субота, 27.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 29.08.2019. у 20:00
ИСХРАНА

Арома Медитерана

Рузмарин има антибактеријска својства, користи се као зачин, у козметици, за добијање ароме код сапуна, лосиона и шампона, ефикасно растерује мољце...
(Фото Пиксабеј)

Рузмарин је вишегодишња ароматична биљка која у дивљини расте на каменитим теренима, као и шумовитим пределима у регији Медитерана, Португалије и северозападне Шпаније. Цвета од марта до маја, међутим понекад цвета и по други пут – у септембру. Рузмарин се често узгаја због свог лишћа и цветова. У висину расте највише до 180 сантиметара.

У цветовима и листовима садржи етарска уља. Поред њега, рузмарин садржи смолу, танин горке материје и мале количине сапонина. Мирис и укус рузмарина је љут и нагорак. Цела биљка је пријатног мириса. Најчешће се скупљају листови рузмарина, иако се могу брати и гранчице са цветом и листом. Рузмарин је богат витамином А и витамином Це, а од минерала садржи фосфор, гвожђе, магнезијум и цинк, па садржи и антиоксидативна својства.

Чај од рузмарина је веома користан као лек за побољшање циркулације, за лечење слабе пробаве, против назеба, грипа, реуматских болова, тромости желуца и анемије. Биљка делује на побољшање функције јетре и пражњење жучне кесе. Користи се за лечење одузетости, реуматизма мишића, главобоље. Јача памћење, помаже код лечења жутице и хемороида. Добар је код белог прања, изостале менструације и за раст косе.

Рузмарин се доста користи у медитеранској кухињи, премда његов жесток укус који подсећа на камфор некима не одговара. Користи се за разна јела од меса, јачег мириса, најчешће овчетине и дивљачи, али и живине, рибе, јагњетине, телетине. Сјајно иде уз парадајз, спанаћ, грашак, печурке, сир, јаја и друго. Рузмарин даје „карактер” благим чорбама, маринадама, преливима за салату. Можете га додати сосевима за шпагете. Ако волите да роштиљате, пре постављања меса на решетку, баците неколико струка рузмарина на жар и додаћете месу специфичну арому.

У месној индустрији користи се у производњи кобасица и других месних прерађевина. Позната је његова арома у комбинацији са другим зачинима и у индустрији ликера. У посластичарству свежа гранчица уваљана у шећер и осушена представља гарнирунг на посластицама.

Употребљава се често и за декорацију, на пример приликом свадби, јер цветови рузмарина имају симболику сећања и љубави. Модерна истраживања говоре да рузмарин има добра антибактеријска својства. Користи се као зачин, али и у козметици. Етерична уља рузмарина се користе за добијање ароме код сапуна, лосиона и шампона. Ефикасно растерује мољце, па се користи са лавандом уместо нафталина у фиокама и ормарима. Ако се грејете на дрва, убаците у „смедеревац” мало рузмарина, замирисаће цела просторија.

Будите опрезни кад користите етерично уље рузмарина, јер је оно само за спољашњу употребу, а и тада треба да се разблажи. Ово иначе важи за сва уља осим од лаванде. Никако се не препоручује употреба етеричног уља у трудноћи. Веће количине делују иритирајуће на бубреге и желудац.

Рузмарин је увек најбоље користити у свежем стању него у сувом. Ако сте принуђени да користите суви рузмарин, повежите га да га лакше извадите из јела кад оно буде готово.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари3
1c8f2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Srbo Nutricionista
Ruzmarin je stara srpska mediteranska biljka koju su u 9 veku pre Hrista uzgojili Vasa i Stevan uz obale starosrpskog mora nedaleko od srpske Sparte za vladavine Srboja II.
Бранислав Станојловић
Арома Медитерана? Ха, ха! Испред моје кухиње у Лондону расте рузмарин, а дрво лорбера које сам ја подигао од гранчице морам да сваке године скратим за метар на 4м.
Zoran Markovic
Pa ruzmarin i lovor i jesu arome Mediterana. To sto se mogu preneti i gajiti i u drugim krajevima sveta, to ne menja njihovo poreklo. U Londonskom zooloskom vrtu imate i pandu i bele medvede, pa to ne znaci da su to engleske zivotinje, vec samo da su preneti tamo. A o slonu i zirafi i da ne govorimo. A lepo je sto ste preneli i lovor i ruzmarin u London. Podseca na stari kraj, zar ne?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља