петак, 18.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Одговор Савета РЕМ-а на текст објављен у „Политици”

Чланови Савета РЕМ-а у претходном сазиву (Фото Принтскрин N1/Cenzolovka.rs)

Поштована господо (госпође),

Навикли смо, протеклих месеци, на покушаје да Регулаторно тело за електронске медије буде проглашено за „разлог” за бојкот избора. Навикли смо и на кампању лажних вести којој су прибегли они који су све то и смислили. Па нам ништа није чудно када бивши чланови РЕМ тврде да је наш посао да обезбедимо плурализам у ТВ програмима, или када Савез за Србију тражи да укинемо информативни програм једне телевизије.

И није нам чудно то што се јавност, кроз један део медија, засипа лажима, то је, очигледно, део кампање на коју су поједини новинари пристали и придружили јој се, кршећи елементарне професионалне стандарде. Оно што нас чуди је чињеница да је најстарији лист на овим просторима, новинарска Мека, утемељивач професије и заната, улетео у ту кампању, без трунке радозналости, већ пуко пратећи флоскуле које се врте по медијима.

Дакле, за почетак, да вас питамо: Да ли ви стварно мислите да РЕМ може да буде разлог за бојкот избора? Тело које, по Закону, нема, нити треба да има, никакве ингеренције над уређивачком политиком електронских медија? Тело које никада, па ни у време када је чланове Савета бирала скупштинска већина Демократске странке, није, нити од једне телевизије, тражило да у њеним програмима буде више представника опозиције, више дебатних емисија, више „различитих мишљења”.

И не зато што су у РЕМ-у били људи блиски тадашњој власти, него зато што им Закон то не дозвољава.

Баш као што му Закон не дозвољава да одређује изборне услове, или, како то траже поједини из СзС, да одреди „правила извештавања”. Но, то су лажи које се дневно понављају, а да нико, па ни ви, не примети да се, на тај начин, директно позива на кршење закона.

Уместо тога, одлучили сте се да се придружите хорди и да сами мало ударите по РЕМ-у, ваљда да би доказали да сте независни, слободни и какви већ. Па сте се још послужили и патетичним соц-реалистичким тезама о „преплаћености чланова Савета”, и то „од оних који у етру једва опстају”.

Како сте то закључили? Пошто би то било исто као да ми кажемо да су у Политици плате велике, на рачун читалаца који једва опстају, а плаћају велику цену за новине.

Притом, тврдња да је РЕМ разлог за штрајк Маје Павловић, такође је на нивоу лажних вести.

Дигитализацијом, која је уведена не вољом РЕМ-а, него је то одлука донета на државном нивоу, њеној телевизији је ем проширено подручје видљивости, ем јој је, одлуком РЕМ, још 2017. године смањена накнада, која сада износи 170.872,26 динара. Притом РЕМ није предузимао никакве мере против Маје Павловић, без обзира на чињеницу да је њен дуг према Регулатору прешао вишемилионску своту.

Уосталом, ни Маја Павловић никада није рекла да је РЕМ разлог за њен штрајк, управо супротно, рекла је да јој је РЕМ помогао.

Такође, на нивоу лажних вести је и тврдња да су се против РЕМ оглашавали и власници регионалних телевизија, пошто ниједну примедбу, са те стране, на свој рад нисмо имали.

Уз све то, показали сте и невероватно незнање, и онда га уклопили у тезу о жељи РЕМ да, због пара, што више телевизија буде регионално.

Да вас обавестимо, када се већ нисте сами сетили да проверите, да је процес дигитализације у Србији завршен још 2015. године, и то на основу Закона, а не неке РЕМ-ове жеље, и да, од тада, нема више локалних телевизија, све су регионалне, јер је свима повећана видљивост, са локалног, на регионални ниво.

Но, није вас то занимало, па сте наставили тврдњом да наш сајт показује да су резултати нашег рада „танки” а примања обрнуто пропорционална, то јест велика.

Извините, који резултати? Да ли сте уопште видели наш сајт.

На основу чега тај закључак? Шта је то „танко” што смо урадили? Где смо тачно „оманули”? И зашто уопште та теза и то опште место, на које не може ни да се одговори, пошто уопште не пише о чему је реч. И још нешто, о вашем односу према целој причи, а то је део у којем кажете да опозиција тражи смену чланова Савета РЕМ-а до 15. септембра, а да власт „тврди” да то није по закону. Да сте пробали да прочитате Закон, знали бисте да не мора нико ништа да „тврди”, јер закон јасно говори о смени чланова Савета РЕМ, даје прецизне процедуре, и никако не омогућава „колективну смену”. Зато би неко требало да донесе нови закон.

Све заједно, жао нам је што сте се придружили кампањи прављења дежурног баука који треба да оправда нечију одлуку о бојкоту избора.

И будите љубазни па проверите, и објавите, да ли смо ми тело које сме да се меша у изборе, уређивање, садржај извештаја, емисија, прилога... Када то објавите учинићете и услугу слуђеној јавности коју неко засипа лажним вестима, али и Политици и њеном реномеу. Без тога, прича о РЕМ-у остаће забележена као једна од највећих превара, попут оне из '99. године када су медији плашили људе замрачењем сунца, и терали их да се затворе у куће, јер ће свашта да им се деси.

Тако и сада - немојте на изборе, доћиће вам РЕМ. РЕМ није, нити може бити учесник изборног процеса. Ви сами одлучите да ли ћете у тој превари да учествујете. И како.

Савет РЕМ-а

Одговор аутора „Политике” погледајте у рубрици „Међу нама”

 

РЕМ – чувар слободе или батина власти 

Иако и медији и политичари имају мноштво примедаба на рачун Савета РЕМ-а, њихови чланови су преплаћени и то од оних који у етру једва опстају 

Хоће ли опозиција учествовати на изборима или ће их бојкотовати? Одговор на ово питања највише зависи од три слова – РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије). Међу 42 захтева стручног тима покрета „Један од пет милиона” посебно се истиче – смена чланова Савета РЕМ-а, јер како тврди опозиција, без испуњења тог захтева нема ни фер избора. Савез за Србију поставио је и рок – ако до 15. септембра не дође до промене у овом регулаторном телу, али и у РТС-у, нема ни њих на изборима. Изјаснила се и власт – захтевима опозиције може се изаћи у сусрет колико да се изаберу још три члана Савета, будући да је, од предвиђених девет, именовано само њих шест. Остало, тврде, није по закону.

Када је 2003. године основан као Републичка радиодифузна агенција (РРА), предвиђено је да буде независно тело које ће да контролише рад ТВ и радио-станица тако да „допринесе очувању, заштити и развоју слободе мишљења”. Опозиција сада оспорава његову независност тврдећи да широм отворених очију дозвољавају да медији блиски власти чине шта им се прохте.

Став да РЕМ ради на штету опозиције није се сада чуо први пут, исто је мислио председник Александар Вучић пре него је постао власт. Тако се 2012. године жалио на услове предизборне кампање рекавши да је „режим наложио РРА да донесе правила која не постоје нигде, и то је направљено против СНС-а”. И тадашња власт тврдила је исто што и ова сада, да нема ништа са тим, већ да је такав закон. 

Ко је у Савету РЕМ-а
Поред заменика председника Горана Петровића, Савет РЕМ-а чине и новинарка Оливера Зекић, психолог Александра Јанковић, бивши секретар Савеза глувих и наглувих Радоје Кујовића, социолог Ђорђе Возаревић и професор ФДУ Горан Пековић. Три члана која недостају требало би да дођу из редова кандидата које предложе савети националних мањина, удружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора и надлежни скупштински одбор.Законом о електронским медијима предвиђено је да чланове бира Народна скупштина већином гласова на мандат од пет година. Такође, прописано је и право још једног реизбора. Народна скупштина, на предлог 20 посланика може да предложи разрешење члана Савета ако несавесно обавља своју дужност, али о томе је неопходно добити и мишљење Савета. Исто тако разлог за смену не може бити политичко уверење члана.

Још 2006. као батину власти ову установу су видели власници и запослени на телевизији БК када им је РРА у току ноћи и уз асистенцију полиције угасио сигнал. Тадашњи представници одлуку су оправдали вишенедељном блокадом рачуна те телевизије, до краја неразјашњеним правним статусом и фаворизовањем Богољуба Карића и његове политичке странке.

Критике на рачун њиховог рада не долазе само од политичара незадовољних својим третманом у медијима и РЕМ-ом који их због тога не кажњава, већ и од оних од којих ова установа и живи – власника ТВ станица. Управо је РЕМ један од разлога због којег директорка и власница новосадске телевизије Канал девет Маја Павловић штрајкује глађу по трећи пут. Борбу против РЕМ-а започела је када су њеној телевизији одузели дозволу за локалну фреквенцију и наметнули регионалну уз коју иде и неколико пута већи износ месечне надокнаде. Након дигитализације сигнала против РЕМ-а су се оглашавали и власници регионалних медији тврдећи да су оштећени – виде се на истој територији као и локални, а плаћају три пута већу надокнаду.

Иако представници РЕМ-а нису одговорили на наша питања колико износи надокнада између ове врсте дозвола ни у чему је њихова разлика, Маја Павловић је у ранијој изјави медијима рекла да из буџета њене телевизије РЕМ-у месечно одлази 220.000 динара. То је чак 20.000 више него што Канал девет плаћа Емисионој техници и везама, без чијег сигнала се не би ни видели. Коју то услугу више РЕМ нуди онима од којих живи?

Критичари наводе и то да се чланови Савета клоне да изричу мере комерцијалним телевизијама када крше прописе, па чак и да занемарују извештаје својих служби које прате рад тих телевизија. Док чланови Савета своје нереаговање оправдавају речима да не желе да буду цензори, њихови неистомишљеници кажу да је посреди конформизам и лењост. Стварни разлози можда леже на страницама финансијског извештаја РЕМ-а који открива да 82 одсто укупног прихода пројектованог на више од 315 милиона динара овој установи стиже од телевизијских надокнада, од чега чак 69 одсто чине обавезе које плаћају четири комерцијална емитера – телевизије Пинк и Хепи, Прва ТВ и О2. Овај документ даје и одговор на питање због чега је РЕМ-у стало да што више телевизија има дозволу са регионалном титулом. Док 30 регионалних ТВ станица у РЕМ-овом овогодишњем буџету учествује са 23 одсто, тек девет одсто попуњава 60 локалних ТВ станица.

Сајт ове установе указује да су резултати њиховог рада танки, а примања обрнуто пропорционална. Ово регулаторно тело запошљава 83 радника, а просечна зарада је 118.000 динара. Чланови Савета нису стално запослени, али за свој рад месечно добијају накнаду од око 102.000 динара. Савет за сада нема председника, али су све обавезе, као и права у која спада и месечна зарада од 150.000 динара пренета на новинара Горана Петровића, заменика председника.

Високим платама се, нажалост, не могу похвалити и власници локалних медија ни њихови запослени. Успех сматрају већ то ако су им плате редовне, макар биле и далеко испод просека.

Истина је и да је РЕМ, кад год је имао вишак у каси, новац уплаћивао у републички буџет. Реч је о 1,2 милијарде динара за 11 година. Али и тај потез је наилазио на критику кроз питање – зашто вишак није враћен медијима?

Док једни предлажу укидање овог регулаторног тела, познаваоци медијски прилика сматрају да је решење британски модел. Примењен на домаћем терену он би подразумевао да стане под окриље Републичке агенције за телекомуникације (РАТЕЛ), што би појефтинило и рад РЕМ-а и накнаде емитерима.

Коментари30
b638e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Драган
За добар део коментара вредело би када би барем прочитали ко су чланови и на чији су предлог изабрани. Још када би прочитали каква је процедура за опозив чланова РЕМ-а највећи део неспоразума би био решен. Као и већина ствари у Србији, и овом случају свако слаеди свој интерес, кога брига шта пише у закону и какве су су процедуре предвиђене.
EvGenije
Šta im znači to "biti na nivou lažnih vesti"? Ili je vest lažna ili nije. Kao što ne možeš biti na nivou trudnoće. Ili si trudna ili nisi.
Vladija Sarac
Seca li se neko bure koja se digla kad je Politika pre godinu dana (ili tu negde) intervjuisala najgrlatijeg clana REM-a, Zekicku? Citaoci su bili zgrozeni njenom agresivnoscu i prostaklukom. Posto vidim da je jos uvek u to komesarijatu, ulicarski recnik ne treba da nas iznenadi.
Боривоје Банковић
Не занима ме ни позиција ни опозиција и нисам за бојкот избора. Занима ме пристојна Србија у којој неће бити Парова, Фарми и РЕМ-а који се не меша у свој посао. Занимају ме емитери који нас неће гушити рекламама јер резонују: "Ако узмемо тридесет милиона од реклама и платимо казну двадесет, у плусу смо десет", а РЕМ их толерише. Закон је из основа наопак а РЕМ је дебела 'ладовина за разне подобне кадрове. Трагично, али Митевићев РТС и Карићев БК су били врхунац професионализма за све ово данас.
Dragan
Neshvatljiva količina drskosti, bahatosti i naprimeren rečnik dominiraju ovim tekstom. Isto kao i u većini medija u Srbiji, na šta bi REM trebalo da utiče. Gospodo iz REM-a, evo samo jedan primer. Molim vas za informaciju da li ste radili izveštaj o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine? Ukoliko niste, zašto niste? Ukoliko jeste, zašto ga još uvek niste objavili? Hvala.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља