петак, 27.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 12.11.2019. у 22:55 Биљана Радомировић
„ПОЛИТИКА” У ГОРЊЕМ СТРМЦУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Село Павла Орловића, витеза којег је појила Косовка Девојка

У родном селу косовског јунака остало је 16 Срба, који немају намеру било куда да иду
„Косовка девојка“, рад Уроша Предића

Горњи Стрмац, Ибарски Колашин – Само теренским возилом или пешице стиже се до села Горњи Стрмац, које се ушушкало у јесење, новембарске боје Ибарског Колашина. Пешице треба превалити шест километара од магистралног пута Косовска Митровица – Зубин Поток – Рибариће, па тако јаким џипом, земљаним путем, на моменте блатњавим и изрованим, стижемо у село, родно место витеза Павла Орловића. Већ при сусрету с домаћинима бива нам јасно да је Павле Орловић, којег је појила Косовка Девојка, рођен ту у брдима, али никаквог обележја па чак ни белега нема за који би се рекло да му је био дом.

Ни трага легенди да је сахрањен ту, у родном селу, на обронцима Мокре горе, на самој међи са злогласном Дреницом. Кажу да је легенда и да је сахрањен под олтаром једне цркве на северу Космета.

Домаћин нам је Драган Орловић, радник у Општини Зубин Поток, који је сваког дана у Горњем Стрмцу. Ту је обновио родитељску кући и ту му живи мајка Радмила, сама, пошто му је отац, чувени матичар Вилотије Виле Орловић, пре неколико година умро.

У Доњој смо махали, где низ реку Клину идемо пут старе, порушене четвороразредне школе „Благоје Радић”. Последњи ђак био је управо Драган, који је 1989. године затворио врата сеоске школе. Некада је у њој било 78 ученика.

„Две године сам био једини ђак у целој школи. Само учитељ Вукадин Орловић и ја. Те године, када сам завршио четврти разред, учитељ је проглашен за најдражег учитеља у целој Србији”, прича Драган, кршан човек средњих година, отац петоро деце, док у разрушеној школи показује где му је била учионица, где зборница, мали ходник...

Са школе све однесено. Ниједан цреп није остао, ниједан прозор, а пазимо и да не пропаднемо кроз патос, где зјапе рупе и тек покоја сатрула греда.

„Почели су да разносе за време рата, али и касније. Ево видите, имали смо и бунар, у који је све и свашта набацано”, надвирујемо се над дубоким каменим бунаром, који је обрастао маховином, док нам поглед иде ка дну, где има свакојаког лома, а све с намером да више нико ни кап воде одатле не попије.

На зидовима школе, у коју су ишла српска деца из Доњег и Горњег Стрмца и Крлигата, великим словима исписано „УЧК” (такозвана Ослободилачка војска Косова).

Новембарске боје Ибарског Колашина (Фото Б. Радомировић)

Сунце је још било високо. Док се пробијало кроз густи честар борове шуме, Драган у једном ћошку нађе картонска слова, с којима се први пут ту сусрео 1985. године, као ђак првак.

Сви се дадосмо у потрагу за словима, разбацаним у оном шуту који су оставили вандали у похари, а који се нису зауставили само на школи. Својевремено је и црква била обијена.

Прелазимо двадесетак степеника, на којима су се наслагале све боје јесењег лишћа. Отварамо врата Цркве Света Ана, где се на Спасовдан окупљају сви Орловићи, ма где били.

Некада је Горњи Стрмац имао 300 Срба, сада тек 16, који ни зашта на свету не би оставили своје село, цркву, гробове најмилијих, ту на гробљу у Доњој махали.

„На сваки Спасовдан се окупљамо, а од рата не славимо ту, него доле код амбуланте. Ове године је било 150 људи. Најсрећнији смо тада, кад дођу наши, којих свуда има”, прича Драган, пошто упалисмо свеће у цркви која одолева вековима. Црква окречена у бело, а унутра пуно икона, које Орловићи дарују.

Чујемо Спасовдан увек пада у четвртак, а помера се од маја до јуна, па кад „западне”.

Спуштамо се ка ловачком дому „Дубочак”, који контролише Приштина. Ловиште које се простире на неколико десетина хектара припада српској општини у Зубином Потоку, али „зграда која је грађена с половине прошлог века припада косовском систему”.

Заврзује нам се око ногу непокошена трава, ложњаци, качи се чичак. Доле крај реке Клине, која је од летњих суша омалила, а иде ка Белом Дриму, беласају се листови до у небо пораслих топола. Из Клине вода да се пије. Бистра ко суза.

Показује Драган како су дивље свиње изришкале земљу, а онда доле у ловачком дому Радојица Радојевић нам говори да имају осам тона кукуруза којима их хране.

„Ово су хранилице у које им наспемо кукуруз и оне свако вече од девет до пола десет долазе. Ово је солило за срне”, показује Радојица крушац који остављају горе, у густој буковој шуми или ту крај ловачке куће.

Долазе пред праг Дома где је даноноћно дежурство. Виђају се и мечке, а вукова одавно нема.

Радивоје Трајковић: Од рата нисам више онај човек (Фото Б. Радомировић)

„Не бојимо се, мада смо обазриви”, смирено говори Радојица, плав, висок момак, од неких тридесетак година, док нас нуди кафом. Напољу група момака, сви се редом представљају. Горе у буковој шуми, одлеже звук моторне тестере.

Крећемо назад, док нам за леђима остаје Доњи Стрмац, у којем од 1999. године нема ниједног Србина. На трећем километру су албанске куће, а српских већ 20 година нема. Све су порушене или запаљене. Имања користе Албанци, а доскора, док није почео с радом „Дубочак”. Албанци су несметано пуштали стоку ка баштама и њивама Срба, па се догађало да на јесен ништа од летине и од поврћа не покупе.

Изнад куће смо Благоја Орловића. Не дими му оџак, нису му кола пред кућом, те не свратисмо. Кућа и окућница као из бајке. Саграђене на ћирилично слово П, а около травњак и ружичњаци.

„Све то сам ради. И, он је, као и остали момци у селу, неожењен”, рекоше нам док се враћасмо ка центру махале.

На Благоја су Албанци два пута пуцали. Једном, у лето 2011. године, једва су га спасли у митровичкој болници. Украли су му и 18 грла стоке. Његова кућа је прва, из правца албанског Стрмца. Прва из правца општине Србица.

Цело село, где нема деце, јесу Орловићи, сем Трајковића, тројице браће који су по протеривању из родног Доњег Стрмца ту нашли уточиште.

Пред нахереном смо кућом, док Радивоје Трајковић, некадашњи радник Општине у Србици, храни живину. Има и голубове „које би да прода”.

„Нас тројица нисмо имали ништа на страну. Хвала добрим људима, који нам дадоше ову кућу. Неку кућу смо купили доле у Јасеновику, али смо стали. Сва тројица браће живимо на минималцу”, не баш причљив, казује Радивоје, којем је 65 година и који „од рата није више онај човек”.

Прича да је свих 15 српских кућа у Доњем Стрмцу порушено или запаљено, имања су у рукама дојучерашњих комшија, а најтеже му пада када види да ни сеоско гробље није било поштеђено вандалске руке. Плевње и амбари, све је изгорело оног дана када је Војска Србије напустила Косово, а за њима кренули и Срби из Доњег Стрмца.

Напуштена сеоска школа у којој је последњи ђак био Драган Орловић (Фото Б. Радомировић)

Овде у Стрмцу лисице „коло воде”. Дотле да су сељани принуђени да кокошке држе у затвореном, у ограђеном простору. Касније чујемо да се код Трајковића одомаћила лисица коју су хранили.

Ни стоке у селу нема. Лопови су више пута улазили у село, тровали псе и онда несметано одводили стоку. Свака куће је имала по неколико крава.

Стижемо пред Драганову кућу, прву у Горњем Стрмцу, прву у Горњој махали. Још две куће, рекло би се у истом дворишту. Драганов брат од стрица и стриц живе у њима.

„Сама сам како ми је муж умро, али Драган, снаја и унуци ми стално долазе. Па чак и зими, када су сметови. Зову ме деца код њих, али ја се одавде никуд не померам”, говори Радмила, коју сви знају по надимку Мица, док нас служи медом и кафом.

У кући све под конац, напољу као снег, бео разастрт веш.

Радмила (75), жена господског држања, као да није цео живот провела на селу. Рекло би се, да је, у најмању руку, била нека службеница. Са осмехом прича о деци, унуцима, али се начас смркне кад почне причу о „роду” у Доњем Стрмцу, где су јој Албанци запалили три куће, две плевње, бунар затрпали, а 36 хектара шуме и више од 36 хектара земље заузели.

„Брат ми живи у Србији. Али кад год дође овде, заплаче за огњиштем”, на трен јој сенка пређе преко лица, а онда настави да прича како су им из штале, ту испред куће, „на сам Бадњи дан Албанци украли краву”.

Прича Радмила да су овдашњи људи вредни, да свака кућа има башту, засаде шљива, јабука, крушака, али и да сеју жито, кукуруз, пасуљ... Радмила има 13,5 хектара, што шуме, што у ливадама.

Видесмо и нове куће, викендице. Долазе Орловићи у село чим с пролећа крене сунце, а долазе и када је мала и велика слава.

Још се у овом крају прича ијекавски. Као што се и прича у скоро свим селима Ибарског Колашина.

Ово је једино село, како чусмо, које малу славу обележава на Светог Николу 19. децембра и велику Ђурђевдан 6. маја. Две највеће српске славе славе мештани Горњег Стрмца, села из којег и ко се одселио, стално му се враћа.

Коментари27
58873
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Raca Milosavljevic
... hvala Biljani i Politici ... doci ce bolja vremena ...
I budi to sto jesi
@za sve one koji jos uvek ne shvataju svu tragediju srpskih sela na Kosovu. Sedamdeset godina se vodila nepostedna borba komunistickih zlikovaca da se Kosovo odvoji od Srbije a pogotovo njihovog vodje takozvanog Tita koji je bio kum svakom desetom detetu u siptarskim porodicama dok se odlazak Srba podsticao na razlicite nacine uz pomoc srpakih komunista.
Мунгос
У тисућљетној историји није било ништа вредно помена, сем бана Јелачића који је са регрутованим Србима помогао да се угуши Мађарска револуција. Хајде и чланство у ЕУ да споменемо као привремени историјски успех. Нема више ничега, можда изум средстава за масовна убијања.
rajo kljajevic
treba država da organizuje i mjesecno skupi sredstva od zaposleni, da se formira Fond za povratak i pomoć, za obnovu svetinja, izgradnju puteva, kuća.. dase svi uključimo, sportisti, dijaspora SPC/koja ima pozamašna sredstva/...do konačnog rješenja statusa...
Djekna
Hoće SPC, sve trče popovi da pomognu. Oni samo znaju da dele lekcije kako da živimo, da nas plase paklom i ostalim glupostima. Kad je, molim te, SPC učestvovala u bilo kakvoj pomoći ikome? Milione zaradjuju na suvenirima, "svetoj vodici " i ostalim stvarima u koje su ubedili narod da im trebaju za sreću, a ni porez ne plaćaju. Žive povlašćeni i zaštićeni ko beli medvedi.
I budi to sto jesi
Za sve to su dobijeni krediti na osnovu kojih se Srbija enormno zaduzila kod MMF i drugih a novac je potrosen na nesto drugo. Kada se bude saznala istina o svim tajnama u vezi toga u propaloj komunistickoj, totalitarnoj, diktatorskoj, UDBAskoj Jugoslaviji znacemo nesto vise o tome. Te iluzije o kojima vi pisete su neizvodljive sve dok se ne bude saznala puna istina o tajnim zaduzivanjima u vezi kosovske tragedije i dok se pred lice pravde ne izvedu oni koji su potpisali kapitulaciju i pobegli.
Прикажи још одговора
Vera Sobat i prijatelji
Potresna i DIVNA prica...opet HVALA listu Politika!!! KiM su SRCE nase istorije i naseg postojanja, i NIKADA ga nesmemo izgubiti!!! Borimo se za NASE KiM!!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља