петак, 27.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 13.09.2019. у 21:17

Вучић у Дрвару: Не дамо никоме да изврће историју

(Фотографије Председништво Србије)

Дрвар - Последњих година сви око нас покушавају да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало, али никоме нећемо да дозволимо да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив, поручио је у Дрвару председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да је поносан што представља Србију у том граду у Федерацији БиХ, јер зна колико сви Срби у БиХ воле Србију, те поручио да срца грађана Србије куцају за Бањалуку, Дрвар и сва места у којима живе Срби, уз које ће увек бити.

Вучић је, у обраћању на академији поводом Дана сећања посвећеног страдању Срба у 20. веку, рекао да последњих година сви око нас покушвају да умање српске жртве и да нас прогласе кривцима и агресоирма, за све што се збивало, и то не само у ратовима 1990-их.

„Одједном, ми Срби, који су ослободили простор бивше Југославије, постадосмо агресори и фашисти, а они који су стварали нацистичке државе на овим просторима, изненада, постадоше ослободиоци”, истакао је Вучић.

Приметио је да је свима непријатно да говоре о томе и да беже од те теме, ћуте о томе, јер српски народ, који је добар, не би да се свађа.

„И ја кажем да је у реду. Ниједну лошу реч нећемо рећи ни о коме другом. Поштујемо Хрвате, Бошњаке, желимо у миру да живимо са њима, то је будућност за коју се залажемо, али не дамо никоме да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив. Штитићемо свој народ”, поручио је Вучић.

Пренео је и да је саговорницима, на састанку са начелницима западнокрајишких општина, посланицима у парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ, поручио да зна кроз какве је муке и патње је прошао српски народ.

Нарочито се, каже, то односи на период од 1995. године наовамо,и подсетио колико је деце изгубљено на Петровачкој цести, не знајући шта ће бити сутра.

„Ми немамо где, морамо да будемо ту где смо вековима живели, да променимо понашање. Морамо да будемо јединствени. Да чувамо једни друге, да будемо једни уз друге и да разумемо једни друге”, истакао је Вучић.

Подсетио је на оно што је претходило 1995. години - свађе у Србији, слаба економија, слаба Србија у сваком погледу, сукоб Србије са руководством РС, где је Србија Српској уводила санкције, уз трвења унутар саме РС...

„Мислите да то други нису видели? И, платили смо највишу могућу цену тиме што су Срби из општина где су увек живели протерани”, истакао је он. Вучић је додао да морамо да научимо лекцију, да не смемо да прећуткујемо своје слабости и кривицу, да бисмо знали да се понашамо другачије и одговорније.

„Ми вечерас, уз сећање на све пале и погинуле за своју земљу, одајемо почаст животу. Боримо се за живот деце, за 57 малишана из вртића 'Мајка храброст', за оне који тек треба да дођу...”, рекао је Вучић и додао да своје грешке треба да сагледамо, а лако ћемо онда видети шта су други према нама радили.

Он је навео да оно што ће грађани осетити је оно што је данас урађено и рекао да је Дрвару већ уплаћено милион евра. Најавио је и додатну помоћ Србије за цркву.

„Желимо капелу и велики крст баш на Петровацкој цести, где нам је бомбардована колона. Србија ће издвојити новац да обележимо место страдања”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да није овде долазио све док није имао шта да понуди, а да Србија сада може да издвоји и помогне свом народу и најавио да ће до краја године једна компанија из Србије отворити овде погон и запослити 100 људи, јер без тога нема опстанка.

Додао је да је уплаћено 75. 000 евра да би се исплатила заостала давања за обавезе према породиљама и мајкама троје и више деце.

„Живимо у различитим дрзавама, али смо истог рода и исте вере и зато ћемо да се помажемо и будемо једни уз друге. Срби одавде су увек волели Београд и Србију више од свега. Ми исто толико волимо Дрвар, Грахово, Петровац, Бањалуку...” рекао је Вучић додајући да то нико не може да нам забрани, и да ништа ружно није рекао о другима.

„Ми морамо да бринемо једни о другима, фабрика не смета никоме”, указао је председник напомињући да само радом и борбом моземо да постигнемо боље за нас народ. Истакао је да Срби не треба да се стиде своје слободарске прослости, као ни Гаврила Принципа чију кућу је посетио, а која ће бити обновљена. Каже да је тамо био пре 41 годину.

„Тај човек је дао живот за слободу и идеале у које је веровао, то је Србин којим можемо да се поносимо. Зато је са мном дошао мој син Данило и носи Принципову мајицу. Ми не треба да се стидимо свог народа, већ да се дичимо и поносимо”, поручио је Вучић додајући да терориста није могао бити човек који је хтео слободу.

Додао је да ће да прими све ударце на себе.

„Ударајте на мене за ово што сам говорио о Принципу, не бојим се никог ни из Лондона, ни из Беча. јер сам рекао истину. Срце слободе Србину не можете да одузмете. За то смо се увек борили”, рекао је Вучић.

Важно је, рекао је Вучић, да гледамо у будућност, да развијамо ове крајеве. „Ово је почетак помоћи, дођите опет, врата у Србији су вам отворена сва и добићете сву помоћ и подршку”, поручио је председник Србије.

Рекао је и да са Милорадом Додиком од раније има договор да никад РС не иде против Србије, нити Србија против РС. Каже и да је поносан што Србија и РС немају проблем с тим што неко хоће да нам промени историју, да нам не дозволи одавање почасти у некадашњим концентрационим логорима..

„Знате зашто? Захвљајући његовој иницијативи о заједничком Меморијалном центру где можемо да учимо децу шта је било у Јасеновцу, да се тога не стидимо и не прећуткујемо и да знамо да так нешто никад не сме да се понови. Све дане обележавамо заједнички - од годишњице НАТО агресије, преко Јасеновца, Јадовна, све тешке дане заједнички обележавамо. Тако ћемо и муке Дрварчана и других који нису у РС или Србији”, поручио је Вучић.

Припадамо истом народу, никакво зло нисмо другима учинили, каже Вучић.

„Али, немојте да нам браните да волимо свој српски народ, Србију и РС,то је нешто чиме се поносимо. Помагаће Србија, помогла је данас, помоћи ће и више. Ово није мали новац, видећете резултате”, рекао је он.

Дрварчанима је поручио да жели да их види насмејане, да гледају у будућност право и да је виде онако како је само замислити могу, да им деца одрастају у слози и миру и да са поносом носе своје име и презиме.

Вучић је своје обраћање почео речима Бранка Ћопића: „Колона тамна и нема бдије над градом кога више нема...” - наводећи да је тиме 1945. године тада млади Ћопић описао део дуге историје страдања Дрвара.

Академија је почела интомнирањем химни Србије и РС, а Дан сећања трећи пут је организовао центар за нестала лица.

Вучићу је домаћин био члан Председништва БиХ Милорад Додик, а у делегацији из Београда су и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и министри финансија и одбране Србије Синиша Мали и Александар Вулин.

Њој су присуствовали нацелници западнокрајишких општина - Дрвар, Гламоч, Босански Петровац и Босанско Грахово, посланици у парламенту БиХ и делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

У посети Дрвару су и заменик председавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирихц, посланик у Представничком Дому парламента БиХ Ненад Стевандић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, а ту је и начелница општине Дрвар Душица Рунић, преноси Танјуг.

Додик: Вучић први председник Србије који је дошао у Дрвар

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је председник Србије Александар Вучић први шеф српске државе, председник, краљ или кнез, који је икада дошао у Дрвар.

Обраћајући се многобројним грађанима који су се у Дрвару окупили да би присуствовали Свечаној академији Дана сећања на српске жртве са тог подручја, Додик је истакао да је ово важан дан за све Србе овог краја, не само историјски и због догађаја 1995. године, већ зато што је данас, на овај дан, у Дрвар дошао председник Србије.

Додик је поручио да, иако Дрвар и још три општије Крајине сада припадају Федерацији БиХ, Репубика Српска и Србија ће увек бити с народом који на том простору живи.

Истакао је да велика помоћ коју Република Српска прима од председника Вучића и његовог тима, за српске општине у БиХ, али да је више од тог новца порука то што је српски председник данас у Дрвару.

„Нисмо овде данас дошли да вам пошаљемо поруку да овде останете, јер ви то и желите, него да вам кажемо да смо с вама и да ћемо бити с вама у будућим данима”, казао је Додик.

Подсетио се свог боравка у Дрвару давних година, рекавши да ту своју посету памти по томе што је све било тужно, а људи погурени, с тугом у очима и спуштеним главама.

„Овај народ је цстан и поштен и зато треба да буде уздигнуте главе, јер се часно борио и за Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. То је некада била територија Републике Српске, али је онда хрватски армада очистила од народа овај простор”, рекао је Додик.

Зовом овог народа, казао је Додик, „мотивисани смо били да Вучић и ја дођемо данас овде и кажемо вам да осећамо припадност овом овом народу”.

„Те 1998. године, сећам се, било је јако тужно, све је било порушено, празно, са тек неколико стотина Срба, али са свима вама овде данас је све то другачије. Данас имамо много послова које треба да урадимо. О томе смо разговарали са надлежнима овдашњих општина. Председник Вучић ће у континуитету наставити да се бави тим и питањима да нам помогне”, рекао је Додик.

Поручио је да Срби са овог подручја треба да знају да Република Српска заједно са Србијом стоји иза Дрвара, Гламоча Петроца и Грахова. Није лако, приметио је, то што се налазите у кантону Федерације БиХ.

„Али, не заборавите ово је ваш грунт, ово је наша земља а власт се може мењати”, поручио је, уз захвалност свима који су се окупили у Дрвару. Додик је рекао и да је запањен сазнањем колико председник Вучић зна о овом крају, колико, како је казао, детаља, колико је упућен о свему.

„А ја сам мислио да знам све о овом простору. Није тако и зато сам фасцииран”, рекао је Додик, који је своје обраћање завршио са:”Нека живи Република Српска и Србија, као и српски народ где год да је”.

 

Коментари3
62e6a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Анка
Моје велико поштовање за господина Вучића! Срби никад бољег нису имали. Зато га сви и нападају. СССС
Брано
Амире,неразумијем се у политику,али осјећам да се ти разумијеш,и мислим да си у праву са твојим коментаром и твојим приједлогом.Па видићемо како ће даље кренути.
Amir Čamdžić
Većinske srpske opštine u Federaciji BiH (Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac) treba da se udruže u savez srpskih opština u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi u Federaciji BiH sa tendencijom daljeg jačanja političke autonomije tih opštine i kao dobar politički adut na strani srpske nacionalne politike u daljim mogućim dogovorima o rasporedu teritorija.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља