Ново истраживање које каже да црвено и прерађено месо вероватно није штетно за људско здравље подстакло је на реакцију стручњаке који и даље сматрају да га треба конзумирати што мање.
Светска здравствена организација (WHO) црвено и прерађено месо класификује као канцерогено, а здравствена удружења широм света људима препоручују смањење њиховог уноса како би смањили ризик од оболења од рака, јавља британски Гардијан. Људи који дневно поједу 900 грама црвеног или прерађеног меса требало би да ту количину смање на 700 грама, сматра водеће британско медицинско удружење. Осим штетног утицаја који има на људско здравље, конзумирање црвеног меса директно је повезана и са загађењем животне средине и климатским променама због емисије стаклене баште насталих као последица индустријске производње меса.
Међутим, тим од 14 научника на челу са професором Брадлејом Џоанстоном са универзитетима Далхаузи у Канади дошао је до закључка да људи који воле месо не морају да престану да га конзумирају из здравствених разлога.
„Наше истраживање није пронашло директну повезаност конзумације црвеног меса с оболевањем од рака, дијабетеса или срчаних болести”, рекао је Џонстон.
Многи научници су се сложили са тврдњама Џонстоновог тима да су досадашње студије о штетности црвеног меса широм света биле непрецизне, са недовољним бројем доказа тако да су оставиле отворене обе могућности: да је црвено месо штетно и да није. Други су пак били критични тврдећи да је Џонстонов тим погрешио што у обзир није узео и штетан учинак месне индустрије на животну средину. Водећи повереници Комисије за храну, планету и здравље, који су се у јануару ове године заложило за исхрану базирану на биљкама из здравствених и еколошких разлога, жестоко су напали истраживање Џонстоновог тима.
„Студија је препуна грешака, а лично никад нисам видио лошију презентацију доказа у једном научном раду”, изјавио је професор епидемиологије и нутриционизма са Харварда Валтер Вилет, који је иначе веган.
Рекао је да су многи од учесника у студији били млади људи с пуно мањом веројатноћом да оболе од наведених болести у кратком временском периоду, додајући да је смањење ризика од обољевања које се може постићи заменом црвеног меса здравим извором протеина слично узимању лекова за повишен холестерол и висок крвни притисак, а на њих се троше велике своте новаца.
Упркос критикама из научних кругова, већина стручњака рекла је да је методологија којом се тим користио у студији објављеној у часопису „Анали интерне медицине” темељна, хвалећи начин на који су прикупљени и вредновани резултати из досадашњих студија широм свијета. Најбољим студијама показале су се оне у којима је одређена исхрана била насумично приписивана већем броју учесника.
„У 12 тестирања која су укључивала 54.000 људи нисмо пронашли доказе да су они који су више конзумирали црвено месо били подложнији обољењу од рака, дијабетеса и срчаних болести”, рекао је Џонстон.
„У неким студијима којима смо се користили приметили смо нешто мањи ризик оболевања код људи који нису конзумирали црвено месо. Реч је била о истраживањима која су укључивала милионе људи, при чему је прецизност доказа била врло мала”, додао је.
Светски фонд за истраживање рака није прихватио резултате истраживања Џонстоновог тима, јер би „они могли људе да одведу у кривом правцу и увере их да могу да једу црвено и прерађено месо у жељеним количинама”.
Порука коју људи морају чути је да не би требали конзумирати више од три порције црвеног меса недељно. Свој став Светски фонд за истраживање рака поткрепљује чињеницом да је иза њих 30 година начиних радова и зато позивају људе да смање унос црвеног меса.