среда, 28.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 22.11.2019. у 15:56

Баке и деке у Хрватској против обавезе издржавања унука

(Фото Пиксабеј)

Синдикат пензионера Хрватске и Хрватско удружење за равноправно родитељство затражили су данас измену Породичног закона и Закона о привременом издржавању у делу који се односи на обавезу бака и дека на издржавање унука јер се тиме, како наводе, угрожава материјално, психолошко и здравствено стање старијих особа.

Синдикат и удружење позвали су Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику на измене закона, упозоривши да им се обраћају старије особе ради бесплатне правне помоћи због присилне наплате издржавања за унуке, док, кажу, истовремено немају новца ни за сопствене потребе.

„Осим тога, прети им могућност губитка права власништва над једином некретнином у којој станују”, наводе синдикат и удружење, додајући да то психолошки негативно делује и лоше утиче на њихово здравствено стање, преноси Танјуг писање Хине.

Притужбе старијих особа, које се жале на издржавања унучади, односе се на Породични закон уведен 2014. године.

Законом се прописује могућност да баке и деке по родитељу који не плаћа издржавање, а дужан је да га плаћа, буду судски присиљени да плаћају издржавање унуцима.

У саопштењу синдикат и удружење наглашавају да код доношења законских решења не треба водити рачуна само о материјалној добробити детета него и о емоционалном односу чланова породице, јер су најчешће деца трауматизована због породичних сукоба у вези са издржавањем.

Упозоравају да се у Хрватску уводе правила којима се шири круг обвезника издржавања, уместо успостављања ефикасног механизма наплате издржавања од родитеља.

Због тога синдикат и удружење предлажу оснивање алиментационог фонда који би се активирао у случајевима када родитељ због губитка посла или болести не може да подмирује финансијске обавезе према детету одређене пуномоћном судском одлуком.

Они предлажу и да буду разрађени критеријуми за деке и баке који оправдано не могу да преузму обвезу издржавања унука.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља