недеља, 07.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 11.12.2019. у 10:45

Србија и Грчка потписале Декларацију о стратешком партнерству

Вучић: Да чувамо леђа једни другима.- Мало где у свету имамо тако оданог пријатеља као Грчка.-Мицотакис: Отворено ново поглавље у односима Србије и Грчке
Александар Вучић и Киријакос Мицотакис (Фото Председништво Србије)

АТИНА - Председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Киријакос Мицотакис потписали су данас у Атини Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље.

Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.

Председник Вучић је, отварајући седницу Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, која је претходила потписивању документа, истакао да је Декларација веома важна, а Грчка је тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ.

Додао је да је важно да Декларација обухвата економску сарадњу, али и сарадњу у сфери безбедности, као и научно-образовну сарадњу, преноси Танјуг.

Осим Декларације, министар спољних послова Грчке Никос Дендијас и српски министар просвете Младен Шарчевић потписали су Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технлошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

 

Мало где у свету имамо тако оданог пријатеља као Грчка

АТИНА  - Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Атини да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.

Вучић је на конференцији за новинаре са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом рекао да му је част што је његов гост и што су две државе, после много година чекања, потписале Декларацију о стратешком партнерству, наводећи да не разуме зашто је било потребно толико времена да се тај документ потпише.

„За нас је то од великог значаја. Ви (Мицотакис) сте рекли да имате много великих и снажних савезника. Србија није ни велики ни снажан савезник, али је одан и искрени пријатељ грчког народа и државе”, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија има разговоре и са оним земљама које су можда веће по својој територији и броју становника од Грчке, али да ће мало где у свету моћи да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке.

Вучић је рекао и да је уверен да долази време већег поштовања независних и суверених земаља и пријатељстава између тих земаља.

Према његовим речима, Декларација о стратешком партнерству односи на шест области - политику и спољнополитичку сарадњу, безбедност и одбрану, науку и образовање, економију, културу и заштиту животне средине.

Наводећи да је Србија захвална Грчкој на подршци по косовском питању, Вучић је рекао да и Србија у потпуности поџава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.

Како је навео, две земље у области одбране и безбедности већ имају добро сарадњу, а наставиће се и развој добрих односа војних индустрија, као и у размени кадрова.

Најавио је и да ће наредне године бити одржана заједничка билатерална или трилатерална вежба, са Грчком и Кипром, на територији Србије.

Вучић је рекао и да Србија гаји посебно поштовање према породици премијера Мицотакиса, његовом оцу и прецима, који су, каже, задужили српски народ поштовањем, љубављу и братством које никада нису крил

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је изнео податак да обим трговинске сарадње 500 милиона, а размена услуга око 530 милиона, те изразио уверење да обе бројке могу драматично да се увећају.

Навео је да ће Србија наредних дана добити још једну потрвду својих економских резултата из света, те додао да очекује и још инвестиција из Грчке, а сигуран је, каже, да ће први пут после много година бити српских инвеститора који долазе у Грчку.

Такође, Вучић је указао на значај сарадње у области науке и образовања, као уи културној сфери, док је посебна тачка Декларације сарадња у области заштите животне средине.

Председник је захвалио и премијерку Мицотакису, и председнику Павлопулосу, на подршци Србији на ЕУ путу, што је за нашу земљу од изузетног значаја.

„Верујемо у вашу искрену подршку и залагање да једног дана заједно будемо чланице ЕУ”, поручио је Вучић.

Додао је да је Србија прихватила позив грчких пријатеља, да колико може помогне, не само њима, већ и деци мигранитма о којој нема ко да брине, па ће на себе преузети бригу за један део деце миграната беy родитељске пратње.

„Нисмо то радили зато што ће то неко у Европи ценити, већ зато што мислимо да помажемо тој деци и зато што можемо нешто да учинимо заједно са вама. Да ли ће неко да цени, то питање за њих”, указао је председник Србије.

Вучић је поновио да ће Србија на сваком месту, у телима УН, међународним организацијама и институцијама, подржати захтев Грчке за повратак артефаката из Велике Британије.

„На сваком месту имаћете отворену и недвосмислену подршку Србије”, подвукао је Вучић.

Он је истакао да је за Србију данас важан дан, а да је Декларацијом не само створена могућност за ближну и темељнију сарадњу у свим областима, већ је стављен печат на вишедеценијско и вишевековно пријатељство које нико неће моћи да уништи.

„Важан је задатак Србије да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми увек рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Мицотакис: Отворено ново поглавље у односима Србије и Грчке

АТИНА - Декларација о стратешком партнерству између Србије и Грчке отвара ново поглавље у односима две земље, изјавио је грчки премијер Кирјакос Мицотакис након потписивања Декларације са председником Србије Александром Вучићем и поручио да се неће мењати став Грчке по питању подршке европским интеграцијама Србије, као ни став о дијалогу Београда и Приштине.

„Декларација предвиђа стратешку сарадњу која је требало да буде потписана још пре много година. То је оквир који унапређује и обогаћује све нивое заједничког српског и грчког пута и односи се на одбрану, економију, безбедност, културу, туризма, спорт и образовање...”, истакао је Мицотакис.

Каже да је ту Декларацију Србија и Грчка требало да потпишу још пре много година, као и да је са Вучићем данас разговарао о приоритетним областима - енергетици и инфраструктури.

Мицотакис каже да две земље имају изузетне билатералне односне, као и да има и одличне личне односе са Вучићем.

Грчки премијер је додао да међурегинални сарадњи ЕУ могу да буду подршка томе, као и да је основни циљ да се заврши пруга Пиреј- Солун- Скопље- Београд - Будимпешта јер је од великог значаја за трговину и транспорт, што би побољшало и комуникацију четири народа.

Како каже, у области енергетике разговарао је са Вучићем по питању енергетске диверзификације снабдевања и безбедности у читавом региону.

„Грчка подржава развој тзв. попречног Коридора, односно завршетак гасовода Грчке и Бугарске, али и гасовода Бугарска - Србија и зато поздрављам као врло значајан став да је Србија спремна да купи гас из овог диверзификованог извора чиме се заврше те инвестиције на грчкој територији”, нагласио је Мицотакис.

По питању сарадње у другим областима привреде, каже да Грчка има снажно пословно присуство у Србији и честитао Вучићу на добрим економским резултатима, јер се српска привреда развија брзо.

„Ми смо спремни да подржимо инвестиције у вашој земљи још више, јер Грчка излази из кризе”, поручио је он.

Додаје да је Грчка спремна да више учини и у области туризма како би и Грци долазили у Србију.

Мицотакис каже да су договорили отварање почасног конзулата у Хераклиону на Криту.

„Вучић је одговорио на захтев грчке владе да пружи гостопримство једном броју деце избеглица без родитељске пратње која су у Грчкој. То је била његова иницијатива која је поздрављена као израз практичне подршке не према Грчкој већ према тој деци у трагичној ситуацији. То је врло значајно да једна земља која је кандидат за пријем у ЕУ храбро преузима своје моралне одговорности у у овом тешком проблему”, рекао је Мицотакис и захвалио Вучићу на великодушној понуди.

Поручио је да Грчка не мења став да Србија припада Европи и да тај пут треба да се заокружи и јаца, као и да ће Грчка подржати на сваком кораку Србију у европским интеграцијама.

„Информисао ме председник о дијалогу Београда и Приштине, који Атина подржава и наш став о томе се не мења. Укидање царине на српске производе на КиМ је неопходан корак за учвршћање поверења између два народа”, нагласио је он.

Мицотакис је рекао да се са Вучићем сагласио око потребе да се одржи отвореним европски пут за земље Западног Балкана.

„Сагласили смо  се да је међународно право оно које гарантује мирну коегзистеницују међу народима који имају тешку прошлост, као што је Југостична Европа”, рекао је он.

Истакао је по питању меморандума који су потписале Турска и Либија да је Грчка спремна и да располаже средствима да одбрани свој суверенитет и права када год то буде потребно, преноси Танјуг.

Такође, наводи да је међународна заједнице уз Грчку „по питању неважећег меморандума о сарадњи Турске и Либије. Осуда је, каже, стигла од ЕУ, САД, Русије, Египта, Израела, што показује да Грчка има снажне сараднике свуда у свету.

Мицотакис је истакао да је са Вучићем имао још један срдачан и плодан разговор и захвалио Вучићу на посети Атини те да се нису сложили само око једне ствари, а то је - који ће клуб вечерас победити: Црвена звезда или Олимпијакос који играју у Атини.

„Ту имамо различите жеље, али победник ће бити црвено-бели клуб”, нашалио се Мицотакис на чињеницу да оба клуба имају дресове исте боје.

Вучић: Да чувамо леђа једни другима

АТИНА - Председник Србије Александар Вучић поручио је да би Атина и Београд требало додатно да ојачају своје економске и политичке везе и „чувају леђа” једни другима на међународној сцени.

Вучић је у интервјуу за грчки лист Катимерини рекао да је промовисање трговинске размене од посебног значаја, али да је циљ и унапређење политичких односа како би две земље међусобно ојачале своје позиције у међународној заједници.

Председник Србије, који је у понедељак стигао у Атину на позив председника Прокописа Павлопулоса, нагласио је важност коју Београд придаје железничкој прузи Будимпешта-Пиреј, преко Београда, Скопља и Солуна.

Он је додао да је водио разговоре са кинеским и европским званичницима у вези са завршетком тог пројекта.

Вучић је напоменуо да Европска унија готово свакодневно врши притисак на Београд због веза са Кином и Русијом, али инсистирао је Србија жели да одржи добре односе са тим земљама.

Он је нагласио да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије, и да је Србија много постигла на свом европском путу, преноси Танјуг.

Вучић је такође рекао да ће Београд учинити све што може како би помогао и Европи и Грчкој у вези са проблемом миграната.

 

Сусрет са Мицотакисом

АТИНА  - Председник Србије Александар Вучић састао се данас, другог дана посете Грчкој, са премијером те земље Киријакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи.

Вучић и Мицотакис најпре ће имати билатерални састанак, након којег ће копредседавати трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

После седнице биће потписани Заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства две земље, која подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.

Такође, биће потписан и Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020.до 2022. године.

Председник је уочи састанка изразио уверење да ће данас у разговорима са премијером Мицотакисом и на седници Високог савета, на пример, бити отворена прича око пруге Београд-Солун-Пиреј.

''Нама преостаје ту огроман посао, јер ако будемо хтели да обрадујемо Нишлије брзом пругом од Београда до Прешева биће потребне две милијарде'', казао је Вучић.

Програмом посете, предвиђено је да се Вучић данас састане и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II, а на крају и са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, са којим је сарађивао, док је Ципрас још био на челу гршке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.

Вучић је у уторак, првог дана посете, разговарао са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, на чији позив и борави у Атини, преноси Танјуг.

Коментари7
65a53
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Lek Galenika
Grci i Srbi braca bila,jesu i bice.
Radenko
Dekleracija o strateškom prijateljstvu je samo potvrda uspešne saradnje između prijateljskog srpskog i grčkog naroda.
Aleks
Deklaracija o strateskom prijateljstvu je kruna saradnje i prijateljstva nasa dva naroda. U danastnjem turbulentnom vremenu, samo narodi koji imaju iskrene prijatelje, mogu na najbolji nacin ostvarivati sve svoje nacionalne interese.
Боба
Значи забрањено питати да ли је потписан споразум о пријему миграната из Грчке и ко је Вучића овластио да то ради? Толико о "демократији".
Katja
Saradnja sa Grckom je odlicna, ova poseta samo ucvrscuje saradnju i prijateljstvo ove dve zemlje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља