понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 22.10.2019. у 18:46

Србија нуди Фолксвагену боље услове него друге земље заједно

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су у Београду потписана два важна споразума у присуству министра привреде и енергетике Немачке Петера Алтмајера, који доносе значајне инвестиције у вредности од 300 милиона евра
(Фотографије Танјуг)

Србија може да понуди боље услове Фолксвагену за инвестицију него све друге земље заједно, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да ће наша земља наставити да се бори за градњу те фабрике.

„Рекао сам то унапред – све што понудите, ми ћемо много више”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара, на заједничкој прес конференцији са министром привреде Немачке Петером Алтмајером, и истакао је Србија већ понудила у новцу максимално предвиђену државну помоћ од 258,5 милиона евра.

Вучић је истакао да немачка влада не може да врши било какав притисак на ту компанију, али се директно обратио Алтмајеру са молбом да пренесе Фолсксвагену да ће Србија понудити за ту инвестицију боље услове од других.

Каже да се Србија није одмах оглашавала када је Фолксваген саопштио да одлаже инвестицију у Турској, јер, каже, не би било фер према Турској да одмах „скочимо”, као што су то урадиле неке друге земље.

Вучић је додао да то не би било фер о било којој земљи да је реч.

„То, ипак, не значи да нисмо спремни, већ да морате да покажете поштовање. Они нису мала деца, па да их водате тамо или вамо”, рекао је Вучић.

Како је рекао, неке земље су повећале своје понуде, али је Србија опет понудила много више у смислу субвенција и других услова.

Вучић је рекао да не може више да се понуди „у кешу” због ограничења државне помоћи, али када не би постојао лимит – опет бисмо и у новцу више понудили од других, само да привучемо ту инвестицију.

„Даћемо све од себе, а на људима из Фолксвагена је да одлуче. Ми се никада не предајемо. Борићемо се, али ћемо спортски да прихватимо резултат какав год буде”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Додао је да је Србија помало хендикепирана у тој борби, јер није чланица ЕУ.

Алтмајер је рекао да се све земље у региону боре за инвестиције и да што боље представе своју земљу и да је сигуран да ће и Србија бити у трци за ту инвестицију.

Није све до нас, па ни то са Приштином

Није све до нас, па чак и то са Приштином, каже председник Србије Александар Вучић и истиче да то показује одлука ЕУ да не да зелено светло Македонији и Албанији.

Ако не можемо да постигнемо компромис са Приштином, што је услов за напредак на путу ка ЕУ, онда, каже Вучић, остаје „у се и у своје кљусе”.

Одговарајући на питање како реагује на то што Европа све више показује да не жели ни Србију, ни регион у својим границама, Вучић је подсетио да је прогнозирао да Брисел неће дати зелено светло Тирани и Скопљу, и да му македонски премијер Зоран Заев није веровао када му је то најавио у Новом Саду.

„За нас је најважније да разумемо да можемо сами да променимо своју земљу и себе и гурамо овако снажно напред. Када сам то рекао пре 4 године, људи су рекли 'види ову будалу'. Навикли смо да седимо и чекамо да нам долази новац од дознака, а дознаке имамо мање од других у региону. А ми смо успели своју привреду да подигнемо и можемо још”, нагласио је он.

Рекао је да је за њега отварање Европе и немачко пружање руке ово што смо потписали споразум са МТУ и Бросеом.

„То је најважнија вест за Панчево, Нову Пазову, целу Србију - од тога ће наш буџет бити пунији. Срећан сам што је министар привреде Немачке Петер Алтмајер дошао данас, показао да Немачка подржава европски пут Србије”, казао је он.

На питање - ако је дијалог са Приштином само у функцији признавања Косова, а то је циљ по ономе што му је пренео изасланик председника САД Гренел, каквог смисла има дијалог, шта из њега Србија може да добије и што страхује од тога да се питање КиМ решава на некој међународној конференцији, Вучић је рекао да, иако свакодневно чује да је велеиздајник, мисли да треба разговарати и покушати да постигнемо компромис.

„Ако не можемо - 'у се и у своје кљусе'“, каже председник, преноси Танјуг.

Да се правимо да је замрзнути конфликт добро решење не можемо, јер, истиче Вучић, не треба заборавити да замрзнути конфликт може увек неко да одмрзне.

Указао је да инвеститори не долазе тамо где је нестабилно, где виде да су неодговорни људи који ће да се играју са свим тим.

„А, онда ће питати грађани где нам је посао, што нисте обезбедили радна места, довољно новца, не поправљате клиничке центре, не градите аутопутеве “, додао је.

Вучић: Две важне инвестиције за Србију

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су у Београду потписана два важна споразума у присуству министра привреде и енергетике Немачке Петера Алтмајера, који доносе значајне инвестиције у вредности од 300 милиона евра.

„Министру Кнежевићу сам рекао да је ово што је потписао најважнији папир на који је ставио свој потпис. Уговором са компанијом Бросе предвиђено је да та компанија отвори прелепу фабрику у Панчеву, у којој ће бити запослено више од 1.000 људи, од којих 400 високо образованих”, објаснио је он, преноси Танјуг.

Вучић је, на конференцији за штампу нагласио да тај споразум значи живот и посао не само у Панчеву, већ и околини, а тиме и више новца за касу Панчева.

„Видим да се већ спремају у Панчеву како да потроше тај новац на Тамишку променаду и друге пројекте”, рекао је он. Захвалио се немачкој компанији што је изабрала Србију и додао да ће просечна бруто плата у тој фабрици износити 2.700, а нето 1.700 евра.

„Биће јагма за радним местима”, уверен је он.

Вучић се захвалио и компанији МТУ, са којом је потписан уговор који је од великог значаја због дуалног образовања.

Вучић о младим стручњацима: Враћају се, полако, али се враћају

Долазак још две немачке инвестиције, председник Александар Вучић види и као нову прилику за младе српске стручњаке који су у потрази за усавршавањем и бољим условима рада и живота отишли у друге земље.

„Враћају се, полако, али се враћају”, рекао је он на прес конференцији са немачким министром привреде Петером Алтмајером и навео пример да се око 20 Срба који су успешни инжењери вратило из Ванкувера у нашу земљу да би радили на авионским моторима (МТУ), као и да су се неки вратили у немачки Континентал РНД у Новом Саду.

Ипак, каже, и даље постоји велики одлив становништва, и зато држава и ради на привлачењу нових инвестиција и повећава просечне плате грађанима.

Вучић је тако одговорио, на конференцији за медије са немачким министром привреде и енергетике Петером Алтмајером, на питање новинара Дојче велеа да ли су инвестиције у Србији довољне да се људи врате и да престане одлазак квалификоване радне снаге.

„Имамо и даље велики одлив, али пропорционално броју становника нешто мањи него што имају Хрватска, Албанија и Бугарска”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Рекао је да му је раније министар здравља Немачке Јенс Шпан казао да хоће све медицинске сестре из Србије да одведе у ту земљу, као и да му је узвратио у шали да ће у инат њему да медицинским сестрама у Србији подигне плате ове године за 15 одсто и следеће још толико како не би напустиле нашу земљу.

Србија мора да чува све макроекономске показатеље када је реч о повећању плата, али и да се њиховим подизањем бори да људи не напуштају земљу, навео је Вучић.

Додао је да му је естонска председница рекла да ће успети да задржи људе када плате буду на нивоу од 900 или 1.000 евра и нагласио да ће они који буду радили за немачку компанију Бросе у Панчеву живети боље него у Немачкој јер ће имати велику плату, а много ниже трошкове живота него у Немачкој.

Председник Србије је напоменуо да је у Немачкој струја 4,5 пута скупља него код нас.

Зато нам је потребно још више немачких инвестиција у Србији, пружио је Вучић и додао да наши људи не би желели да живе у Немачкој када би имали плате између 1.000 и 1.500 евра.

Истакао је, такође, да је Србија реализујући немачке инвестиције научила од Немаца много тога, али да је најважније то што смо научили да имамо више одговорности и дисциплине.

Додао је да због нових немачких инвестиција на некој конференцији није био толико срећан као данас сигурно у последњих годину дана.

Вучић је истакао да ће за три месеца стамбени квадрат у Панчеву бити скупљи него у Београду, због инвестиције немачке компаније ЦТФ и сада нове компаније Бросе која ће доћи у Панчево.

Председник је додао је Банат после Другог светског рата, када су Немци напустили Банат постао сиромашан део наше земље, као и да очекује да већ већ за пет или шест година Банат бити најбогатији део Србије.

Алтмајер: Поштујемо Србију, допринећемо њеној бољој будућности

Поштујемо Србију и желимо да допринесемо њеној бољој будућности, рекао је данас немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер након потписивања два споразума о сарадњи између влада Немачке и Србије.

Алтмајер каже да се Србија данас далеко више уважава, захваљујући реформским напорима председника и Владе, као и да Србија може да рачуна на подршку Берлина на путу ка ЕУ, као и на пољу јаче привредне сарадње.

Он је оценио да се сарадња Немачке и Србије последњих година значајно покренула, нарасла.

Немачки министар је, на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је раније био укључен у процес одобравања визне либерализације за Србију и да је тада Србија за немачка предузећа била „непознато поље”.

„Сада знамо да се Србија уважава и то захваљујући одличном раду људи, али и владе и председника, јер се залажу да се искористе све шансе за развој”, рекао је он и додао:

„Имате импресивни раст од око 4 одсто ове године, што је нешто више него што ми у Немачкој очекујемо”, рекао је Алтмајер, преноси Танјуг.

„Ми поштујемо Србију и желимо да допринесемо њеној бољој будућности”, рекао је Алтмајер, додајући да немачка предузећа директно или индиректно у Србији обезбеђују 60.000 радних места, а да су реформе омогућиле стварање боље пословне климе, а ту је, каже, и велики напредак у области образовања.

Додао је и да немачка Привредна комора такође ради на још тешњем повезивању немачких и српских предузећа и како би се олакшале инвестиције.

„Хвала вам, за добре услове за немачке предузетнике”, рекао је он.

Како је навео Алтмајер, одговорни смо да будућност буде могућа у Европи и у оквиру нашег председавања у ЕУ побринућемо се за то да се што више поглавља затвори у преговорима са Србијом.

Навео је и да је трговинска размена између две земље 4, 7 милијарди евра, али постоји велики потенцијал да расте.

„Желим да обема компанијама честитам на данас потписаним споразумима и да вас уверим да ћемо учинити све са наше стране да вас подржимо”, рекао је немачки министар.

Такође је додао да је Берлин разочаран одлуком да се не отворе преговори са Северном Македонијом и Албанијом, али да у Немачкој сматрају да су ти проблеми решиви и да треба да се осигура да читав Балкан има европску перспективу.

„Србија ће у томе има значајну улогу”, рекао је он и додао да је захвалан председнику Србије што је успео у томе да се Србија уважава.

Алтмајер је подсетио да је пре неколико дана обележена 75. годишњица ослобођења Београда од немачке окупације, додајући да је то био жесток и бруталан рат, да и данас овде живе људе који памте последице рата, али да је касније било и других сукоба који су разрушили будућност и наду људима.

„Данас смо научили лекцију и желимо да осигурамо добру будућност људи, а то можемо јачањем билатералне сарадње унутар Европе, постављајући је на нови темељ”, рекао је Алтамајер.

Добра позиција Србије ка ЕУ, неколико тежих проблема...

Немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер није данас директно одговорио на питање новинара да ли ће Косово бити услов за чланство Србије у ЕУ, али је истакао да наша земља има добру позицију, неколико тежих проблема, попут КиМ, али да је важно да се „ништа унапред не одређује”.

„Србија има веома добру позицију. Има и неколико тежих проблема које треба решити, укључујући Косово, али је важно да се ништа не одређује унапред, већ да се о томе разговара”, рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем, преноси Танјуг.

Он је констатовао да је Црна Гора највише напредовала на путу ка ЕУ, јер је, подсећа, прва и кренула, али да се нада да ће Србија то надокнадити.

„Ми желимо у сваком случају да током нашег председавања ЕУ дамо допринос. Видимо Србију као нашег пријатеља, и даље ћемо вас подржавати. Тако је било када је реч о визној либерализацији, тако је и што се тиче процеса преговора и томе да младе генерације добију оптимизам када је реч о будућности”, рекао је Алтмајер.

Вучић се надовезао на одговор немачког министра, коментаром да он обично даје конкретне одговоре и додао:

„Алтмајер показује како паметни политичари одговарају”.

Коментари36
79d20
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

артиљерац
@ dory Нису је саградили "голим рукама" него новцем из "маршаловог плана"(мањи део) и НАЦИСТИЧКИМ новцем који је изнет у Јужну Америку (већи део) па после 1947 враћен у Немачку.Само у Подмосковљу живи и ради преко 120 000 Срба,а у Русији живи и ради 56 000 Немаца(податак немачке Владе).Флоскула о руској руци која те храни је постала већ досадна.Колико је нетачна.Русија је Србији током 1914 и 1915 послала преко 1,5 милиона ТОНА бесплатне помоћи,без које би капитулирали још у јесен 1914.ТОЛИКО.
Beogradjanin Schwabenländle
Та руска помоћ о којој говорите је сигурно тада стизала авионом као и " Берлински мост". Или су је можда Гурке носиле на леђима, да ли Ви знате колико је то 1.5 милиона тона ?
Helena
Srbija ima odlične uslove da investitori dođu i posluju. Nadamo se da će Folksvagen prelomiti i doneti odluku da dođe u Srbiju.
danilo obradovic
Verovatno se misli na infrastrukturu ,voda ,industrijska struja plus deset hiljada po zaposlenom radniku ,strancu ostaje samo da pocne da radi bez sopstvenih troskova ,dajte to meni i ja cu zaposliti sto radnika ..moze .
Раде Ковачевић
Србија нити може нити би икада требало да нуди услове за страна улагања, како је написано у наслову овог извештаја.Не може да буде економски оправдано, а политички прихватљиво домаће субвенционисање (рад.места) гигантских страних компанија препуних капитала.Ваљда би требало субвенционисати домаће привреднике који теже веродостојној изградњи диверзификоване домаће индустрије, пољопривреде, бањског туризма, итд.Како је могуће да народ наседа на антисуверенистичку владину политику?
Раде Ковачевић
Mišo@Не би требало сматрати да је домаћа предност нпр.то да стране компаније не морају да плаћају ел.енргију или да ће им Србија плаћати за свако радно место које отворе! Ако Србија настави да „инвестира“као до сада (форсирајући деструкцију свега што је створено у социјализму), никада неће створити стабилну индустрију, заувек ће остати слаба, привредно и политички зависна држава.Ваља подстицати домаћу индустрију и домаће предузетништво и постепено повећавати стопу домаће акумулације капитала.
Miso
Sve kompanije/firme placaju PDV,porez ,penziono i ostale dadzbine drzavi ili opstini gde posluju, bez obzira dali je vlasnik firme Stbin ili Nemac. Drugo,subvencije se daju uz garancíje WW , kao i one koje domacin pruza. WW je pouzdan i ekonomski mocan partner. Takvih investitora na zalost nema u Srbiji. WW je svetski gigant. Pustanjem WW na Srpsko trziste znaci zaposljavanje Srba, veliki priliv novca u drzavni budzet od PDV,poreza i drugih dazbina....
Beogradjanin Schwabenländle
@ БМ Сталкер, @ Jimmy, @ Олен, браво, тачно виђено и написано. @ Олен; Фолксваген није донео одлуку да се повлаче из Турске. Њихов ЦЕО је само нагласио да се та одлука за сада неће разматрати због упада у Сирију, а за касније видећемо.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља