субота, 19.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:22

Променили „плочу” - црвено месо сада не шкоди здрављу

Аутор: С. С.четвртак, 03.10.2019. у 14:11
(Фото А. Васиљевић)

Ново истраживање које каже да црвено и прерађено месо вероватно није штетно за људско здравље подстакло је на реакцију стручњаке који и даље сматрају да га треба конзумирати што мање.

Светска здравствена организација (WHO) црвено и прерађено месо класификује као канцерогено, а здравствена удружења широм света људима препоручују смањење њиховог уноса како би смањили ризик од оболења од рака, јавља британски Гардијан. Људи који дневно поједу 900 грама црвеног или прерађеног меса требало би да ту количину смање на 700 грама, сматра водеће британско медицинско удружење. Осим штетног утицаја који има на људско здравље, конзумирање црвеног меса директно је повезана и са загађењем животне средине и климатским променама због емисије стаклене баште насталих као последица индустријске производње меса.

Међутим, тим од 14 научника на челу са професором Брадлејом Џоанстоном са универзитетима Далхаузи у Канади дошао је до закључка да људи који воле месо не морају да престану да га конзумирају из здравствених разлога.

„Наше истраживање није пронашло директну повезаност конзумације црвеног меса с оболевањем од рака, дијабетеса или срчаних болести”, рекао је Џонстон.

Многи научници су се сложили са тврдњама Џонстоновог тима да су досадашње студије о штетности црвеног меса широм света биле непрецизне, са недовољним бројем доказа тако да су оставиле отворене обе могућности: да је црвено месо штетно и да није. Други су пак били критични тврдећи да је Џонстонов тим погрешио што у обзир није узео и штетан учинак месне индустрије на животну средину. Водећи повереници Комисије за храну, планету и здравље, који су се у јануару ове године заложило за исхрану базирану на биљкама из здравствених и еколошких разлога, жестоко су напали истраживање Џонстоновог тима.

„Студија је препуна грешака, а лично никад нисам видио лошију презентацију доказа у једном научном раду”, изјавио је професор епидемиологије и нутриционизма са Харварда Валтер Вилет, који је иначе веган.

Рекао је да су многи од учесника у студији били млади људи с пуно мањом веројатноћом да оболе од наведених болести у кратком временском периоду, додајући да је смањење ризика од обољевања које се може постићи заменом црвеног меса здравим извором протеина слично узимању лекова за повишен холестерол и висок крвни притисак, а на њих се троше велике своте новаца.

Упркос критикама из научних кругова, већина стручњака рекла је да је методологија којом се тим користио у студији објављеној у часопису „Анали интерне медицине” темељна, хвалећи начин на који су прикупљени и вредновани резултати из досадашњих студија широм свијета. Најбољим студијама показале су се оне у којима је одређена исхрана била насумично приписивана већем броју учесника.

„У 12 тестирања која су укључивала 54.000 људи нисмо пронашли доказе да су они који су више конзумирали црвено месо били подложнији обољењу од рака, дијабетеса и срчаних болести”, рекао је Џонстон.

„У неким студијима којима смо се користили приметили смо нешто мањи ризик оболевања код људи који нису конзумирали црвено месо. Реч је била о истраживањима која су укључивала милионе људи, при чему је прецизност доказа била врло мала”, додао је.

Светски фонд за истраживање рака није прихватио резултате истраживања Џонстоновог тима, јер би „они могли људе да одведу у кривом правцу и увере их да могу да једу црвено и прерађено месо у жељеним количинама”.

Порука коју људи морају чути је да не би требали конзумирати више од три порције црвеног меса недељно. Свој став Светски фонд за истраживање рака поткрепљује чињеницом да је иза њих 30 година начиних радова и зато позивају људе да смање унос црвеног меса.


Коментари35
bf1a7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mario
Ne sa 900g na 700g nego, 90g na 70g dnevno!!!!! Greska je u tekstu.
Мица Хаубица
значи, црвена кобаја је здрава
Pekar
Srz problema je u vaskolikim interesnim grupama koje uticu na institute i istrazivanja, kako bi mogli da "guraju" svoje proizvode. Najpoznatiji primer je onaj iz SAD sa pocetka 20.veka kada se razvijala industrija prerade biljaka uljarica, pa se preslo sa potrosnje svinjske masti na potrosnju biljnih ulja. Da bi se stare navike iskorenile, pokretali bi razne kampanje da demonizuju zasicene masti. Takvih primera je mnogo.
Данило
Комунизам нас је одвојио од корена, историје, традиције, вере.. Крајине, Космета и то прогласио за патриотизам. Али, за дивно чудо нису дирали српску куину. Е, сада је и она дошла на ред, минира је индустрија, фармација...Не ваља хлеб насушни, не ваља пребранац, чварци, свињска маст...Рафинисано уље и комунизам су нас усрећили са холестеролом и једноумљем, безумљем. Сви се са љубављу сећамо диве Ксеније Цицварић а ко зна спремити цицвару, старо српско јело?Какав Прозор, не дамо куину.
Саша Микић
Ал га претерасте Данило. Комунизам, па крив за све. Некада су Срби више гладовали него што су били сити и зато није било холестерола, али је зато било туберкулозе. Оно што ви помињете као српску кухињу је било само за славе и преславе. Месо није било баш често на трпези. Пост је и ''смишљен'' да би се уштедело на храни, јер су највећи постови у доба када баш нема превише хране. Некад није било фрижидера и замрзивача.
Препоручујем 37
dipl. agronom
Isto se desilo Kini,pa napravise paradu ponosa,pre neki dan...A sve jedu...!!
Препоручујем 12
Прикажи још одговора
Баћа из Селеуша
Кад би четворочлана породица (не једна особа) у Србији јела тих 1 кг јунетине дневно по просечно 700 дин за кг то би породицу коштало незамисливих 21000 динара!!! А у провинцији (и не само провинцији) такве прородице су пресрећне ако имају 25000 месечно не за месо, него за живот са све комуналијама, харачима, порезима, принудим управницима...
Mustafa Aga
Ja se izvinjavam shto bih zeleo da se nadovezem na vash komentar...Nije mi ni na kraj pameti da sebe neshto uzdignem nego chisto zbog nashih gradjana da vide koiko su razlike Zapada i kod nas...U Americi je 1kg junetine oko 10 dolara gde ja zivim...Supruga i ja primamo na ruku zajedno vishe od 12000 dolara...Znachi ja i supruga, u mesu, radimo za jedno 1200 kg mesechno...Onda vidite da li Englezi preteruju kada kazu da treba smanjti konzumaciju mesa sa 900 na 700 gr...
Препоручујем 20

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља