среда, 25.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 15.10.2019. у 17:56

Траже признање Косова, не нуде ништа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је веома задовољан економским реформама које се спроведе, иако људи и даље живе скромно, али боље него пре
(Фото Бета)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да сви од Србије стално очекују признање Косова и поставио питање – а шта би Србија тим признањем требало да добије, да ли је то чланство у ЕУ до 2025. године, а да му одговарају „Александре, ви сте прагматичан човек, видите ситуацију...”

Вучић је на конференцији „ЕУ и Србија: заједничка судбина”, на којој је са бившим председником Европског савета и премијером Белгије Херманом ван Ромпејом разменио ставове и искуства на тему европске будућности Србије, рекао да му је користан глас искреног и поштеног човека какав је Ромпеј.

Указао је да је Србија урадила много тога по питању испуњавања Бриселског договора, а да с друге стране Приштина није испунила један услов, формирање Заједнице српских општина, преноси Танјуг.

„Шест од 15 тачака говори о успостављању Заједнице српских општина, они чак и данас кажу да то нису спремни да учине”, пренео је Ромпеју Вучић.

Констатовао је да Србија мора да уради још много тога на свом европском путу, али да се, увек када је реч о путу Србије ка ЕУ, намеће питање Косова.

Вучић је обраћајући се на панелу навео и данашњи пример манипулације Приштине „отровним” гласачким листићима.

Каже, данас смо добили потврду од албанског медицинског тима да нема никакве токсичне материје и упитао: „Ко ће то сада да порекне у светским медијима”, уз констатацију да је реч о једној од најмонструознијих пропаганди са циљем да се Срби опишу као терористи који желе да науде Албанцима.

Вучић је Ромпеју потврдио своју спремност да о косовском проблему говори увек истину и да је због тога када је говорио о ситуацији на КиМ, да ће компромиси бити болни за нас и како би требало да се понашамо паметније, те да морамо да се ближимо ЕУ, изгубио три процента гласова.

То „нежне” српске уши не желе да чују, лакше им је да верују да ће ЕУ да се распадне, рекао је Вучић.

Каже и да му је тешко да објасни када оде у БиХ, где га Срби питају како то сви имају право на самоопредељење, а само Срби немају, и да нема прави одговор на то.

„Изгубили смо многе ствари током деведесетих, доста смо погрешних прорачуна урадили, али људи у Србији не могу то лако да прогутају”, констатовао је Вучић и подсетио да приштинске таксе трају више од годину дана.

То говори о међународној заједници, рекао је он и као пример навео да је Могерини Северној Македонији обећала отварање приступних преговора после Преспанског споразума а да се то није десило.

„Говорим на овакав начин јер сви од Србије очекују да призна Косово, питам шта се ту нуди Србији, да ће једног дана бити ЕУ...”, каже Вучић.

Када ће Србија у ЕУ - можда је најјасније из кратког дијалога Вучића и Ромпеја, који је уследио након истог тог питања председника Србије Ромпеју, на шта је уследио опширан, али не конкретан одговор, па је Вучић поновио:

Вучић: Питам вас кад ћемо у ЕУ?

Ромпеј: Шта год да вам кажем, не бисте ми веровали.

Без решења за Косово неодржив економски развој

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је веома задовољан економским реформама које се спроведе, иако људи и даље живе скромно, али боље него пре, те упозорио да, ако не решимо косовско питање, наш економски развој неће бити одржив.

Људи, према његовим речима, то не знају и не желе да знају, нити чују, јер грађани Србије имају нежне и осетљиве уши који нису навикле на лоше вести.

Вучић је, одговарајући на питање шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, који је констатовао да ЕУ представља разум и рационалност, али и да су и грађани ЕУ такође емоционални, како може да се превазиђе дилема да Србија гледа на ЕУ као нешто што је прави пут, рекао да је указао да у Србији немамо довољно емоција да бисмо подржали европски пут Србије.

„Имамо све рационалне елементе када је реч о трговинској размени, страним улагањима, па чак и ако говоримо о миру, стабилности, безбедности. Али када разговарамо о емоцијама то је другачије”, објаснио је он, преноси Танјуг.

Вучић је истакао да је косовско питање проблем српског народа који морамо да превазиђемо.

„Био сам много радостан када сам први пут чуо да постоји могућност да Фолксваген  дође у Србију. Мислим да би то све променило у земљи. Људи би другачије размишљали. Мислио сам да је то велика прилика. Фолксваген  је отишао у Турску, сада не иде у Турску, али, изабраће без сумње Бугарску, неће то бити Србија”, казао је председник Србије на конференцији „ЕУ и Србија: заједничка судбина?”.

Указао је да је тако размишљао о томе због емоција код грађана, и подсетио да су људи позитивно реаговали на посету француског председника Емануела Макрона, који није обећао многе ствари, али је показао поштовање, захвалност и да цени српски народ.

„Све је то питање емоција. Када разговарамо са Европљанима, да ли они показују поштовање? Неки да, неки не. Дођу и кажу 'морате да решите косовско питање, да признате Косово'. И онда очекујете да видите емоције са наше стране?”, упитао је Вучић и наставио:

„Видели сте Макронове оцене у истраживањима које су муњевито отишле у небо, као и Тускове када је дошао овде и показао поштовање према нашој држави. То је све емотивно, не рационално питање”.

Вучић је додао да људи нису глупи и да, када се одлучују да напусте земљу и иду да раде негде, не иду у Кину, Турску, већ у ЕУ, али да, ако их питате кога више воле, да ли Кину или Холандију, 65 одсто би рекло Кину.

Он је казао да би грађани Србије желели да добију јасне гаранције од ЕУ како ће изгледати будућност наше земље, а онда да кажу шта можемо да испунимо.

„Када је реч о рационалним елементима сви су на страни европског пута”, закључио је Вучић, додајући да Фабрици то исто може да види кроз истраживања.

ЕУ да реагује на „тровање”

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас представнике ЕУ када ће реаговати на случај лажног „тровања на националној основи” и рећи нешто како би заштитили Србе на КиМ од бескрупулозних лажи, а Британију – на случај сликања британског амбасадора на КиМ и Аљбина Куртија уз заставу Албаније.

„Видео сам јуче изјаву да су помно пратили сва дешавања на КиМ по питању коверти и тровања, иако су приштински лекари потврдили да нема токсичних елемената и тровања нити нешто слично. А, при том су држали закључане чланове Централне изборне комисије српске националности по кафићима и отимали документа и лагали цео свет како су Срби терористи и некога трују”, рекао је Вучић новинарима.

„Питам ЕУ и Коцијанчић када ће реаговати након тог 'будног праћења и мотрења', о којем су говорили, и да ли ће рећи нешто да би Србија и Срби били заштићени од таквих бескрупулозних лажи”, поручио је Вучић.

Како је рекао, његово друго питање је за представнике Велике Британије - да ли ће и у убудуће прихватити да на званичан сусрет оду са неким од представника било које земље, а да између њих стоји застава треће суверене државе?

„Као што је сада на састанку са Куртијем иза британског амбасадора и Куртија била застава државе Албаније. Да ли би прихватили тако да да се сликају и да објаве своју фотографију са Додиком, а да иза буде не застава БиХ и Српске, већ неке треће државе? Одговор би био негативан и то говори довољно о принципијелности”.

Вучић истиче да ће из учтивости сачекати одговор и на лажно тровање на националној основи и на друго питање.

„То ме подсећа на деведесете године. Све то раде на КиМ са циљем да се укину Срби и да буду само они послушни Срби. Као сто смо и ми правили глупости са лојалним Албанцима деведесетих. Сада они понављају исте грешке и хвала им на томе”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Додаје и да је мислио да је Курти кандидат за премијера Косова, а не Албаније.

„Видим да странци прихватају да је он кандидат за премијера Албаније. Како се то догодило и када се та промена у политици великих сила десила”, запитао је Вучић.

Вучић о Приштини и Интерполу

Председник Александар Вучић изјавио је да је повлачење захтева Приштине за пријем у Интерпол победа за Србију, те истакао да је до одустајања дошло када су у Приштини схватили да ће добити мање гласова него на последњој скупштини те организацији у Дубаиу.

„Знате да сам увек прилично песимистичан, али рекао сам да очекујем победу. Не волим велике речи, не волим да сеиримо и да се радујемо, јер нисмо стратешки проблем решили. Али, ово је мала тактичка победа за нас”, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је истакао да би резултат гласања на овој скупштини Интерпола за Приштину био још неповољнији него прошли пут у Дубаиу.

„Знали су они од почетка да неће да успеју, али су мислили да је тренд повољнији у односу на гласање у Дубаиу. Али, када су схватили да је тренд неповољнији, онда су одустали”, рекао је Вучић, прреноси Танјуг.

Истакао је да због тога грађани са Космета неће моћи да се осведоче колико је подршке Приштина изгубила.

Србији, као и Европи, недостају добри пројекти

Председник Србије Александар Вучић изјавио данас да у Србији као и у целој Европи недостају добри пројекти, укључујући ифраструктурне.

Пројекти су нам проблем и данас, биће и за пет година, али је сада по том питању боље него што је било раније, одговорио је Вучић на питање новинара да ли имамо пројекте у које се могу улагати стотине милиона или милијарде евра, уз чињеницу да новац у Европи за ту врсту улагања постоји.

Тачно је да у Србији нема довољно пројеката, али нема их ни у Европи, рекао је Вучић новинарима након конференције на тему „ЕУ и Србија, заједничка судбина? Белгијска перспектива” на којој је говорио и бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј.

Председник је навео и да није уверен да у Европи има баш толико новца.

Према његовим речима, Србији недостају и инфраструктурни пројекти и њихова израда почиње тада када држава каже да су приоритет.

„Пројеката нема, веровали или не, ни у Немачкој и Швајцарској, где су негативне камате, што значи да имате вишка новца, и зато се део пребацује у златне полуге да би осигурали своје валуте”, рекао је Вучић

На питање какав ће бити однос Србије према Турској сада када ЕУ Анкари уводи санкције на наоружање, Вучић је рекао да ће се Београд поставити тако да избегне проблеме.

„Поставићемо се тако да добијемо највише, а најмање да изгубимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитан да ли постоји неки план, председник је рекао да постоји, али да о томе не може јавно да прича.

Вучић: Чекам 1. новембар да обиђем Трг

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће после 1. новембра, када треба да се заврше радови на Тргу Републике, обићи трг како би се уверио да ли је посао добро урађен и, ако то не буде случај, разговарати о утврђивању одговорности.

На питање да ли је истина да му је Весић нуди оставку и да ли је тачно да је није прихватио, Вучић је рекао:

„Па, то је било давно, то је било још око Трга Републике и питао сам га тада... мада је то наша унутрашња-страначка ствар, али питао сам га шта се догодило и он ми је објаснио. Питао сам колико ми треба да платимо те поправке, а он ми је рекао ништа и да је све у гарантном року”.

Вучић додаје да је тада поручио Весићу да заврше то што пре.

„Нисам био на Тргу Републике, али хоћу и чекам 1. новембра и после ћу да видим како ће то да ураде и ако не буде ваљало разговараћемо о одговорности многих других. Али, чекам да видим како ће да ураде”, казао је председник Србије.

Додао је да има пуно састанака и да нема толико времена да би се шетао по Београду, али да верујем да је сваком грађанину јасно да и Београд и Србија напредују.

Према његовим речима, Београд ће следеће године имати буџет од 1,4 милијарде евра, док је само пре пет година тај буџет износио непуних 700 миона евра.

„То говори коликом драматичном брзином Београд напредује. Сада Београд има два и по пута више туриста више него у то време. Џаба неко причао - не ваља Весић, добар је Ђилас. Ипак, у ово време два и по пута више људи долази у Београду и буџет је двоструко већи”.

Председник је додао да је у Београду урађено много фасада, улица и много чега другог, али и да разуме зашто су људи нестрпљиви.

Каже да ће људи што боље буду живели бити све захтевнији, као и да је то сасвим нормално.

„Није идеално и никада неће бити, али је неупоредиво боље и Београд и Србија се крећу у добром смеру и сигуран сам да грађани то виде”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Разговор није био лак, важно да је протест окончан

Председник Александар Вучић је пренео новинарима да разговор са таксистима, који су након сусрета са њим одлучили да прекину протест, није био лак, да је најважније за грађане да је протест окончан, те да је држава спремна да помогне унапређење квалитета такси служби.

„Није то био лак разговор. Ти људи имају своје проблеме, издржавају породице. Није то лак проблем ни за нас, много мука имамо и много ће мука још да буде”, приметио је Вучић, преноси Танјуг.

Подсетио је да је неколико претходних дана молио таксисте да прекину протест индиректно, а данас директно, и захвалио им на разумевању, док надлежнима, истиче, остаје „тежак посао”.

Истакао је да је за грађане најважније да је тај протест одблокиран, те додао да су таксисти посвећени унапређењу своје службе.

„Да такси изгледају као, на пример, у Мадриду, да буду уносни, да их препознајете, да услуга буде на највишем нивоу. Држава је спремна да понуди велике субвенције за то”, рекао је Вучић.

То ће, каже, улепшати и Београд, али ће бити и велики помак, не само за главни град, него и за друге велике градове.

Коментари40
65e25
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Раде Ковачевић
Ако они траже да Србија призна независност Косова, Србија не би требало ни да поставља питање "шта за то добија." Ма шта да добија не добија ништа, јер Србија не може да добије нешто ако своју душу прода ђаволу, као што је то Гете показао у случају др Фауста! Не може Србија продати душу, а да при томе остане и своја и вредна живота, не може дакле Србија да прода Космет, јер Космет њен етнички идентитет, јер је Космет етос, суштина и архетип српског националног и државног идентитета.
Бранко
@Nadzirac. Што се селективног памћења тиче подсетио бих Вас на "Данке Дојчланд" и "Задатак сам извршио, Југославије више нема", као врхунско достигнуће западне пропагандне хистерије, која је оптужила српски народ да је извршио агресију на сопствену земљу (Југославију), а то је уствари урадила Хрватска под немачком диригентском палицом. Све што сте набројали је последица деструктивног деловања западних сила против Југославији, односно Србије која се храбро томе супротставила.
Мр Радомир Шћепановић
Шта они треба да понуде да би сте ви признали Косово као државу?А који сте то ви?И у име кога би сте признали државу Косово?
tja
O Vucicevom pitanju "kad cemo u EU" i o dgovoru koji je dobio. Koliko je puta iz EU Vucicu receno da mora prvo da postigne dogovor sa Kosovom? Onda da poboljsa sudski sistem i da moraju da postoje uticajni slobodni mediji a ne da on sve vredne kontrolise a da slobodni postoje samo u internetskim budzacima u koje niko ne zalazi. Isto tako mu je receno da mora da ima prema Rusiji odnos kakav ga EU ima. Rompej je mogao Vucicu da kaze: "Otkud ja znam. Od tebe zavisi. Bolje pitaj sebe, a ne mene"
Драган П.
Црна Гора је увела санкције Русији, ушла у НАТО, прави америчку базу, испуњава сваку бриселску заповест, па опет улазак у ЕУ није ни на видику. Изгледа да ипак не зависи само од нас. У сваком случају, то важно питање треба изнети пред грађане на референдум, да се демократски одлучи где ћемо и шта ћемо, ако смо демократија.
RosaLux
Ima i van Rompej hiljade albanaca u Belgiji pa neka im on ponudi državu!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља