Резултати најновије студије показали су да вегетаријанска исхрана смањује ризик од срчаних обољења, али повећава ризик од можданог удара, јавља Би-Би-Си.
Истраживање објављено у угледном часопису Британски медицински журнал, рађено на 48.000 људи, обухватало је њихову исхрану и здравствено стање у периоду од 18 година.
Вегани и вегетаријанци су у просеку имали 10 случајева мање срчаних обољења на 1.000 испитаника у поређењу са онима који једу месо, али и три случаја више можданог удара.
Стручњаци за исхрану сматрају да је, без обзира на избор исхране, конзумација широког спектра хране најбоља опција за добро здравље.
Половина учесника студије, у периоду између 1993. и 2001., били су људи који једу месо. Посматрано је и нешто више од 16.000 вегетаријанаца или вегана, али и 7.500 особа које од меса једу само рибу.
Научници су их испитали о њиховој исхрани и здравственом стању када су се придружили студији и поново у 2010. години. Бележили су њихову медицинску историју, физичку активност и да ли су пушачи.
Уочили су да испитаници који од меса једу само рибу, имају 13 одсто мањи ризик од срчаних обољења у поређењу са особама које једу месо, док су вегетаријанци и вегани имали чак 22 одсто мању вероватноћу.
Са друге стране, они на биљној исхрани имали су 20 одсто већи ризик од можданог удара. Истраживачи сматрају да се то може повезати са ниским нивоом витамина Б12 у организму, али наглашавају да су за потврду те тезе потребна даља истраживања.