уторак, 17.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:49

Ајвар мајстори укрстили варјаче у Брусу

понедељак, 19.08.2019. у 16:45
(Фото Танјуг)

БРУС – Шеста сезона каравана „Изађи ми на теглу”, националног такмичења у припремању ајвара које ће окупити око 500 такмичарских екипа и 5.000 учесника, почела је данас у Брусу и трајаће до 12. октобра, до када ће караван обићи 33 града широм Србије.

Дуж главне улице у Брусу, која је претворена у такмичарски подијум, екипе су заузеле позиције на штандовима опремљеним традиционалним шпоретима на дрва, чувеним „смедеревцима”, столовима, столицама, разним посудама, као и основним сировинама за припрему ајвара што су обезбедили организатори.

Варјаче је укрстило 15 екипа из Бруса које су на лицу места правиле тај српски бренд, а међу њима је била и екипа „Златне руке Бруса”.

Вођа тог тима је Живадинка Чајић, вишеструка победница у припремању традиционалних јела Бруса и поткопаоничких села.

„Од 1996. године водим свој тим и увек је био победнички. На многим републичким такмичењима смо побеђивали како у спремању традиционалних јела, зимнице, слатка, компота, сокова, алкохолних пића тако и у прављењу ручних радова”, рекла је Живадинка која има и своју књигу – „Традиционална јела Бруса и поткопаоничких села”.

За припрему ајвара, каже, нема тајног рецепта већ га прави по традиционалном рецепту.

„Како га је моја свекрва спремала, научила сам од ње и кад га спремим, знам да је добро и укусно”, каже Живадинка.

У томе јој помаже супруг Срба, који је овога пута био задужен за логистику – да ложи ватру, пече и меље паприку.

„Где је успешна жена, ту је успешан и човек и он мора да је подржава”, каже Срба и додаје да је тим „Златне руке Бруса” учествовао и побеђивао на многим такмичењима.

Караван „Изађи ми на теглу” је за претходних пет сезона обишао 130 градова, каже организатор тог такмичења Љиљана Вукотић и наводи да ће ове сезоне обићи 33 града широм Србије.

„Циљ је да пронађемо најбољи рецепт за ајвар, а најважније је да покренемо предузетнички дух који дефинитивно постоји у Србији и помогнемо нашим победницима да покрену сопствену производњу”, рекла је она.

С тим у вези, додала је да ће ове године, уз помоћ Министарства државне управе и локалне самоуправе, покренути шест едукативних центара на тему покретања сопствене производње.

„То ће бити едукације о томе шта је све потребно знати и које вештине треба поседовати да би се тако нешто и урадило. Који су то извори финансирања, начини како да се дође до њих, како написати бизнис план... само су неке од тема које ћемо одрадити са нашим полазницима”, појаснила је Вукотић, јавља Танјуг.

Учесници такмичења, истакла је, не плаћају никакаву котизацију и од организатора добијају све што им је потребно за прављење ајвара.

После Бруса, караван се сели у Владичин Хан, Власотинце, Ниш, Стару Пазову, Пожаревац, Кикинду, Суботицу и друге градове широм Србије.

Поред такмичарског дела, као и сваке године организован је и богат целодневни програм за посетиоце, вредне награде за победнике као и едукативни дечији програм.

Захваљујући бројним партнерима, уз чију се помоћ караван из године у годину развија, наградни фонд за ову сезону биће рекордан и износиће око два милиона динара.

Караван „Изађи ми на теглу” у овој години покреће и свој производ по рецепту прошлогодишњег победника, тако да ће се ајвар по рецепту екипе „Пуцке” из Бруса наћи у продаји што је, према речима представница те екипе, сестара Милице и Зорице Живанчевић, довољан стимуланс за почетак успешне предузетничке приче.

Оне су се придружиле овогодишњим такмичарима као подршка, а свој штанд су украсиле својим домаћим производима и рукотворинама.

„Важно је да имате рецепт за ајвар са којим ћете се такмичити, али је најважније да се забавите”, поручила је Зорица такмичарима и додала да је тајна њиховог рецепта ведар дух и то што ајвар праве с љубављу и што у томе учествује цела њихова породица.

Њена сестра Милица каже да им пуно значи што ће ајвар по њиховом рецепту бити у продаји.

„За нас као породицу Живанчевић је то од великог значаја. Да није било овог каравана не бисмо ни знали да је наш ајвар најбољи у Србији”, рекла је она.

Градови који су изнедрили апсолутне победнике каравана и дали најбоље рецепте до сада су Лесковац, Ковачица, Бела Паланка, Кањижа и Брус, а ко ће ове године победити знаће се 12. октобра, када ће бити одржано велико финале у Београду.


Коментари2
31db0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aca
Steta nema Srpskog ajvara na zapadu.
Milica Ilic
Kako nema? "Bakina tajna" se prodaje u Kanadi a ima da se naruci i preko Amazona. Samo sto mnogi ne znaju.
Препоручујем 2

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља