среда, 21.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 16.10.2019. у 10:30 С. У. Г.

Ве­ли­ка­ни у фар­ма­ци­ји – Сте­ван Ја­ко­вље­вић и Јо­ван Ту­ца­ков

Отва­ра­ње из­ло­жбе „Тра­жим по­че­так, сјај и са­те ста­ле” на Фар­ма­це­ут­ском фа­кул­те­ту (Фо­то Фар­ма­це­ут­ски фа­кул­тет)

У скло­пу обе­ле­жа­ва­ња ју­би­ле­ја, 80 го­ди­на сту­ди­ја фар­ма­ци­је у Ср­би­ји, на Фар­ма­це­ут­ском фа­кул­те­ту отво­ре­на је из­ло­жба „Тра­жим по­че­так, сјај и са­те ста­ле” из ци­клу­са „Ве­ли­ка­ни у фар­ма­ци­ји”, о ака­де­ми­ци­ма Сте­ва­ну Ја­ко­вље­ви­ћу и Јо­ва­ну Ту­ца­ко­ву, аутор­ке Је­ле­не Ма­ној­ло­вић.

По­се­ти­о­ци­ма су се, по­ред аутор­ке из­ло­жбе, обра­ти­ли др Ива­на Спа­со­вић, исто­ри­чар, и ака­де­ми­ци Ра­до­је Чо­ло­вић и Ми­ло­сав Те­шић, док је у му­зич­ком де­лу пр­о­гра­ма Ва­са Стај­кић, пр­вак Опе­ре Срп­ског на­род­ног по­зо­ри­шта, из­вео ком­по­зи­ци­је Ста­ни­сла­ва Би­нич­ког.

По­во­дом обе­ле­жа­ва­ња зна­чај­ног ју­би­ле­ја фа­кул­те­та, Алек­сан­дра Пје­вић, по­то­мак апо­те­ка­ра Пе­тра Ку­ша­ко­ви­ћа, пи­о­ни­ра фар­ма­це­ут­ског мар­ке­тин­га у Ср­би­ји, да­ро­ва­ла је део њи­хо­вог по­ро­дич­ног на­сле­ђа Му­зе­ју за исто­ри­ју фар­ма­ци­је при Фар­ма­це­ут­ском фа­кул­те­ту, у ви­ду Ле­га­та Ку­ша­ко­ви­ћа.

Овом из­ло­жбом орга­ни­за­то­ри же­ле да под­се­те јав­ност на ком­плек­сне лич­но­сти ко­је су са јед­не стра­не уте­ме­љи­ва­чи сту­ди­ја фар­ма­ци­је, а са дру­ге су на­ци­ју за­ду­жи­ли као зна­чај­ни умет­ни­ци, ро­до­љу­би и на­уч­ни­ци.

На из­ло­жби су пред­ста­вље­ни архив­ска гра­ђа, лич­ни пред­ме­ти, аудио-за­пи­си, фо­то­гра­фи­је из при­ват­них ко­лек­ци­ја. На­ме­ра ауто­ра и орга­ни­за­то­ра из­ло­жбе је да ши­рој пу­бли­ци пред­ста­ве пр­о­фе­си­о­нал­ни зна­чај Сте­ва­на Ја­ко­вље­ви­ћа, по­зна­ти­јег као ака­де­ми­ка књи­жев­но­сти и ауто­ра „Срп­ске три­ло­ги­је”, ко­ји је са дру­ге стра­не био пр­ви ста­ре­ши­на Фар­ма­це­ут­ског од­се­ка и пр­ви пр­о­фе­сор бо­та­ни­ке на Од­се­ку за фар­ма­ци­ју, као и Јо­ва­на Ту­ца­ко­ва, осни­ва­ча Ин­сти­ту­та „Јо­сиф Пан­чић”, ака­де­ми­ка из ет­но-ме­ди­ци­не, пр­вог пр­о­фе­со­ра фар­ма­ког­но­зи­је на Од­се­ку за фар­ма­ци­ју, ко­ји је још од вре­ме­на сту­ди­ја и то­ком чи­та­вог жи­во­та био хор­ски пе­вач и со­ли­ста. Као сту­дент био је члан Пе­вач­ког дру­штва „Бал­кан”, а то­ком бо­рав­ка у Фран­цу­ској на­сту­пао је као те­нор со­ли­ста у цр­кви Но­тр Дам, из­во­де­ћи „Ре­кви­јем”. За вре­ме ра­да у Ско­пљу, као вој­ни фар­ма­це­ут био је члан Пе­вач­ког дру­штва „Мо­кра­њац”. На по­став­ци по­се­ти­о­ци има­ју при­ли­ку да чу­ју аудио-сним­ке из Же­не­ве, из 1952. го­ди­не, на ко­ји­ма Ту­ца­ков из­во­ди ком­по­зи­ци­је Би­нич­ког.

У не­де­љу од 10 до 15 ча­со­ва Фар­ма­це­ут­ски фа­кул­тет упри­ли­чи­ће низ ра­ди­о­ни­ца, пре­да­ва­ња и са­ве­то­ва­ња на ко­ји­ма ће су­гра­ђа­ни свих ге­не­ра­ци­ја мо­ћи да са­зна­ју све о здра­вом жи­во­ту, ис­хра­ни, ту­ма­че­њу ла­бо­ра­то­риј­ских ре­зул­та­та, а до­би­ће и пре­по­ру­ке о пра­вил­ној при­ме­ни ле­ко­ва, су­пле­ме­на­та, ле­ко­ви­том би­љу и из­ра­ди ча­је­ва, пр­о­це­су пр­о­из­вод­ње ле­ко­ва… Би­ће орга­ни­зо­ва­на и струч­на во­ђе­ња кр­оз из­ло­жбу „Тра­жим по­че­так, сјај и са­те ста­ле”.

Коментари2
34839
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

negotin
Osnivac toksikologije u Srbiji je sin Stevana Mokranjca,Momcilo.Red je da i o njemu kazete koju povodom jubileja farmaceutskog fakulteta.
Jelena Manojlovic
Postovani, O profesoru Momcilu Mokranjcu napravili smo izlozbu kojom smo zapoceli Ciklus Velikani u farmaciji. Izlozba je otvorena 17. aprila u Beogradu u Galeriji nauke i tehnike SANU, a prikazana je u septembru u okviru Mokranjcevih dana u Negotinu. Vec smo sve rekli o profesoru Mokranjcu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља