понедељак, 21.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 26.08.2019. у 22:55 Дејан Алексић / Мина Ћурчић
СЛАВКО ГАК, секретар за образовање и дечју заштиту

Другог септембра у клупама 200 основаца више

Првог дана нове школске године у осмолеткама ће бити 16.925 ђака. – У току обнова ОШ „1.300 каплара” и градња нове школе у Лештанима, а предстоје радови у ОШ „Свети Сава” и „Владислав Рибникар”. – За петнаестак дана почиње градња пет вртића, а отварају се и обданишта у Сопоту и Сурчину
Нова школска звона само што се нису огласила (Фо­то А. Ва­си­ље­вић)

Уклупе престоничких осмолетки 2. септембра сешће 16.925 првака што је за око 200 најмлађих ђака више него прошле године. Настава ће, како истиче Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту, почети у истом броју школа и истурених одељења у којима се одвијала и минуле школске године.

– Најбитније је да су школе спремне за 2. септембар што су потврдили и директори са којима смо у константној вези. На повратак у матичне школе сачекаће још неко време ђаци ОШ „1.300 каплара” и ОШ „Никола Тесла” у Лештанима. Прва се детаљно реконструише, а за другу се гради из темеља потпуно нов објекат – наводи Гак у разговору за „Политику”.

Градња осмолетке у Лештанима, чији ђаци у току радова наставу похађају у ОШ „Милоје Васић”, почела је крајем априла, а ученици би у најмодернију школу, која ће наследити вишедеценијску неусловну бараку, могли да се уселе већ почетком другог полугодишта. На овом градилишту ради се пуном паром.

– Храбро смо ушли у тај пројекат и већ се дебело одмакло. Све смо са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и општином Гроцка ускладили да би школа на таквом терену могла да се гради јер парцела је из више нивоа. Било је потребно да се уради денивелација. Цео пројекат морао је да обухвати хектар земље да би имало и довољно зелених површина и простора за друге садржаје. За овај пројекат Канцеларија за јавна улагања нам је одобрила 540 милиона динара. Сама градња не може да буде бржа, колико год су се неки раније хвалили да су школе градили за 100 дана, јер онда квалитет трпи – истиче Гак додајући да се интензивно ради и у „1.300 каплара”, чији школарци су привремени ђаци осмолетки „Стеван Синђелић” и „Арчибалд Рајс”.

У току лета, али и месецима уназад, наглашава Гак, радило се и у другим школама. Упоредо се набавља и опрема. Прошле године за набавку рачунара, клупа, табли и друге опреме неопходне осмолеткама Секретаријат је издвојио 150.000.000 динара. За те намене у 2019. до сада је утрошено 180.000.000 динара.

– У јануару 2018. школама смо послали упутство како да правилно саставе захтеве за све оно што им је заиста потребно. Сви исправни захтеви су прихваћени. Желим да све школе упристојимо. Поређења ради, 2012. и 2013. буџет града за сектор образовања био је 86.000.000 евра, а данас је 190.000.000 евра – каже Гак.

Мајстори ускоро у „Рибникару” и „Светом Сави”

Препород би у току нове школске године требало да почне и у осмолеткама „Владислав Рибникар”, „Владимир Роловић” и „Свети Сава”.

– За обнову ОШ „Свети Сава” ових дана требало би да стигне грађевинска дозвола. У њој, као и у „Рибникару”, биће обимни радови за које је Канцеларија за јавна улагања одобрила укупно 350.000.000 динара. За сређивање ОШ „Владимир Роловић” издвојили смо више од 60.000.000 динара. Ту смо имали проблем са избором извођача, али оно што се зна, у овој школи ће се настава одвијати упоредо са радовима јер ће се обнова радити фазно. Овај инвестициони циклус не сме да стане – изричит је Гак додајући да су у плану обимни радови и у школама „Влада Обрадовић Камени”, „Раде Драинац”, „Кнегиња Милица”, али и у Трговачкој, Дванаестој гимназији... Радиће се фасаде, тоалети, столарија... Сређиваће се и Спортска гимназија (зграда некадашње ОШ „Стари град”).

Ви­ше­де­це­ниј­ску не­у­слов­ну ба­ра­ку на­сле­ди­ће  нај­мо­дер­ни­ја шко­ла (Фото Се­кре­та­ри­јат за обра­зо­ва­ње)

– За њу се припрема пројекат за потпуну обнову. Спортисти као својеврсни амбасадори ове земље заслужују знатно боље услове, а ђаци ове гимназије то годинама нису имали. Многи не знају да када се радујемо изласку спортиста на чувени балкон чак 80 одсто њих је из те школе. А, сетимо се само како су 2011. практично били избачени на улицу. Само захваљујући разумевању неколико министара одбране, док овој школи није додељена стална зграда, ученике Спортске на неколико година прихватила је Војна гимназија – наглашава Гак.

„Мрежа школа” неће угасити ниједну осмолетку

Већ дуже се ишчекују резултати „Мреже школа”. Припрема овог акта је у завршној фази и он не предвиђа гашење ниједне школе у Београду.

– Гашење је непопуларно, а када то радимо, чинимо одговорно, односно после детаљних анализа. Тек после њих угашена је ОШ „Стари град” јер су анализе показале да се у њу годинама уписује 10 до 15 првака од којих 70 одсто није било са тог уписног подручја – објашњава Гак.

Уместо гашења, „Мрежа школа” предвиђа супротно – градњу нових осмолетки. Прво би потпуно нову кућу знања требало да добије Миријево у коме већ постоје две, ђацима крцате школе.

– Миријевска ОШ „Павле Савић” је ове године први пут београдска школа са највише уписаних првака – њих 310. Овом младом насељу, које се убрзано шири, потребна је још једна школа поред две постојеће. Градња је у плану, можда би могла да почне већ наредне године. Постоје нерешени имовински односи на парцели која је предвиђена за то, али град озбиљно ради да те проблеме отклони. Осим тога, „Мрежа школа” за наредне године предвиђа градњу нове школе и на Бежанијској коси. Школе ће се и даље градити, али рационално, у складу са потребама и на основу анализа – сугерише Гак.

Листе чекања одлазе у историју

У престоничким вртићима тренутно је 60.000 деце, а у приватним, о трошку града борави њих 18.000. Новоуписаних малишана у државна обданишта има 11.400. Ипак, и даље постоји непопуларна листа чекања на којој је 2.300 деце. Увелико се иде ка укидању ове листе и притисак на град сада је знатно мањи јер је урађен добар посао у претходне три године.

– Пре само три године на листи чекања било је 10.000 малишана, а радну 2019/20. почећемо са 2.000-2.300 деце на листи чекања. Ни то није крајња листа зато што ћемо од 1. септембра отварати неке нове објекте које смо најављивали, а који су спремни. Први међу њима је простор у ОШ „Јован Цвијић” за предшколце – каже секретар.

Нови вртићки објекти ће ускоро врата отворити и у Сопоту и Сурчину. Град је преко Дирекције за грађевинско земљиште изабрао извођача за пет предшколских објеката, а њихова градња требало би да крене у наредних 10 до 15 дана. Међу њима ће бити и нови вртић у Новоградској. Он ће наследити стари који ће, после слегања тла, бити порушен, а због чије небезбедности су деца тренутно смештена у изнајмљеном објекту.

– Треба да почне и обнова једног објекта на Врачару. Закупљујемо и један објекат на Булевару краља Александра и један у Земуну. Осим тога, на овој општини завршен је коначно и објекат на Алтини за који смо добили употребну дозволу. Имамо новац у буџету, око 90 милиона динара, и за објекат од 650 квадрата у Водоводској улици који је наменски грађен за комбиновану предшколску установу. Када се све сабере, до Нове године биће отворено седам или осам објеката уз све ово што се гради. Зато и верујем да ће град ускоро бити без листа чекања – наводи Гак.

За сарадњу са приватницима за сада девет милијарди динара

Тренутну листу чекања, како каже секретар, скратиће и даљи упис деце о трошку града у приватне вртиће. После последњег конкурса за место у вртићу, додаје, узето је 4.400 одбијеница из државних предшколских установа.

– Више нисмо град који има листе чекања на којима су деца чији је упис приоритетан. Наставља се и сарадња са приватним вртићима јер имамо довољно новца за рефундацију трошкова. Мамама и татама новац рефундирамо редовно и та одлука неће бити укинута јер се показало да је мера сарадње са приватним вртићима добра – истиче Гак напомињући да је, када је зимус привремено обустављено издавање одбијеница за упис код приватника о трошку града, то било прелазно решење.

– Желели смо само да сагледамо финансијске капацитете у јануару, фебруару и марту да бисмо могли да планирамо буџет до краја године. Ми смо одређени новац планирали, а ребалансом смо добили помоћ од Владе Србије и онда смо одобрили одбијенице свима. Ми не чекамо крај месеца да вратимо родитељима новац, него се то ради у првој половини наредног месеца. Одговорно тврдим да је то најконкретнија помоћ коју смо дали. Од 2015. за ове намене издвојили смо девет милијарди динара – каже Гак додајући да, када је реч о јединственој цени за вртиће она се неће мењати ове године. 

Тужбе стижу на наплату

Годинама боравак деце у вртићима није исто наплаћиван различитим категоријама родитеља, а када су маме, тате и старатељи схватили да је то незаконито, тужили су град. Тужбе су стигле на наплату.

– До сада је на основу тих тужби рoдитељима исплаћено 2,5 милијарди динара, а очекујемо да ће укупан цех за то на крају бити око четири милијарде – напомиње Славко Гак.

Нова 203 радна места

Запослени у вртићима годинама указују да су им потребне нове колеге. Овај апел чули су надлежни у секретаријату па је у сарадњи са владом одобрено запошљавање нова 203 радника.

– Конкурси су спроведени. То је процес који мало дуже траје, али мислим да ћемо у септембру издати нова решења за стални радни однос у предшколским установама – каже Гак.

Системом за надзор против крађа

Да у вртиће не би могли да уђу крадљивци, спроведен је тендер да се објекти обезбеде алармним системом и видео-надзором. Свака предшколска установа добиће у највећем објекту мониторинг центар умрежен са мониторингом у Градској управи. Одатле ће се истог момента све надлежне службе обавештавати да се изађе на терен. Приватно обезбеђење биће ангажовано као додатно решење.

Коментари8
e9d24
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

буки
Одселили се @Невенка, са својим родитељима у "топлије" крајеве
Nevenka Colakov
Cudno. U OS Sveti sava na Vracaru prosle godine sesti razred je zavrsilo 125 djaka, a ove godine sedmi upisuje 113 djaka. Sta li se desilo sa trinaestoro dece. Skola svojim odlukama i decu koja bi popunila ovaj broj odvraca. Potpuno zbunjujuce.
Саша
За град са 2 милиона становника цифра од око 16000 првачића и није импозантна.Република Српска, реално, има око 900000 становника, па имамо око 9500 првачића и ту бројку сматрамо катастрофом.
Драган Марковић
Новинари су требали да подсете Гака на то када је пљувао оне који су говорили да уместо бацања пара на све и свашта могу да се зидају школе, а Гак одговорио да нема зидања јер ионако више нема деце.
Dragana Djordjević
Koji je broj dece migranata koji je upisan u ovoj školskoj godini?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља