среда, 19.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:54

Вучић обишао изложбу о актуелним инфраструктурним пројектима

„Изградили смо за последњих пет година више него за претходних 50”, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању мултимедијалне изложбе „Србија 2019 – година инфраструктуре: Ништа више није далеко”
понедељак, 16.12.2019. у 18:22
(Фотографије Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић обишао је мултимедијалну изложби „Србија 2019 – година инфраструктуре: Ништа више није далеко”, на којој су представљени остварени резултати и нови пројекти у области инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја.

Вучић је обилазећи изложбу заједно са министарком грађевине Зораном Михајловић и представницима Путева и Коридора, у чак пет сала у Палати Србија, рекао да је за њега „најмоћнији и најкориснији” мост преко Саве и Колубаре код Обреновца.

Вучић се пролазећи кроз сале у којима су појединачно представљени инфраструктурни пројекти, између осталог информисао и о Плавом возу и предложио да би Титов воз могао да се искористи када долази неко од страних званичника у посету Србији.

Када ћемо да урадимо марине и пристаништа и за обичне чамце у Београду, запитао је Вучић надлежне обилазећи салу „Водни саобраћај” и добио договор да се већ ради на тим пројектима.

Председник се упознао и са комплетним пројектом „Београд на води” и погледао мулитмедијалну презентацију са виртуелном туром кроз насеље и објекте.

У делу где је представљен пројекат изградње станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности са делом огледног стана, Вучић је на информацију да ће до априла бити расписани тендери за изградњу укупно 5.700 станова за припаднике служби безбедности, а до краја 2020. за 8.000 станова, рекао да треба градити и још више.

Вучић је обишао и макету тунела Манајле и најсавременијег воза „Штадлер”, као и вагон ресторан са седиштима, где се може видети како изгледа када на нашим пругама воз иде 100 километара на сат.

Реч је о мултимедијалној изложби која ће за грађане бити отворена у четвртак и петак, од 12 до 17 сати, преноси Танјуг.

Представници медија су пре тога могли да погледају изложбу, а у прву салу под именом „Коридор 10” улази се кроз макету тунела „Манајле”, у којој су постављена два видео-бима која представљају сам тунел.

У тој сали налази се велика мапа Коридора 10 са свим карактеристикама, затим велика макета моста Врла код Владичиног Хана, као и информативни пано са фотографијама најзначајнијих објеката на коридору.

После проласка кроз „наплатну рампу” улази се у салу „Милош Велики” у којој је представљен тај ауто-пут.

Ту се могу прочитати информације о радовима и шта су све радници морали да ураде, па тако на фотографији тунела Бранчић пише да је око 300 радника сваког дана било ангажовано како би тунел био пробијен, те да је за његову изградњу било потребно више од 92.000 кубика бетона и 5.500 тона челика.

За пет година урадили смо више него за претходних 50

Изградили смо, у области инфраструктуре, за последњих пет година, више него за претходних 50, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању мултимедијалне изложбе „Србија 2019 – година инфраструктуре: Ништа више није далеко”.

„Нека сам и мало претерао, нека је и у последњих 40 година, свеједно је. Вишеструко су бољи резултати него свих пре нас”, рекао је Вучић.

Додао је да је све урађено у области инфраструктуре на понос свих који су део свог рада и труда у то уложили и да је веома срећан када види колико то значи људима из тих делова земље које је видео срео на изложби.

„То је за понос Владе Србије и свих који су унели труд у то. Помислио сам на тренутак и да ћу да заплачем од среће, јер сам учествовао у том послу”, нагласио је Вучић.

Председник је истакао да се путеви, пруге, нови аеродроми не граде сами од себе, нити се саме од себе уводе нове авио линије, већ само ако је земља финансијски стабилна.

„Ништа од тога неће само. Неко то мора да уради, да прикупи новац. Да смо могли, урадили бисмо то од 2012. године. Нажалост, нисмо могли, али смо морали да спроведемо мере фискалне консолидације, да уредимо земљу, да буде домаћинска”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Тада су, каже, ударени темељи модерној, финансијски добро уређеној земљи, каква је Србија данас.

Као пример успешног рада и напретка, изнео је податак да је са нишког аеродрома 2012. године летело 1.500 људи, а данас их је 400.000.

„Скоро 300 пута више. На једног путника 2012. године, данас лети 300 путника”, рекао је Вучић.

Сутра идемо са првим летом од Лађеваца за Беч, рекао је Вучић и додао даје пре шест година на Коридору 10 било 34 милиона возила, а сада је више од 60 милиона, да је Аеродром Београд имао три милиона путника, а сада их има шест милиона.

Председник је приметио да је оно што је урађено у оквиру многих пројеката, наилазило на нападе.

„За сваки од путева, можда се људи сада и не сећају, али где год да смо ашов заболи, наилазили бисмо на проблеме. Неко је морао да решава те проблеме. Борили смо се, а зато је била потребна енергија и храброст”, рекао је Вучић.

Као што је и мото изложбе, ништа више није далеко, поручио је Вучић.

Вучић је позвао све да дођу до недеље и погледају ту, како је рекао, спектакуларну изложбу и честитао Министарству грађевинарства на организацији изложбе.

Нагласио је да се може видети да од Ниша до границе са Северном Македонијом и Бугарском више нема ни метра без аутопута и да је значајно повећана безбедност саобраћаја, као и да то пуно значи грађанима и за привлачење нових инвеститора.

Он је додао да је урађен банатски део обилазнице око Београда и да ће ускоро бити завршена обилазница до Бубањ Потока.

Подсетио је да ће прекосутра бити пуштен у саобраћај ауто-пут од Сурчина до Обреновца и да ће моћи да се стигне од Београда до Чачка само за 55 минута.

„Колико деценија смо то сањали”, запитао је председник Србије.

Каже да ће захваљујући сарадњи са Кином за две године бити завршен и ауто-пут од Прељине до Пожеге.

Нагласио је да је деоница Сурчин - Обреновац требало да буде завршена до марта 2020, али да је урађен три месеца пре рока, заједно са српским грађевинцима.

Вучић је рекао да ће се градити и наставак ауто-пута према Црној Гори, од Пожеге до Дуге Пољане и да ће и тај део Србије и њени грађани имати добру везу аутопутем.

Захвалио је амбасадору Турске на томе што турска компанија гради аутопут према Сарајеву и додао да се већ увелико ради деоница Кузмин - Сремска Рача.

Подсетио је да Азербејџанци већ граде аутопут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац - Лозница и додао да ће се ускоро градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме.

Вучић је казао да ће ес градити и брзе саобраћајнице и аутопутеви од Бачког Брега до Кикинде, затим деоница Београд - Зрењанин - Нови Сад и да остаје још Београд - Вршац.

Такође, подсећа да је планирана и градња шумадијског коридора односно аутопута „Вожд Карађорђе” од Младеновца, Орашца и Аранђеловца, као и са друге од Лазаревца и Аранђеловца, ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору.

Вучић додаје да остаје да се направи и брза саобраћајница од Пожаревца до Доњег Милановца.

Он је подсетио и да је започета изградња Моравског коридора од Појата до Прељине.

Када је реч о пругама, Вучић каже да ће бити реконструисана комплетна барска пруга односно и део од Ваљева до Врбнице, затим да се сада преговара са Кинезима и Русима за градњу пруге Београд - Ниш - Прешево.

Председник је навео да би волео да и на прузи Београд - Ниш може да се направи брза пруга, као она која се гради од Београда ка Будимпешти, и да возови иду брзином од 200 километара на сат, а нешто мањом брзином од Ниша до Прешева.

„То је огроман новац, али ми ћемо га имати у наредном периоду”.

Каже да очекује од Ер Србије још боље резултате, као и да Ванси уложи у развој инфраструктуре београдског аеродрома.

Говорећи о становима, Вучић је рекао да ће први станови за припаднике служби безбедности бити усељени у марту у Врању, а затим и осталим градовима Србије.

Каже да ће до априла бити расписани позиви за градњу укупно 5.700 станова, а до краја године за 8.000, као и да ће после када ће после бити и 10.000 станова.

Присећа се кад су га нападали за разне стране, на пример за храст на траси аутопута, и истиче да се сада нико више тог храста и не сећа, али да је сачувано много људских живота.

Исто је, додаје, и са пројектом Београд на води у који је мало ко веровао, а постаће бенчмарк целе Србије.

„Честитам неумереним радницима који у тешким условима раде. Увек су ми на отварању ауто-путева говорили да ће са поносом када буду ту пролазили рећи својој деци и унуцима да су они то градили. Наши радници су наша снага”, поручио је Вучић и додао:

„Верујем да ћемо следеће године године доћи до броја од хиљаду мостова које смо изградили”.

Представићемо 28. децембра план за будућност

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће 28. децембра са премијерком Аном Брнабић и министрима изложити програм „Србија 2025”.

После отварања мултимедијалне изложбе „Србија 2019 - година инфраструктуре”, Вучић је новинарима рекао да ће то бити план за будућност.

„План за будућност којим ћете се додатно поносити”, поручио је Вучић и нагласио да је видљиво колико је Србија напредовала.

Захвалио је свима који су, упркос свим хајкама и харангама, подржавали посвећеност у раду.

„Без њих не бисмо могли пола онога да урадимо што смо данас урадили”, додао је Вучић.

Најавио је да ће за два дана отворити деоницу ауто-пута Обреновац-Сурчин, а 26. децембра нових 27 километара Ипсилон крака Коридора 10 према Келебији и мађарској граници.

Кинези раде изванредно, фантастичан мост су саградили

Председник Александар Вучић изјавио је да радници из Кине, који су ангажовани на инфраструктурним пројектима у Србији, раде одлично и да су саградили фантастичан мост преко Саве и Колубаре, који ће бити отворен у среду.

„Кинези раде изванредно. Дођите прекосутра да обиђете тај величанствени мост. То је преко воде све време, преко Саве и Колубаре, две реке су премошћене”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли је квалитет путева који раде Кинези једнаког квалитета као путеви које раде Европљани.

Вучић је навео да не зна ко тако нешто може и да каже, јер Кинези одлично раде и и изградили су фантастичан мост преко Саве и Колубаре, преноси Танјуг.

„Изузетно раде”, поновио је Вучић и захвалио амбасадорки Кине у Србији Чен Бо на подршци и радницима из Кине који су ангажовани на појединим пројектима.

Нећу никоме дозволити да сруши војну индустрију Србије

Они који су покретали афере, чинили су то са само једним циљем – да разоре наменску индустрију Србије, али никоме споља, ни било коме изнутра, нећу дозволити да сруши војну индустрију Србије, поручио је председник Србије.

Одговарајући на новинарско питање о писању немачког „Шпигла” о подршци државе наводној корупцији у војној индустрији, Вучић је рекао да је „умешаност државе онолика колико смо помагали свакој фабрици наменске индустрије”.

„И тек ћемо помагати, планирамо да додатно оживимо нашу наменску индустрију. После свих удара који су постојали и на фабрику у Лучанима, и на фабрику у Ваљеву, као да би неко желео да нам затвори све фабрике, да не производимо оружје”, оценио је Вучић и додао:

„Ово само говорим зато што су ту велики интереси у питању и наравно да многе земље желе да сруше војну индустрију Србије. Ја ни било коме споља, ни било коме изнутра, нећу дозволити да сруши војну индустрију Србије. Нећу дозволити зато што у њој ради 11.000 људи, зато што је то темељ напретка наше армије, зато што је то темељ опстанка наше земље”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.


Коментари7
ebf0b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Пантелија
Парада кича и неукуса. Обезбеди ти нама пријатељу елементарне ствари: достојанствен живот, чист ваздух, здраву воду... Мани се бахаћења и хвалоспева.
Muradin Rebronja
Svi ljudi na svetu žele tri glavne fiziološke potrebe: čist vazduh, čistu vodu i bezbednu i zdravu hranu. Dve druge fiziološke potrebe su krov nad glavom i odeca i obuca. Dostojanstven život imaju oni ljudi koji žive bez stida od prošlosti i straha od buducnosti. Niko sa strane vam ne može obezbediti "dostojanstven život". Sve gore navedene fiziološke potrebe morate vi sami sebe da obezbedite. Učenjem, radom, zaradom, štednjom...u Americi poznata puritanska etika. I ne postoji zemlja dembelija!
Препоручујем 1
sasa3
ja bih na tu izlozbu poneo gradonacelniku balon za vodu ,slican onima koji mestani ritopeka koriste dok cekaju u redu za vodu koju im dovoze cisterne grada beograda za skupe pare.taj balon je zakacio tri veka ,bar po pricanju pradede milorada koji ga je kupio na pijaci u pancevu krajem 19 veka,opleten prucem koje je dva puta menjano.punio ga je vodom njegov otac kada su dereglijom isli na pijac u pancevo i to na cesmi od gradskog vodovoda na obali tamisa.gde je taj ritopecki vodovod majstori?
vox populi
Kada bar ne bi pričao... Bilo bi nam lakše. Naročito bi željeli da se ne zahvaljuje penzionerima.
dragan dragan
Podanistvo i prpaganda. Nema ozbiljnih analiza u ekonomoji. Koriste se samo kriterijumi koji odgovaraju a oni drugi su zaboravljeni. Cemu sve ovo vodi?
Lane
Jedini predsednik koji prati radove, ispunjava obecanja a ne kao neki...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља