субота, 06.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 13.10.2019. у 23:30 Младен Кременовић
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: МИЛОРАД ДОДИК, члан Председништва БиХ из РС

Не знам зашто Босну још покушавају да очувају

Када нам представници из света дођу у РС да нешто кажу на захтеве и жеље да наш идентитет сачувамо биће им јасно поручено да су пропустили да реагују на КиМ. Веома је важно очувати исте стандарде за идентична решења
(Фото А. Васиљевић)

Од нашег сталног дописника
Бањалука – Земља попут БиХ може успешно да живи само уз уважавање принципа партнерства и консензуса, али политике које долазе из Сарајева потпуно су опречне тим начелима. Бошњацима се, очито, свиђају политике у којима за сараднике узимају поданике, јер су им партнери сувишни. Таква политика, коју сада покушавају да наметну Србима – постављањем немогућих услова за успоставу власти у заједничким органима БиХ – након што им се свидело када су то урадили Хрватима избором Жељка Комшића, само је пут за да БиХ изгуби било какав смисао и кретање је ка њеном распаду, рекао је у разговору за „Политику” Милорад Додик, члан Председништва БиХ из Републике Српске.

Он каже да усвајање Годишњег националног програма (АНП), како би се активирао Акциони план за чланство (МАП) БиХ у Натоу, не може бити део пакета за разговоре о формирању власт и истиче да је тај услов смишљено постављен: „Питање око Натоа је измишљено да Сарајево не би добило партнере из РС.” Образлаже како у Сарајеву таквим понашањем покушавају направити стање у коме би било нормално да они који су добили легитимитет на изборима не треба да уђу у власт, а они који су изгубили изборе могу и даље да раде, што је „нездрава ситуација која ће ескалирати у политичку блокаду у којој нико више ни с ким неће сарађивати”.

„БиХ оваква каква јесте резултат је НАТО интервенције с краја рата, па некако у неком историјском, моралном па чак и политичком смислу постоји довољно разлога да се по питању те алијансе појаве проблеми који могу довести до самог распада”, рекао је.

Прошло је годину дана а нове власти у органима БиХ нема. Колеге из Председништва БиХ поновили су да је наставак интеграција у НАТО услов за власт, а Бакир Изетбеговић верује у могући договор у наредних месец дана.

Изборни победници у оквиру три народа су познати, моја странка СНСД је један од њих. Досадашња пракса показала је да смо имали застоје кад год нисмо уважавали изборне победнике. Када у сложеној ситуацији, каква је у БиХ, на једном нивоу имате власт једних представника, а у Сарајеву представнике других – из опозиције, долазило је до проблема. Верујем да су научили лекцију да то није сретна околност. Нема никаквих услова нити их се сме испостављати, једини услов који се треба поштовати јесте изборни резултат.

У Сарајеву инсистирају на питању око Натоа за које су унапред знали да је немогуће, што значи да имају скривене намере. Нико из РС неће прекршити Резолуцију Народне скупштине РС о војној неутралности. Истрајавати на томе значи гурати БиХ у тоталну блокаду. Година дана без Савета министара сведочи и о томе да БиХ, заправо, није ни потребна, јер евидентно може да се живи и без тога. РС је формирала своју власт. Немам више вољу и жељу, нити моји људи инсистирају, да се формира власт.

Изгледа да више неће ни бити потребе за изборима јер имају неки који су већ тамо засели. Све нас то враћа на основно питање о праву на политичко представљање. Народ је изабрао представнике, не може сада други народ тек да узме неке друге, које они процене да им погодују. Није то консензус.

Ваша странка је „узвратила” заустављањем активности и рада парламента БиХ.

Замислите, у таквој ситуацији неупитно смишљене блокаде изборне воље једног народа, из Сарајева удостоје да се јаве и кажу дајте да ради парламент, шта има везе што нема Савета министара. Ако ви блокирате избор легитимних представника у Савет министара онда вам неће радити ни парламент. Зар нису у Сарајеву први посегнули за угрожавањем демократских права једном народу? Пред Вучићем и Ердоганом, пре неки дан, колегама из председништва сам рекао – ево ви бирајте кога хоћете, ми нећемо. Али ако хоћете да ми будемо унутра, онда нема више условљавања.

Приче како ће се за месец дана формирати власт су неозбиљне и дају их неодговорни политичари, јер од тога нема ништа. Велики број пројеката стоји, изгубићемо их истеком ове године. Све то говори о једној потпуно бесмисленој земљи, коју сви из неког мени непознатог разлога још покушавају да очувају. Шта ће нама Савет министара који неће да верификује нешто од важности за Републику Српску по осам месеци? Очито да су се неки прерачунали мислећи да хоћемо да уђемо у власт на нивоу заједничких органа, а да заузврат жртвујемо наше основне принципе. Ако треба да то додатно покажемо, нека буду још три године у техничком мандату, наши принципи неће бити жртвовани. Али нећете имати ни парламент.

Какви су ваши утисци после посете турског председника Србији Реџепа Тајипа Ердогана и трилатерале у којој сте учествовали?

Ердоган је велики лидер, а незамењива је улога председника Србије Александра Вучића који је то организовао. Помало је иритантно када из Сарајева на таквим скуповима причају како је све лепо у БиХ, па сам морао да објасним да у ствари већ годину дана немамо власт. Ердоган је рекао – формирајте власт па се бавите другим питањима. Онда Жељко Комшић и Шефик Џаферовић (хрватски и бошњачки чланови председништва) кажу како се прво морају прихватити постављени услови. Јасно им је стављено до знања да условљавање неће проћи. Ни ми из РС их не испостављамо, а постоји безброј разлога за наше незадовољство, и те како би имали разлога за условљавање. Али треба напокон да буде јасно, нећемо ући у НАТО, нити ћемо дозволити да се крећемо ка тој алијанси, али можемо сарађивати. Покушавају нам подвалити неке документе, који тобож не би били прихватање акционог плана за чланство. Али уз могућност да то НАТО, ипак, другачије протумачи. Зато, може само папир на коме ће у првој реченици писати да тај документ не може да се сматра акционим планом за чланство БиХ у Нато.

Шта мислите о недавно изнетој идеји балканског шенгена и да ли верујете да би и БиХ могла и требала да се нађе у групи тих земаља, о чему се досад нико из БиХ није сасвим конкретно изјаснио?

Снажно подржавам ту идеју, али о томе сам се и раније изјаснио, када се говорило о економским зонама. Један сегмент те приче јесте и регионални шенген. Треба да се ради на томе, добро је што је председник Вучић окупио лидере земаља који су дали почетно мишљење о томе. Спреман сам да томе дам потпуни допринос. Верујем да БиХ нема ниједног разлога да буде против једне такве, одличне приче. Јер би реализација те замисли омогућила оно што сви прижељкујемо, мекшу границу, бржи прелазак, већу повезаност.

Најавили сте недавно одговор Скупштини РС на Декларацију СДА која позива на централизацију БиХ, регије, босански идентитет...

Крајем октобра биће заказана седница Скупштине РС. Досад нисмо имали окупљен такав тим као што имамо овог пута, а који ради на припреми материјала и документа који неће бити само одговор на Декларацију СДА. Страначки документ СДА само је врх нечега што је високи представник годинама радио, што је охрабривао и што је његов коначни циљ. Нема никаквог босанског идентитета, а једина република која овде може да постоји јесте Република Српска. Све што је високи представник овде радио, не може да опстане и буде легализовано јер је рађено мимо прописа и Дејтонског споразума. Све то, дакле од Декларације СДА и онога што је радила међународна заједница, биће обухваћено закључцима Скупштине РС који ће се базирати на Уставу и Дејтону. Базична ствар наших настојања јесте да не допустимо да се заборави да су такозвана Бонска овлашћења потпуна подвала и превара, да она нису базирана на праву, али је на бази њих кроз интервенције високог представника и путем наметања решења, промењен политички систем БиХ. Ми морамо да реагујемо на ту чињеницу и не смемо дозволити да неко мисли да је то завршено. Одбацићемо такву праксу и сама Бонска овлашћења, те о томе затражити дијалог с Федерацијом БиХ, то јест о свим питањима које је наметнуо виски представник. А то значи од војске, индиректних пореза и других.

Тешко да ћете за то наћи саговорника у Сарајеву...

Бошњаци, претпостављам, неће прихватити разговор, они су та наша овлашћења, која им је испоручио високи представник, приграбили и мисле да је то дефинитивно, а није.

Ако не буду хтели разговарати, ми ћемо након што се одбије дијалог да се ствари у БиХ приведу Уставу БиХ имати легално право да изађемо из пројеката које је наметнуо високи представник. Босна коју они гурају је подвала Србима и Хрватима.

Формирали су Суд и Тужилаштво БиХ, прогонили све, иједног виђенијег Србина или Хрвата, а никада ниједног Бошњака. Па данас имате десет компанија у Федерацији БиХ које праве милијарду марака промета, а у РС су такви капацитети уништени.

Уз све то и данас трпимо опструкције из Сарајева за наше пројекте, по осам месеци чекамо потврду заједничких органа за неке развојне прилике. А онда се нађу у Сарајеву да причају о ситуацији у Српској, критикујући стање да би оправдали неке намере из својих декларација. Шта ће нама таква земља? Зато нас чека стагнација која ће још више показати бесмисленост БиХ.

Из Америке су недавно дошла два представника за регион, превасходно КиМ. Каква су ваша очекивања што се тиче решавања питања између Београда и Приштине, али и најава да би се један од њих, Палмер, могао бавити стањем у БиХ?

Нема Србина на свету који није заинтересован за КиМ. Већина народа окупљена је око свог идентитета, а КиМ је важно питање не само због косовског мита, него и због једне кулминације неправде, примене различитих стандарда. На једном месту признајете и дозвољавате да се нешто уради, а Србима у РС то браните у готово идентичним ситуацијама. Тамо може независна држава, а нама се поручује да ћутимо.

Вучић је себи направио проблем јер је питање које је словило као завршено у политичком и јавном мњењу Београда и Србије вратио, тражећи да се Србија врати као фактор преговора. Нажалост, нема способности код свих у Србији да препознају потребу да се окупе око преговарача и да се искристалише оно што је потребно чинити. Постоје различити ставови, од разних удружења, цркве, политичких партија, али не постоји конзистентан јавни приступ шта је то што треба да се уради. Ми ћемо пратити Србију, а у Србији треба ојачати позицију преговарача, који ће, потпуно сам уверен, заштити српске државне и националне интересе.

Често сте говорили о томе да питања Косова и Републике Српске не треба раздвајати. Како с те позиције гледате на изјаву Албина Куртија, претендента на премијерско место, који најављује зближавање и интеграцију с Албанијом.

Курти каже да има право да се уједини с Албанијом, да ће му то бити циљ, он већ стоји испод албанске заставе. Нећу да ми он буде пример, али треба приметити позицију света који овде покушава да пегла ствари. Треба да се зна да ће међународним представницима, када нама дођу овде нешто да кажу на наше захтеве у погледу жеље да наш идентитет сачувамо и права одбранимо, бити јасно поручено да су пропустили да реагују на КиМ. Веома је важно очувати исте стандарде за идентична решења. Чујемо сада и из Брисела гласове да признања Косова нема без Русије и Кине. Конфигурација односа у свету се променила. Наравно, нико није луд да мисли да Америка није и даље снажна, али та моћ није као пре петнаест година. Именовање двојице представника изазвало је и код мене неку врсту конфузије. Сарајево воли Палмера, па кажу како ће он сада да се бави ситуацијом у БиХ. Може да се бави чиме хоће, базичне ствари не може нико да промени. Палмер је већ рекао да Дејтонски споразум није свето писмо, а наше позиције су да тај споразум треба поштовати док се два ентитета и три народа не договоре. Такође, нећемо да идемо у НАТО, нити намеравамо да направимо први корак ка чланству. Намеравате да нас наведете да учинимо први корак и онда кажете да смо ми прихватили пут у тај савез.

Могуће је да тиме изазивате бес у неким западним круговима...

То што су неки љути због тога ме не узнемирава. И ми смо љути јер нам двадесет година намећу решења која су противна нашим националним интересима. Поштујемо све који овде дођу, али и они треба да поштују наш став. Морате да разумете да сте нас толико понизили, направили нам толико неправде, отели наша права стечена у Дејтону, осамдесет наших надлежности. Не интересује нас БиХ, а то што странци мисле да је то добро, не значи да ми то прихватамо.

Не сукобљавам се с Америком о било ком питању – ни на Блиском истоку, нити било где на свету, то ме савршено не занима. Али када дођете овде, где ми живимо и говорите ми шта да радимо, треба да научите чути и одречан одговор и да га уважите. НАТО нас је бомбардовао, и ми нећемо да будемо мимо Србије. Када Србије уђе у НАТО – и ми ћемо. Док Србија не пристане на МАП – ни ми нећемо. Колико пута то треба да им поновим? Мени су увели санкције због реторике, наводно због подривања Дејтонског споразума, јер сам инсистирао на изворном Уставу БиХ, који је саставни део тог мировног документа. А у Сарајеву напишу декларацију у којој је свако слово против Дејтона и ником ништа. Јасно је да иза тог документа СДА стоје странци.

Владајућа коалиција у РС ће бити сачувана

Додик верује да ће се неке трзавице у владајућој коалицији смирити после разговора лидере странака и да ће сарадња са странком Марка Павића (ДНС) бити сачувана, али да свакако двотрећинска већина у Скупштини РС неће бити угрожена. Каже да је ранији договор с коалиционим партнерима био да се препусти локалним страначким органима да руководе политикама на локалу и да се његов СНСД није љутио када је ДНС изабрао сарадњу с другим блоком у Бијељини и Добоју, због чега су изгубили те градове, а да је Павићева странка одлучила да дешавања у Приједору дигне на републички ниво. „Они који су се порадовали прекиду сарадње СНСД-а и ДНС-а мало су пожурили”, каже Додик.

Коментари12
c19a1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Siromaštvo ili izbeglištvo
Zbog nesređene političko-bezbednosne situacije u dejtonskoj uniji dva semi-nezavisna entiteta FBiH i RS, ekonomski i privredni razvoj je stao i status quo se održava od nastanka. Komentatori zato kritikuju elite u oba entiteta zbog navodne nesposobnosti oko ekonomije. Ali oni tu NE MOGU da urade mnogo zbog nerešene političke situacije. Narod RS će uvek birati siromaštvo na svom ognjištu pre izbegličkih kampova u Srbiji. Odbrana RS je za njene građane najvažnija. Šta će kome pare u izbeglištvu.
Mena&mena
Tuzno je gledati zadrigle,prebogate politicare iz RS,koji pricom o velikoj politici zamagljuju tuznu sliku zivota u tom entitetu. Beda je na svakom koraku,mladi beze,a stari primaju najbednije penzije u Evropi. Svaki segment drustva je ogrezao u korupciji,a poslanici primaju plate od nekoliko hiljada evra. Narod na izborima glasa iz straha,jer je propaganda zastrasujuca. E,sad,neko ce reci da mora biti da sam ja neki srpski izdajnik,a ja kazem,opisujem stanje surovo realno.
prodekan
Dobro razumete stvari Branislave, Vatikanska kurija uvek je podrzavala haos i nasilno preuzimanje vlasti na Istoku. Setimo se Oktobarske Revolucije. Ko je prvi priznao boljsevike? Englezi su ista sorta, koju vode High Anglicans, a to su oni koji se trude da budu najveci katolici, cak veci od pape. U ovom trenutku Vatikan se snazno zalaze za priblizavanje katolika i muhamedanaca, kao sto su planirali ustase i titoiste u Drugom Ratu da zatru Srbe na prostoru zapadno od Drine.
Branislav
BiH se vestacki odrzava od strane medjunarodnog faktora da bi se izaslo u susret interesima Vatikana i Nemacke, kao sto je to bilo i u vreme Berlinskog kongresa. Njima je do muslimana stalo kao do lanjskog snega ali ih koriste za ostvarivanje svojih strateskih ciljeva na prostoru Balkana.
Branislav
BiH se vestacki odrzava od strane medjunarodnog faktora da bi se izaslo u susret interesima Vatikana i Nemacke, kao sto je to bilo i u vreme Berlinskog kongresa. Njima je do muslimana stalo kao do lanjskog snega ali ih koriste za ostvarivanje svojih strateskih ciljeva na prostoru Balkana.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља