четвртак, 23.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:31
ИСХРАНА И БОЛЕСТИ (2)

Рибом и јајима против инсулинске резистенције

Пасуљ је храна богата влакнима и протеинима која споро диже глукозу у крви, што је важно код дијабетичара и особа с инсулинском резистенцијом
четвртак, 28.11.2019. у 20:00
(Фото Пиксабеј)

Инсулинска резистенција повећава вероватноћу за развој дијабетеса типа 2. Код инсулинске резистенције ниво шећера у крви виши је од нормалног, али није толико висок као код оболелих од дијабетеса.

Прави програм исхране свакако може да вам помогне, а оброци треба да буду здрави, уравнотежени и благовремени. Нема прескакања оброка и преждеравања, а обавезно треба уврстити и свакодневну физичку активност.

Поврће је идеално за све особе које покушавају да се изборе с инсулинском резистенцијом. Оно не садржи пуно калорија и угљених хидрата, најбоље је сезонско свеже поврће, али ван сезоне прихватљиво је и смрзнуто. Уживајте у парадајзу, спанаћу, младом кукурузу, кељу… Сокови од поврћа су такође добри, али смутији су још бољи јер су у њима и влакна којима је свако поврће богато.

Воће је ризница минерала и витамина, али и влакана. Исто као и код поврћа, одлучите се пре за свеже или смрзнуто, али не сокове јер шећер није пријатељ здравља. Најбоље је воће с ниским гликемијским индексом, зато бирајте јабуке, малине, боровице, јагоде… Избегавајте све што се пије, а има слатки укус.

Језграсто воће и семенчице обезбеђују телу здраве масти, протеине, влакна и магнезијум. Не садрже пуно угљених хидрата, па им је низак ГИ. Имају доста омега-3 масних киселина, али и пуно калорија, па не претерујте. Не користите оне које су пржене и претерано слане. Термичка обрада им смањује нутритивну вредност, а утиче и на крвни притисак. Пример: бадем, орах, ланено семе, лешник, семе бундеве…

Пасуљ је храна богата влакнима и протеинима која споро диже глукозу у крви, што је важно код дијабетичара и особа с инсулинском резистенцијом. Било који пасуљ је добар, само нека није преслан и с масним запршкама.

Калцијум из млечних производа је јако битан за здравље костију и зуба, али због тога што засићене масти утичу на појаву инсулинске резистенције избегавајте пуномасне производе попут јогурта, млека и сира. Свакако с годинама иде и нетолеранција на глукозу, а у том случају бирајте биљне алтернативе млеку (пиринчани, бадемов или хељдин напитак) обогаћене калцијумом.

Избаците бело брашно из употребе и пређите на цело зрно. Производи од целог зрна су богати витаминима, влакнима и минералима. Постоји пуно здравих рецепата од интегралног брашна пшенице, јечма, ражи, интегралног пиринча, овсених пахуљица, кукурузног брашна с поточаре итд . Не заборавите ни киноу, хељду, амарант и чија семе.

Рибе су богате омега-3 масним киселинама које су благотворне за срце и крвоток и обезбеђују лако сварљиве протеине. Изаберите лосос, харингу, скушу, пастрмку, бакалар. Печена и кувана риба, то свакако може, али никако похована нити пржена. Морски плодови су обично богати холестеролом, па њих опрезније конзумирајте уколико имате проблем с масноћама у крви.

Бирајте органско месо. Ако је то пилетина, свакако без кожице, која је веома масна. Најбољи избор је бело месо. Код црвеног меса – свињетине, јунетине, јагњетине – бирајте немасне делове. Јаја су такође добра, а уколико имате холестерол или сте гојазни, не претерујте са жуманцима, која садрже највише масти.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com


Коментари0
8a988
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља