среда, 23.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:49

Качамак – јело наших предака

понедељак, 16.09.2019. у 13:35
(Фото Ансплеш)

Качамак с медом

Потребно је:

• качамак
• мед или пекмез од шљива, мало маргарина

Исећи качамак на колутиће и пропржити их на тигању с мало маргарина. Сервирати их на тањир и преко сваког колутића прелити мед или намазати пекмез. Послужити вруће.

Са сиром

Потребно је:

• качамак
• 400 г сира качкаваља
• 400 г кајмака

Качамак исећи на колутиће дебљине од око један сантиметар, пропржити на тигању (с неколико капи уља) око три минута с обе стране, док качамак не добије танку корицу. Док се пржи друга страна качамака, на пропржену страну ставити качкаваљ (исечен на листиће) и оставити га да се благо истопи. Скинути с ватре и сервирати на тањир. Јело служити топло уз јогурт или кисело млеко.

С поврћем

Потребно је:

• качамак
• 5 дл парадајз соса
• неколико тиквица
• тегла шампињона или паковање свежих шампињона
• мало пармезана или качкаваља

Колутиће качамака дебљине од око један сантиметар поређати у ватросталну чинију. На тигању издинстати (с мало маслиновог уља) исечене шампињоне и тиквице. Зачинити с мало соли и зачина, додати сос од парадајза и благо кувати док се не згусне. Добијеним сосом прелити качамак и ставити у врућу рерну на 250 степени Целзијусових. Пећи 10 до 15 минута. Извадити из рерне и преко тога нарендати пармезан или качкаваљ. Служити топло!


Коментари3
5fddb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боро
Срби су од примања Хришћанства ПОТПУНО променили своју самосвојност, док нисмо били хришћани хранили смо се племенитом храном, дивљач, воће, мед, миришљаво корење, шумско воће, итд....како смо постали хришћани, тако је кренуло гајење житарица на велико, па и кукуруза, задњих 300 година, а просену проју, од проса, заменисмо кукурузном пројом!
Milorad
Samo bez margarinamolim vas Puter ili svinjska mast su puno bolje od tog djubreta
Beogradjanin Schwabenländle
И предака Италијана, Швајцараца, Истрана и Далматинаца, до дан данас,

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља