среда, 02.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 23.12.2019. у 15:03
УГОВОР НИС-А И LUMMUS TECHNOLOGY О НАБАВЦИ САВРЕМЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Наставак модернизације Рафинерије нафте у Панчеву

(Фотографије НИС)

Компанија НИС потписала је уговор о набавци савремене INDMAX технологије и базног пројекта за модернизацију постројења каталитичког крекинга (FCC) у Рафинерији нафте Панчево са реномираном међународном компанијом Lummus Technology (део McDermott групе). Уговор, који је део пројекта укупно вредног око 80 милиона долара, у Пословном центру компаније у Београду потписали су Владимир Гагић, директор Блока Прерада НИС-а и Maurice Korpelshoek, директор за маркетинг технологија Lummus Technology.

Реализација овог пројекта НИС-у ће донети бројне пословне и еколошке бенефите. Нове технологије допринеће повећању производње пропилена, а биће изграђено и постројење за производњу ETBE (високооктанске компоненте бензина), што ће додатно повећати вредност корпе рафинеријских производа. Такође, финализација пројекта која је планирана до другог квартала 2024. године значиће унапређење заштите животне средине кроз смањење емисија чврстих честица, а поред тога биће омогућена ефикаснија производња бензина са био компонентом.

Компанија НИС остварује вишегодишњу сарадњу са компанијом Lummus Technology. Комплекс MHC/DHT (за благи хидрокрекинг и хидрообраду), кључни пројекат прве фазе модернизације Рафинерије и Постројење за дубоку прераду, као капитални пројекат друге фазе модернизације прерађивачких капацитета НИС, изграђени су по лиценцама Lummus Technology. Рафинерија нафте у Панчеву једна је од најмодернијих рафинерија у овом делу Европе са максималним годишњим инсталисаним капацитетом прераде од 4,8 милиона тона.

Поводом потписивања уговора Владимир Гагић, директор Блока Прерада НИС, изјавио је:

„НИС делује на веома захтевном регионалном тржишту нафтних деривата и зато је наше опредељење да сталном модернизацијом јачамо конкурентност Рафинерије нафте у Панчеву. Набавка нове технологије и изградња новог постројења у Рафинерији нови је корак у повећању вредности корпе наших производа, а за нас су једнако важни и еколошки ефекти које ћемо остварити. Велико је задовољство што на овом важном пројекту сарађујемо са реномираним компанијама попут Lummus Technology, нашег вишегодишњег партнера у модернизцији прерађивачких капацитета НИС“.

Додатна информација:

НИС Група је један од највећих вертикално интегрисаних енергетских система у југоисточној Европи са више од 11.000 запослених. Основне делатности НИС-a су истраживање, производња и прерада нафте и природног гаса, промет широког асортимана нафтних и гасних деривата, као и реализација пројеката у области енергетике и петрохемије.

Lummus Technology, као део McDermott групе, водећи је издавач лиценци за сопствене технологије које се користе у области петрохемије, прераде, гасификације и прераде гаса. Као компанија која има историју дугу преко 100 година, са око 3.400 патената и њихових примена, Lummus Technology има једну од најразноврснијих лепеза технологија у овој индустрији, које су доступне нафтно-гасном сектору.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља