Уторак, 27.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Епидемија листерије у Шпанији угрожава целу Европу

Три особе су умрле, а најмање 222 заражене су опасном патогеном бактеријом. – Узрок обољења печена свињетина познатог шпанског произвођача „Магрудис”
(Фото Пиксабеј)

Министарство здравља Шпаније наложило је контролу целокупне индустрије меса у тој земљи због појаве опасне бактерије – листерија, у једној великој и најмање три мале фабрике у Андалузији. Надлежни нису прецизирали колико ће компанија бити под надзором, али је покренута уобичајена процедура у случају када је угрожено међународно јавно здравље.

Троје људи је умрло, а најмање 222 особе заражене су у досад највећој епидемији листерије забележене у Шпанији чији су први случајеви забележени још крајем августа, саопштила је Светска здравствена организација (ВХО), а преноси агенција Ројтерс. Троје умрлих од листерије су старији људи, а код шест трудница та болест је изазвала побачај, наводи се у саопштењу.

Зараза чији је узрок највероватније паковано печено свињско месо, углавном је погодила жене или старије од 65 година, додаје се у саопштењу ВХО. Већина оболелих је из Андалузије, јер се фабрика за прераду меса „Магрудис”, одакле је потекла зараза, налази у Севиљи, потврдило је шпанско Министарство здравља. С полица су повучени сви производи од свињетине које је компанија произвела пре 1. маја.

Италија је већ јуче позвала грађане да купују месо домаћег порекла и појачала контроле за свињетину из Шпаније. Италијанска штампа преноси наводе шпанског „Паиса” да је током контрола у фабрици „Магрудис” утврђено да је листерија пронађена на опреми ( колицима за превоз меса). Светска здравствена организација упозорава на даљи раст броја оболелих, јер су производи „Магрудиса” у Шпанији врло популарни, а ту земљу посећује и велик број туриста који су вероватно конзумирали и производе тог произвођача. Већ има потврђених случајева и ван Шпаније, као код Британца који се заразио током боравка у тој земљи.

Листерија је заразна болест коју узрокује бактерија „листерија моноцитогенес”, а у људски организам улази контаминираном храном.

Европска агенција за безбедност хране ЕФСА још прошле године је упозорила на тенденцију повећања оболелих од листериозе, посебно између 2009. и 2013. године. Један од разлога јесте раст потрошње готове хране.

За разлику од свих осталих патогена, листерија се размножава и на температурама чувања хране у фрижидеру. Карактеристично је то што може да изазове менингитис.

Стручњаци упозоравају да је једна трећина случајева листериозе последица раста бактерије „листерија моноцитогенес” у припремљеној храни која се чува у фрижидеру. Због тога саветују да се готова храна чува у фрижидерима испод пет степени Целзијуса.

Класични симптоми заразе листеријом су висока температура, укочен врат, а тежи симптоми јаки болови у мишићима, што указује на тешку клиничку форму.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragan Pik-lon
Gotova hrana sa mesom je rizicna.Jer od fabrike do potrosaca postoji citav niz kriznih situacija koje mora ova hrana da predje na putu do naseg stola.Prvo,postoje problemi u samoj fabrici gde se stedi na cistoci i sterilizaciji masina i traka.Dtugo,kad ta hrana dodje u super market,rok trajanja se brzo brzinom smanjuje.Vrse se ponovna prepakovanja i produzenje roka.Najbolje je kupovati''zivu"(ne kuvanu)hranu i sam kuvati jer visoke temperature ubijaju sve bakcile.Podgrevanje je nesto drugo...!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.