понедељак, 16.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:23
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ЧЕН БО, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији

Кинески сан доноси мир и развој у свету

Импресионирана сам напретком Србије и сигурна сам да ће бити све више кинеских инвестицијаФото Анђелко Васиљевић
Аутор: Јелена Церовинанедеља, 25.08.2019. у 23:23
(Фото Анђелко Васиљевић)

Србија је прва међу земљама централне и источне Европе и једина земља на Балкану са којом је Кина успоставила свеобухватно стратешко партнерство. Практична сарадња Кине и Србије је по обиму највећа, по садржају најопсежнија, а по облику најразноврснија. Када говоримо о овом региону, најинтензивнија је комуникација између председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића. Шефови држава наше две земље придају велику пажњу билатералним односима и планирају те односе са стратешке позиције, каже у разговору за „Политику” Чен Бо, нова кинеска амбасадорка у Београду, која је на том месту заменила дугогодишењег амбасадора и београдског студента Ли Манчанга.

Често се говори о томе да није могуће стратешко партнерство између једне мале земље као што је Србија и једне тако велике земље и економије каква је Кина?

Резултати који су постигнути током развоја односа Кине и Србије најбољи су одговор на овакав став. Иако су наше две земље географски удаљене и одликују их различите националне прилике, постоји дубоко традиционално пријатељство наша два народа. Наша економска сарадња је изузетно комплементарна. Што је још важније, ми сматрамо да су све земље, биле оне мале или велике, сиромашне или богате, јаке или слабе – равноправне чланице међународне заједнице. Ми се залажемо за изградњу једног равноправног и праведног света где се сарадњом остварују заједничке победе. Постоји ли икакав разлог зашто не можемо бити стратешки партнери? Напротив. Успешан развој билатералних односа наше две земље је показао да разлике у историјској позадини, друштвеном систему, идеологији, моделу развоја и величини не могу бити препрека у развоју међудржавних односа.

Ваш претходник вас је најавио као некога ко добро познаје ситуацију у региону. Били сте амбасадор у БиХ. Како ви видите односе на Балкану?

Све земље и народи Балкана су суседи, браћа и родбина. Историјски гледано било је ратова, несугласица, али било је и добрих времена заједничког живота у миру. Данашњем региону Балкана се вратио мир, односи између држава и народа су знатно побољшани, а економија је ушла у фазу брзог развоја. Међутим, неки од дубоко укорењених проблема који утичу на дугорочну стабилност Балкана још увек нису решени. Балкан је Балкан свих земаља и народа тог региона. Желим да сви могу да, почев од дугорочног развоја своје земље и нације, путем дијалога и консултација превазиђу разлике и теже заједничком развоју и просперитету.

Који је по вама оквир за решавање питања Косова? У јавности се често спомиње изјава вашег претходника, Ли Манчанга, који је рекао да се не сме дозволити да се тако велико питање какво је Косово реши за само неколико месеци и да сте ви чекали скоро сто година да бисте решили питање Хонконга?

Став Кине по питању Косова и Метохије је јасан и доследан. Кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, разуме и подржава легитимне захтеве Србије по овом питању. Сматрамо да је у оквирима Резолуције 1244 Савета безбедности и других релевантних резолуција најбољи начин да се реши питање Косова и Метохије да заинтересоване стране путем дијалога постигну обострано прихватљиво решење. Ценимо напоре српске стране у проналажењу компромисног решења путем дијалога.

Какав је ваш однос према уласку Србије у ЕУ, а какав према ширењу НАТО-а?

Кина поштује развојни пут који је изабрао српски народ у складу са својим националним приликама и разуме напоре које Србија чини на путу европских интеграција. И поштује избор Србије о војној неутралности.

Били сте од 1996. до 1999. године аташе, трећи секретар у амбасади Кине у СР Југославији, у време ратова и бомбардовања Србије. Како сте тада доживљавали све оно што се дешавало овде? А како вам сада, после толико година, изгледа Србија?

Тај период ћу заувек памтити. Као и сви Срби трудила сам се да у тим ратним условима нормално радим и живим. Навикла сам се на живот уз нестанке струје и спавање уз звуке бомбардовања. Као дипломата, након што сам доживела суровост рата, још више се осећам одговорно за одржавање мира и праведног међународног поретка. Након две деценије у међународним односима и у Србији догодиле су се велике промене. Кад сам овај пут дошла у Србију била сам искрено импресионирана напретком у развоју који је Србија постигла, приметила сам доста нових грађевина, продавница, ауто-путева, као и то да се свуда гради. Упркос свим потешкоћама, српски народ се увек залагао за независност, слободу и толеранцију према светској различитости, чему се ја дубоко дивим.

Од 15. јануара 2017. године ступио је на снагу безвизни режим између Кине и Србије. Колико су Кинези заинтересовани за долазак у Србију и колико су спремни да овде потроше?

Кинески народ осећа велику блискости са Србијом. Ступањем на снагу споразума о безвизном режиму између Кине и Србије, све више и више кинеских држављана жели да посети Србију. Тако је 2016. године 18.000 кинеских туриста, а 2018. године њих 102.000 посетило Србију. Ове године тај број и даље расте. Прича се да су међу туристима у свету Кинези једни од највећих потрошача. Сматрам да је један од кључних фактора за то колико су кинески туристи спремни да потроше у Србији то колико српски привредници могу да пруже производа и услуга које одговарају захтевима кинеских туриста. На пример они воле да купују посебне занатске производе, зелене прехрамбене производе, козметику, наравно и да пробају локалне кулинарске специјалитете.

Некада се могу чути примедбе да ваш продор у Европу (купили сте луку Пиреј, градите железницу до Будимпеште, производите челик, довозите текстилне производе из ваше земље у Европу) заправо угрожава Европску унију?

Европска унија је највећи трговински партнер Кине и главни извор страних инвестиција. У кинеском интересу је једна просперитетна, стабилна и уједињена Европа и Кина доследно подржава процес европских интеграција. Узмимо Немачку за пример. Обим билатералне трговине између Кине и Немачке је у 2018. години достигао 183,88 милијарди америчких долара, док је вредност нових кинеских инвестиција у Немачкој исте године достигла 1,33 милијарде америчких долара. По мом мишљењу, сарадња Кине са Немачком се не разликује од њене сарадње са Грчком, Мађарском, Србијом. Никад нисмо чули да сарадња Кине са Немачком угрожава Европску унију.

Да ли ће бити још кинеских инвестиција у Србији попут „Линглонга” у Зрењанину?

Сматрам да ће бити све више и више кинеских инвестиција у Србији. Након компаније „Линглонг” почела је и изградња фабрике за производњу ауто-делова кинеске компаније „Минт”. Кинеско предузеће је купило неке акције Икарбуса, железара ХБИС у Смедереву и рудник Зијин у Бору непрекидно повећавају своја улагања како би модернизовали предузећа. Убрзава се развој пројекта индустријског парка у Београду, док су преговори око пројекта изградње кинеско-српског индустријског парка пријатељства у Смедереву у завршној фази. Изградња ова два индустријска парка привући ће више кинеских малих и средњих предузећа да инвестирају у Србији.

Да ли се плашите квота за извоз челика које је увела ЕУ и тога како ће да послује железара у Смедереву?

Квота је заиста највећи изазов за развој железаре. Без утицаја фактора квоте железара би се још боље развијала и дала већи допринос економском развоју Србије.

САД су повеле трговински рат против вас. Председник Доналд Трамп је подигао царине на кинеске производе са 10 на 25 одсто. Шта је разлог и има ли решења за ту ситуацију?

Неизбежно је да се између земаља света јаве несугласице и спорови у економској и трговинској сарадњи који се у потпуности могу решити путем консултација. Са моје тачке гледишта нема оправданог разлога за вођење трговинског рата, могуће је да неки људи на овај начин желе да зауставе развој Кине. Велики резултати у спровођењу политике реформи и отварања Кине према свету током последњих 40 година су резултати напора и борбе кинеског народа и резултати узајамно корисне сарадње Кине са другим земљама света. Већ дуги низ година доприносимо светском економском расту са више од тридесет одсто. Главни кинески економски и трговински партнери, укључујући и САД имали су велику корист од развоја Кине. Трговински сукоб Кине и САД делује сложено, решавање је у суштини врло једноставно, а то је да се проблем реши путем консултација које почивају на међусобном поштовању, једнакости и обостраној користи.

Шта је кинески сан?

Кинески сан је да се оствари велико оживљавање кинеске нације, укратко речено, да се модернизује земља и народ живи и ради у миру и задовољству. Овај кинески сан је чврсто повезан са тежњом ка мирном развоју свих народа света. Покренули смо иницијативу „Појас и пут” с акцентом на заједничкој сарадњи, заједничкој изградњи, заједничкој користи и предложили обликовање „заједнице заједничке судбине”, све како бисмо спојили кинески сан и сан о миру и развоју у свету.

Николић стари и велики пријатељ

Колико вам значи оснивање посебне Канцеларије за сарадњу Србије и Кине на чијем челу је Томислав Николић, бивши председник?

Господин Томислав Николић је стари и велики пријатељ кинеског народа који је доследно посвећен развоју билатералних односа две земље. Оснивање Националног савета за координацију сарадње с Народном Републиком Кином је важна мера коју је Влада Републике Србије предузела како би ојачала односе с Кином. Под руководством господина Николића, Национални савет игра важну улогу „моста” у подстицању размене и сарадње наше две земље у области економије, трговине, културе, туризма, итд...


Коментари14
9c244
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Srdjan Loncar
US strana: Od 1 triliona $ ekonomije Kina je za kratkih 20 g. dosla do $23 triliona ekonomije (#1)! Kako? Preko $500 biliona debalansa u trgovini sa US. Recimo da si Predsednik US, treba da nemas grama mozga da to dozvolis. U Kini da bi US banka dobila dozvolu, treba min 10 g. Sve su iskopirali pa dali svoje ime sa damping cenom! Tramp treba da prekine trg. sa Kinom i Kina gubi $500 bil/godisnje!!! US se presaltuje na Vijetnam i Maleziju. Gde ce Kina da nadje $500 bil/godisnje cisti poklon?
Velimir Radic
Srdjan Loncar, jasno, dok je to radila US, za Vas je bilo sve O.K.? Ali, naravno, niko drugi ne sme da smeta "gazdu" US!?
Препоручујем 3
Nesa P.
Tesko je razumeti takvu zemlju kao sto je Kina. Velike su tu razlike, u odnosu na nas. I stara je to civilizacija. No, moram da primetim, ambasadorka Kine je stoicki izdrzala onu voznju u otvorenom autobusu ( sa svim onim vetrom, na suncu, itd. ) na auto putu. Druga je prica da li smo mi, kao domacini, morali to bas tako da organizujemo. I zasto tako? Jos bih ja o tome, ali i ovako vec sumnjam da ce mi komentar biti objavljen.
Istorijski su ratovali samo kada moraju
@Boro NR Kina nije pripojila ni svu svoju teritoriju ( Srbija je jačom silom faktički ostala bez dela svoje ) što joj iskreno želim a pokušavaju da je "ljuljaju " oko Hong Konga.NR Kina je već" ovladala svetom "ali ne na način na koji Vi to zlurado navodite da će izvršiti.Šta je loše u angažovanju svoje radne snage u inostranstvu? Pa to je radila i SFRJ ("Energoprojekt ") u Južnoj Americi angažujući tamošnje domaće podizvođače( u Peruu itd.)
Боро
Срби су необавештни 100%, Кина је прва земља на свету која званично прати и надзире СВЕ своје грађане и даје им бодове, на основу тих података. Када Кина буде завладала светом, Срби ће се са сузама сећати отварања поглавља са ЕУ и о томе причати као о златним временима! Живи били па видели!
Branko Jelicic
Boro, a to sto u SAD jos uvek Rasizam vlada, sto svaki drugi dan jedan afro-amerikanac biva ubijen, sto Kju-Kluks-Klan slobodno propagira NEO-nacisticke parole preko svoje TV...sve to Vama ne smeta??? Vi ste totalno izmanipulisani EU-NATO-vac i kvazi "amerikanac"!
Препоручујем 3
iz glave
valjda treba da budemo saradnici Kine u osvajanju EU pa da mi bodujemo zapadnjake moj EUpoglavljico
Препоручујем 7
Branko
Prvo damping cenama celika, bakra, tekstila etc uniste male ekonomije koje ne mogu da im se suprostave (kao sto je nasa npr) , a onda zarad mira i prosperiteta, budzasto pokupuju rudnike, celicane, fabrike u tim zemljama. Daju komercijalne kredite, a traze da njihove firme grade i izvode radove i guraju te u finansijsku zavisnost.
Goga
Globalni Kineski poslovni model u gradjevinarstvu: Kinezi izvođači a domaći radnici posmatrači radova (tj nema ih nigde).
Препоручујем 19

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља