Национална лабораторија Србије за безбедност хране у Батајници, након добијање акредитације, почела је да ради данас у оквиру Дирекције за националне референтне лабораторије, чиме је у потпуности заокружен систем безбедности хране у Србији. Како је истакао министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, на тај начин држава је добила кровну институцију за испитивање свих врста прехрамбених производа, као и контролу рада осталих лабораторија на територији Србије.
„Након 20 година, Србија је добила акредитацију за лабораторију за безбедност хране и за фитосанитарну лабораторију са банком биљних гена, а пре годину дана за безбедност млека. Сад су ове лабораторије 'српски генералштаб за безбедност хране'“, казао је Недимовић приликом обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије.
У изградњу и опремање Дирекције за националне референтне лабораторије, у чијем склопу ради више лабораторије, до сада је, како је навео Недимовић, уложено око 20 милиона евра.
Од тог новца, ЕУ је дала 7,5 милиона евра бесповратних средстава, а остатак је обезбедила Влада Србије из буџета.
Према његовим речима, у лабораторијама Дирекције моћи ће да се контролише све - воће, поврће, млеко, месо, семе.
Лабораторије ће поред осталог контролисати да ли у храни има пестицида, тешких метала, ветеринарских лекова, микотоксина.
„Отварање Националне лабораторије за безбедност хране је било услов да се безбедност хране додатно унапреди”, казао је он, преноси Бета.
Недимовић је најавио и да ће сада моћи да почне и контрола свих приватних лабораторија у земљи које се баве испитивањем квалитета хране.
Додао је да ће бити онемогућен сваки вид неправилности по питању безбедности хране и приликом увоза, али и приликом извоза.
Министар пољопривреде је истакао да је све урађено како би се избегло да онај који увезе храну њену лабораторијску контролу ради преко повезаног лица.
Као пример ко би све могао да има корист од лабораторије, Недимовић је навео произвођаче малине, једног од највећих извозних адута Србије.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да је процес акредитације завршен и да Србија сада има заокружен механизам за контролу квалитета хране што је важно и за потрошаче у Србији, и у ЕУ.
Фабрици је подсетио да се близу 70 одсто извоза хране из Србије пласира се на тржиште ЕУ, због чега земље Уније желе да буду сигурне да је производња усклађена са свим стандардима безбедности и квалитета.