петак, 13.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:45

Добар је пасуљ, још боље месо, а најбоље – јаје

Исхрана спортиста мора бити богата беланчевинама, мада међу њима има и вегетаријанаца
Аутор: Александра Мијалковићчетвртак, 14.11.2019. у 10:30
(Фото Ансплеш)

Некада се у храни уживало, а сада је она чешће повод да се говори о добрим или лошим животним навикама, о намирницама које чувају или, напротив, нарушавају здравље, и о томе како да оброке паметно „уклопимо” у своју дневну рутину. Недавно нам се, тако, читалац обратио питањем да ли је у реду да његов син, који има 23 године и свакодневно вежба у теретани, једе 800 г меса дневно јер му је речено да ће тако одржати снагу и мишиће. На питање да ли је битно које врсте меса једе и како припремљено одговор смо потражили од нутриционисте Ане Петровић.

– За правилан раст и развој свих ткива и органа неопходно је да се једу намирнице из свих седам група. Месо је главни извор протеина који учествују у метаболичким процесима, изградњи ткива, хормона и ензима. За човека средњих година довољан је један грам протеина по килограму телесне тежине, професионалном спортисти потребно је двоструко више, а бодибилдеру чак три грама. Тинејџер од 70 кг који активно вежба, дакле, требало би да поједе око 700 г беланчевина на дан, а оне могу бити и животињског, али и биљног порекла. Пилеће бело месо, рецимо, има 22 г протеина на 100 г, колико и 100 г пасуља – наводи наша саговорница.

Она истиче да би протеини из меса, јаја, млечних производа и рибе требало да потичу из проверених и испитаних сировина. Органско месо је боље од конвенционалног јер садржи мање антибиотика, токсина, конзерванса, пестицида и хормона. Сухомеснате производе би требало јести у ограниченој количини, и то домаће производње – пилећа прса, ћурећа прса, прашку шунку, говеђу пршуту... Виршле, паштете, кобасице би требало избегавати јер се за њихову израду мељу кости, лигаменти, црева, жиле, изнутрице, кожа и месо најлошијег квалитета и додају соја, скроб, поврће, со, конзерванси, емулгатори...

– Организам највише протеина искористи из јаја, па би она требало да буду саставни део јеловника у здравој исхрани, поготово беланце, а најбоље је кувано или поширано. У комбинацији јаја с месом или рибом повећава се садржај масти и холестерола, па је боље јести их с поврћем и житарицама – указује нутрициониста.

Месо, као извор протеина, може дакле да се замени јајима, као и рибом, житарицама и поврћем. Грашак, боранија, сочиво, соја, пасуљ, житарице, коштуњаво воће и семенке садрже богатство беланчевина. Неки спортисти постижу врхунске резултате иако су вегетаријанци!

Добрим одабиром намирница кувањем и динстањем, а никако пржењем или поховањем, добијате избалансиран оброк. Сваки вишак протеина тело складишти у облику масти, што може довести до гојазности, зачепљења крвних судова, високог притиска... Предност биљних протеина је у влакнима и незасићеним мастима које позитивно утичу на здравље и дужину живота, али је вегетаријанска исхрана некомплетна јер не садржи све есенцијалне амино киселине. То може да се побољша уколико се, рецимо, печурке комбинују с интегралним пиринчем или пасуљ с киноом и кукурузом.

Дијете с пуно меса могу да узрокују мучнине, главобоље, замућен вид, непријатан задах, грчеве у мишићима.

Раније се препоручивало пуно млека, јогурта, сира... Сматрало се да се тиме јачају кости и спречава остеопороза, али се показало да млечни производи садрже масти од којих неке утичу на стварање масних наслага у крвним судовима и повећање холестерола.

Као одговор нашем читаоцу, Ана Петровић каже да исхрану с више протеина заиста саветује спортистима, као и особама које се пуно троше, трудницама, дојиљама, деци у развоју, оболелима од анемије или анорексије, док би они с обољењима бубрега, неким врстама рака, затвором и дијабетесом, напротив, требало протеине да смање или сасвим избаце.


Коментари3
be11d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Radisha
Ne 700g na 70kg mase nego 70g. Otprilike 0.8-1g proteina na 1kg telesne mase. Konzumiranje 10g proteina na 1kg mase ne opasno i nezdravo, preterano opterecenje bubrega i previse kalorija. Meso nije glavni niti promarni izvor proteina - vec sekundarni, gledano iz ugla prirodnog procesiranja hranljivih sastojaka. Svi proteini su biljnog porekla a u mesu se nalaze jer zivotinje konzumiraju biljke, sto bi i civek trebao da radi ako mu je cilj da konzumira cistije i izvornije hranljive sastojke.
Ema
U 700g mesa nema 700g proteina vec negde oko 154g.
Препоручујем 1
vitabrevis
"Раније се препоручивало пуно млека, јогурта, сира..." Samo, da ne bude: "Kasnije se preporučivalo..."

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља