за њихово отварање, што се није догодило. Нада се да ће у БиХ ускоро бити формиран Савет министара и да ће се радити на решавању тог питања. Кад је реч о границама, Брнабићева подсећа да су формиране комисије које се баве тим питањем, али оцењује да у овом тренутку није право време да се са тим настави, јер власт у БиХ није формирана, а у Хрватској „то није опортуно због њихове припреме за кампању”.

 

Коментари21
9a154
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sonja Radulovic
I g-dine I.Dacicu, koja je to zemlja povukla priznanje "kosove"? 16.08.'19 ste najavili da cete nam to OVE nedelje reci!
deda Milan
Možda bratska Hrvatska
Srdjan Loncar
Onima iz Qvinte pokazite Trumpov govor u UN 2017, gde je najavio njegove principe za novu spoljnu politiku US. Govor ima osnovu tezu "JAKIH SUVERENIH NACIJA", koje saradjuju na "BAZI UZAJAMNOG RESPEKTA". Rekao je da US nece osvajati teritorije niti ce nametati svoj nacin zivota. OTIMANJE KIM-a i okupacija Iraka, koja je usledila, se nikad ne bi desili pod Tramp administracijom. Ponizavajuce je traziti od SR da prestane sa trazenjem da drzave, koje su bez slobodne volje priznale laznu Alb. drzavu
Felipe
Na nasu zalost sve to ne pije vodu. Uskoro cemo cuti kako tzv Kosovo pod pritiskom zapada "u cilju normalizacije odnosa i regionalne saradnje" ukida unilateralne sankcije a za uzvrat Srbija se obavezuje da prestaje sa lobiranjem na polju povlacenja nezavisnosti lazne drzave. I naravno, to ce biti proglaseno velikom pobedom nase diplomatije. Jedan klasicni modus vivendi po principu "da se vlasi ne dosete".
Katarina R.
Zasto bi mi vezivali diplomatsku aktivnost oko povlacenja priznanja Kosova sa povlacenjem taksi , ako je ta aktivnost STVARNO plodonosna?! Jednostavno neka ostanu takse , necemo propasti . Cini mi se da to vise potenciraju nasi politicari da bi opravdali diplomatski poraz.Nije nam takse uvela Kina ili Amerika nego jedna minijaturna vestacka drzava.
Felipe
Izraz "ne pije vodu" se koristi kao metafora za nesto sto nece zaziveti posto sva ziva bica na ovaj ili onaj nacin piju vodu. Ako ne piju vodu, znaci da nisu ziva. Zemlje zapada imaju dosta nacina da nas nateraju na poslusnost (odricanje od zastite sopstvenih interesa) i veliko je cudo da ih nisu ranije upotrebili. Slazem se da sve ono sto je postigao Dacic nece jos dugo "drzati vodu" i mozemo ocekivati skoro ukidanje siptarskih sankcija u zamenu za prekid nase diplomatske inicijative.
Прикажи још одговора
Veslac
Mogu da budu posmatraci Ujedinjenih nacija sa klupice preko puta njihove zgrade ili iz baste obliznjeg kafica.
dejan
Zasto bi mi prestajali da lobiramo za povlacenje priznanja zbog kvinte,pa nasa drzava je u pitanju a ne njihovaa da im teramo inat.A sto st tice taksi to ne moze imati znak jednakosti u vezi nase teritorije.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља