петак, 13.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:00

Слаткиши зачињени љубављу (ФОТО)

Аутор: Далиборка Мучибабићнедеља, 17.11.2019. у 10:15
(Фотографије Ненад Неговановић)

Како би боље могао да се назове Фестивала посластица и слаткиша него – „Сладак живот”? Управо под тим именом у Дому омладине се одржава дводневни самит произвођача и поклоника слаткиша, чије се слатке капије затварају данас у 20 сати. Изложени деликатеси произведени су на начин који се највише цени – ручно, у радионицама малих произвођача а великих мајстора.

Иако назив фестивала асоцира на истоимени филм Федерика Фелинија, призор на првом спрату Дома омладине више је подсећао на сцену из „Хиљаду и једне ноћи”, када пред падишаха износе најлепше десерте у количинама које би нахраниле читаву војску. А пред посетиоце фестивала изнето је више од две стотине посластица.

Крупни и ситни колачи, торте, медењаци, сладоледи, домаће пите од ручно рађених кора, слатка од јагода, вишања, па чак и од љутих паприка... и један деликатес који би у Србији морао постати традиционалан – чоколадом обложене суве шљиве.

На штанду Бразилке Ливие Бјелоглав, која пет година живи у Србији, љубитељи слаткиша могли су да пробају најпознатије посластице из њене постојбине. Бригадеиро је једна од њих, а љубазна Ливиа свакоме ко је питао за рецепт стрпљиво је објашњавала како да зготови тај колач.

И Рускиње су имале чиме да се похвале – ручно прављеним и осликаним медењацима у облику бабушке, срца, пахуље... За једно такво мало јестиво уметничко дело зачињено ђумбиром, циметом, ванил шећером, Јулији Филиповић, каже, треба три дана јер свака фаза припреме од теста до исцртавања захтева одређено време, а рок трајања њених медењака је шест месеци. 

Колико времена им је потребно да ручно произведу чоколаду у облику троугла, која се упарује с вином, брачни парк Светлана, технолог, и Милош, дизајнер, нису рачунали. Они су и сомелијери и зато не чуди то што су чоколаде назвали по различитим врстама вина.

Посебно су поносни на ону с козјим сиром за коју кажу да се таква не производи у региону, где су вековима одомаћене урмашице, кадаиф и баклаве с орасима чија се вештина прављења у Турској изучава на високим школама.

Живо је било и око штанда „Раданске руже”, социјалног предузећа из Лебана које запошљава самохране мајке, жене с инвалидитетом и оне које тешко долазе до посла. Тајна њихових ајвара, џемова, пекмеза није само у здравој сировини и традиционалном начину производње већ у специјалном зачину – љубави.

– У сваку нашу теглицу жене су удахнуле љубав. То препознају купци, а раднице предузеће доживљавају као други дом јер им је оно променило живот – каже Предраг Стошић, директор „Раданске руже”.

На „Слатком животу” представљени су и слаткиши без белог брашна и шећера, заслађени стевијом и с мало калорија, попут, воћних штанглица богатих влакнима, веганског бутера с тамном чоколадом и воћем, имуно бомбона, хладно цеђених сокова од поврћа и воћа, као и млека од бадема, лешника и индијског ораха. И, наравно, опет незаобилазне сушене шљиве и крушке.


Коментари0
07edd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља