четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 30.09.2019. у 08:20 Мирослава Дерикоњић
КАКО ДРЖАВА УПРАВЉА ОДУЗЕТОМ ИМОВИНОМ

Аутомобили МУП-у, злато Народној банци Србије

Ослобођенима су враћане куће, апартмани на Копаонику и Златибору, локали, новац, пољопривредно земљиште, бензинска станица, ауто-перионица, каменолом…
Одузети аутомобили испред зграде Специјалног суда (Фото Танјуг)

Непосредно пред једну Нову годину, по одлуци надлежног суда, Дирекција за одузету имовину Министарства правде морала је да врати не тако малу имовину окривљеном који је правоснажно ослобођен. Реч је о неколико некретнина које су биле привремено одузете. Особа, против које се годинама водио судски поступак, била је изненађена када су му поред непокретности, предати и приходи од њиховог изнајмљивања у вредности од десетак хиљада евра. Враћање привремено одузете имовине после правноснажно ослобађајуће пресуде и новца добијеног од њеног евентуалног издавања, како му је објаснио бранилац, уследило је по Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

„На основу закона, дирекција може да закључује уговоре о закупу непокретне имовине и том приликом закупнина се утврђује по тржишним условима. Привремено одузете некретнине углавном се, непосредно после преузимања, дају у закуп већ постојећим закупцима или власнику имовине од кога се она одузима, уколико је он сагласан и поднесе захтев за закуп. Уколико не постоји заинтересован закупац, дирекција може јавно да огласи понуду за закуп непокретности, а уговор о закупу ће бити закључен са најбољим понуђачем. У појединим случајевима одузета непокретна имовина може се дати на коришћење без накнаде, ради обављања друштвено корисних послова. Уколико не постоје заинтересовани закупци непокретности, дирекција је може запечатити и у том случају она води рачуна о тој имовини са пажњом доброг домаћина: плаћа јавно-комуналне дажбине, санира евентуалне кварове, обавља потребне поправке...”, објашњавају у Министарству правде.

Новац од закупа привремено одузетих непокретности, наводе у ресорном министарству, дирекција чува на посебном наменском рачуну до укидања привременог одузимања имовине. Он се, објашњавају, користи за одржавање издате непокретне имовине.

Нису станови једино што је, по одлукама суда, дирекција враћала онима који су правоснажно ослобођени оптужби да су извршили кривично дело. Од марта 2009. године, када је Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела почео да се примењује, правоснажно ослобођенима враћане су куће, привредна друштва, апартмани на Тари, Копаонику, Златибору, локали, новац, пољопривредно земљиште, бензинска станица, ауто-перионица, каменолом…

Тренутно, дирекција трајно управља са 15 одсто одузете имовине, док о 85 одсто „брине” привремено.

„Дирекција Министарства правде управља привремено и трајно одузетом имовином. Реч је о имовини проистеклој из кривичног дела, имовини одузетој по наредби јавног тужиоца, предметима кривичног дела, имовинској користи прибављеној кривичним делом, имовини датој на име јемства у кривичном поступку и предметима одузетим у кривичном поступку. Такође, дирекција управља и имовином чије је располагање ограничено у складу са одлукама УН и других међународних организација чији је Србија члан”, објашњавају у Министарству правде.

Када је реч о непокретној имовини, дирекција управља породичним стамбеним зградама, пословним зградама, кућама, становима, хотелима, апартманима, локалима, аутобуском станицом, гаражама, земљиштем, тениским теренима, бродовима, авионом. Када је реч о покретној имовини, ту су све врсте превозних средстава, дуван, цигарете, машине, оруђа, новац, злато, накит, уметничке слике, прехрамбени производи...

„Привремено одузете предмете од историјске, уметничке и научне вредности дирекција, до доношења одлуке о захтеву за њено трајно одузимање, под унапред уговореним условима, предаје на чување установама надлежним за то. Тако се девизе и ефективни страни новац уплаћују на наменски рачун дирекције који се води код Народне банке Србије, а привремено одузети динари депонују се на наменски рачун који се води код Управе за трезор. Сва динарска и девизна новчана средства која су трајно одузета преносе се у буџет Републике Србије. Златне полуге чувају се у остави Народне банке Србије”, објашњавају у Министарству правде.

Поред станова, уметнина и новца, дирекција управља и одузетим возилима, земљиштем, привредним друштвима. Одлуком дирекције, возила се уступају на коришћење другим државним установама или се чувају у њеном магацину. Већина је дата на коришћење МУП-у, судовима, тужилаштвима.

„По пријему одлуке тужилаштва или суда, дирекција преузима аутомобиле, складишти их и чува у свом магацинском простору са пажњом доброг домаћина, водећи рачуна о одржавању. На основу Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, дирекција закључује уговоре о привременом коришћењу одузете имовине (аутомобила) са другим државним органима до правоснажног окончања поступка за трајно одузимање имовине. Органи којима су возила уступљена дужни су да редовно одржавају поверене аутомобиле у складу са стандардима”, наводе у министарству.

Када је реч о привремено одузетом земљишту, дирекција на основу решења суда ставља забележбу у катастру непокретности и на тај начин се онемогућава располагање и отуђење ове непокретности.

„Дирекција управља и привремено одузетим привредним друштвима. У таквим случајевима се власнику, односно окривљеном (физичком или правном лицу) одузима удео или акције које има у привредном друштву као члан, оснивач или акционар. Након пријема решења суда, дирекција упућује допис Агенцији за привредне регистре како би се као забележба уписало постојање решења о привременом одузимању и на тај начин онемогућило располагање и отуђење удела у одузетом привредном друштву. Када је реч о акционарским друштвима допис се доставља и централном регистру за депо и клиринг хартија од вредности, да би и они уписали постојање решења о привременом одузимању ради спречавања располагања и отуђења акција (које су одузете окривљеном физичком или правном лицу) у привредном друштву које је одузето”, објашњавају у Министарству правде.

Коментари2
7c3d2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

jedna učiteljica
A taj okrivljeni, prijatno iznenađen što je Direkcija vodila računa o njegovoj imovini i povećala je, sve je stekao na potpuno legalan način? Šta bi s onim zakonom o poreklu imovine o kojem se toliko govorilo?
Vladimir
Poduži članak, svašta nabrojano, pa se pitam da li je i koliko ostalo, a da nije bilo po udarom zakona?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља