среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:22

Сок од шаргарепе чисти токсине

Аутор: Д. Д. К.четвртак, 29.08.2019. у 16:01
(Фото: Пиксабеј)

Пост је добар за регулисање проблема са варењем, а људи који пате од осећаја тежине у стомаку требало би да једу немасно месо и рибу, сматрају нутриционисти. Људи се у току поста уздржавају од хране коју конзумирају свакодневно, избацујући намирнице животињског порекла, а уједно и детоксикују организам. Како истиче нутрициониста Милка Раичевић, конзумирање житарица од целог зрна је добро јер представља одличан извор влакана и побољшава рад црева.

– Можете да једете поред пшенице и зоб. Влакна из воћа и поврћа добро утичу на варење. Киселе намернице попут киселог купуса имају пробиотско деловање. Цимет, камилица и кантарион умирују слузницу желуца. Вода чисти бубреге, а влакна покрећу перисталтику. Сок од шаргарепе чисти токсине, а онај од цвекле такође треба пити, али увече. Зелено лиснато поврће подстиче активност Т-бет гена, који производи лимфоидне ћелије, а оне спречавају размножавање штетних бактерија – наглашава Раичевићева. Чак и људи који се хране здраво, код повременог конзумирања тешке, зачињене и масне хране могу да осете стомачне тегобе у виду познатог осећаја мучнине, надутости и тежине у стомаку као последице лошег варења. Узрок лошег варења, истиче др Бранка Лазић, специјалиста опште медицине, повезан је и са недостатком панкреасних ензима.

– Због недостатка панкреасних ензима амилазе, липазе и протеазе, који су задужени за варење угљених хидрата, масти и протеина, може да се јави тежина у стомаку, надутост. Када се они не налазе у право време на правом месту и у правој количини, која зависи од врсте хране али и од телесне тежине особе, пожељно је да их унесемо. Дневно панкреас човека излучи око 2.000 милилитара сока, а његови основни састојци су ензими за варење хране. Један од најважнијих ензима управо је липаза која је задужена за варење масти – каже др Лазић. Липазе имају есенцијалне улоге у варењу, транспорту и преради дијетарних липида, односно триглицерида, уља и масти. Приликом одабира панкреасних ензима, др Лазић каже да је боље бирати оне облике са најмањим ензимима носиоцима како би се лакше помешали са храном.

– Бирајте капсуле, јер се оне брже отварају и ослобађају ситне грануле, носиоце панкреасних ензима. Ензими се тако равномерније мешају са храном и имитирају природан процес варења. Капсуле треба узимати у току или непосредно након оброка – додаје др Лазић.


Коментари2
14c41
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

zeljko
Naravno da treba da povedemo racuna, sta jedemo i da ocistimo organizam od raznih otrova, koje nam stvara hrana, ali bitno je da unesemo u organizam dosta vode, po mogucnosti ciste vode, a ne ove sa cesme , koja je puna hlora i kamenca. Ja sam imao stomacnih problema i kad sam poceo piti filtriranu vodu, tegobe su se najpre ublazile i onda potpuno nestale, ocigledno mi nesto nije prijalo u "cesmovaci", sad pijem vodu sa apetitom, ali cistu vodu.
Jovana
Filtriranja voda em sto je pitka i kristalno čista, em je hladna kao sa izvora.
Препоручујем 1

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља