понедељак, 26.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 24.12.2019. у 17:33

Измене закона обезбедиће ефикасније функционисање Војске Србије

(Фото Бета)

Министар одбране Александар Вулин је у Скупштини Србије рекао да се измене и допуне Закона о Војсци Србије доносе да би прецизније и додатно уредили одређена питања и тиме обезбедили ефикасније руковођење и функционисање ВС.

„На тај начин верујемо да ћемо очувати и додатно унапредити функционалне и оперативне способности Војске Србије и створити услове за бољи положај њених професионалних припадника, посебно професионалних војника, официра и подофицира у служби на одређено време”, рекао је Вулин.

Измене закона предвиђају враћање чинова водника 1. класе и капетана 1. класе, односно поручника бојног брода у речним јединицама.

У циљу квалитетног вођења кадра кроз службу у Војсци Србије доноси се допуна којом се дефинише време проведено у чину поручника, капетана и капетана 1. класе које је неопходно за унапређење у непосредни виши чин.

Повећава се и старосна граница за пријем у професионалну војну службу – за подофицире то је 40 година, а за официре 45 година. Проширује се круг лица која могу бити примљена у професионалну војну службу ако поседују одговарајућу војну обуку са оружјем и који су стекли одговарајућа знања и вештине за обављање послова професионалног војног лица.

Војска Србије, као и свака друга институција у нашој земљи, мора да се учини што је могуће пријемчивијом за што већи број људи.

Прецизира се и произвођење у почетни чин подофицира ученика Средње стручне војне школе и ученика мешовите војне школе.

„Ми смо скоро угасили, за време власти ДОС-а, средње војно образовање. 2005. године укинуте су средње-стручне војне школе. Оставили сте ваздухопловство. Имате авионе, радаре, ПВО, али сте укинули школовање за људе који ће се о тим авионима, радарима и ПВО-у бринути. Остаје нам да размишљамо о томе зашто је то урађено. Враћено је 2015. године и сада, после четири године, први пут смо добили 19 дечака и девојчица који су већ распоређени по нашим аеродромима и који се брину о нашој техници”, казао је Вулин, преноси Танјуг.

Приметио је, међутим, да смо истовремено изгубили 10 година школовања тих дечака и девојчица и сада, каже, покушавамо то да надокнадимо.

„Предвиђамо начин како да та деца дођу до првих подофицирских чинова и да у будућности организујемо наше школовање управо за подофицире. Ми немамо школу за подофицире. На овај начин деца ће моћи да изаберу своју каријеру у Војсци Србије, да постану подофицири одмах након завршетка школовања, а у будућности планирамо да организујемо подофицирску школу”, рекао је министар.

Новим законским решењима се прецизира престанак професионалне војне службе за време ратног или ванредног стања. Предвиђено је да професионалном војном лицу не може престати професионална војна служба за време ратног или ванредног стања, осим у стриктно одређеним случајевима.

„Не може се десити да професионално војно лице, које се цео радни век обучавало и спремало за задатке у ратном или ванредном стању, након проглашења тих стања једноставно поднесе захтев за престанак војне службе и напусти своју војску. То више неће бити могуће”, нагласио је министар.

Изменама се предвиђа образовање војно-дисциплинских судова и тужилаца при Министарству одбране. На овај начин успоставља се потпуна независност војно-дисциплинских органа у стурчном погледу приликом одлучивања о одговорности професионалних припадника војске.

Представљајући Предлог одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије, Вулин је рекао да је Србија земља која је у стању да извози безбедност, и која је у стању да помаже тамо где је тешко, људима који пате, и да на најбољи начин својом војском репрезентује своју политику, али и своју организацијску способност да на најбољи начин покаже за шта је Србија све способна. „Ми смо пред вама зато што Народна скупштина доноси одлуку о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије, и долазимо са променом која каже да Народна скупштина - када усвоји једном једну од одлука о учешћу у мултинационалним мировним операцијама - то не мора поново да ради, осим уколико се не промени мандат или назив, или сама операција. Дакле, не може нико да нас уведе у било шта што Народна скупштина неће проучити, погледати и рећи да ли јој то одговара или не. У овом тренутку учествујемо у девет мировних операција, од којих је пет под командом Уједињених нација, а четири под командом Европске уније. Дакле, мировних, а не борбених операција”, нагласио је министар одбране.

Измене закона предвиђају обавезу професионалним припадницима Војске Србије који учествују у мултинационалним операцијама да остану у професионалној војној служби прописани временски период након повратка из мултинационалне операције.

„Након повратка из мировне операције још три пута више времена ће морати да проведу у Војсци Србије него што су боравили у мисији”, рекао је министар Вулин и додао да се улаже у њихову обуку, опрему, шаљу се најбољи, а одласком из војске губи се човек у чије се искуство инвестирало.

Представљен је и предлог Закона о утврђивању споразума између Владе Републике Србије и Владе Чешке Републике о сарадњи у области одбране. Он је потписан у Београду 11. септембра ове године.

Подсетио је да је прошло дуго, још од Савезне Републике Југославије, када је последњи пут потписан сличан споразум, те да је реч о типском споразуму, који регулише међусобне односе, даје правни оквир за остваривање сарадње између два министарства, односно две војске, у складу с интересима и потребама Министарства одбране и Војске Србије и државе Србије.

„То је нешто што желимо да потписујемо са што више земаља света, ништа нас не кошта, а обавезује вас да радите по ономе што сте потписали, а потписаћете оно што је у интересу ваше државе. Искрено се радујем и осећам се бескрајно поносним што заједно са вама учествујем у овом историјском дану, што држава Србија говори овако јасно и гласно. Што на овај начин говори о томе како ће се развијати, не само њена војска, њен систем безбедности, већ како ће се развијати и њена политика и њени ставови по најважнијим националним питањима”, рекао је министар.

Вулин: Србија ће издржати на путу неутралности

Министар одбране Александар Вулин, образлажући позицију војне неутралности пред посланицима Народне скупштине, рекао је да ће Србија на том путу „издржати”.

„Док је Александар Вучић председник ове земље, ми ћемо бити војно неутрални и нема те силе и притиска који ће моћи ту ствар да промени. Хоћу да додам да је војна неутралност скупа. Скупа је политички, економски. Скупо је бити војно неутралан јер морате све да имате. Да нисмо војно неутрални, да смо део, рецимо, НАТО пакта, не би имали авијацију, нема потребе. Ако треба неко да обезбеђује ваш ваздушни простор, замоли се суседна земља, као што рецимо раде Северна Македонија, Црна Гора, или као што ради Словеније, па вам други чувају небо, рекао је министар Вулин.

Запитао је јесмо ли слободна земља ако вам неко други чува небо и ако неко други преузима одговорност на вашем простору, и сам дао одговор - нисте.

Он је истакао да војна неутралност и треба да толико кошта, ако је то цена ваше слободе.

„Ако се цена наше слободе може израчунати, измерити новцем, онда је то најјефтиније у нашој историји. Ми смо, нажалост, цену наше слободе увек мерили изгубљеним главама и крвљу, а ако сада можемо новцем, то никад није било јефтиније. Ја ћу се увек борити да сваки динар дамо, али да сачувамо своју слободу и да не буде крви и изгубљених глава”, рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Он каже да је боље питање колико кошта блоковско сврставање.

„Даћу вам пример нашег непосредног окружења, рецимо наши суседи Бугари, с којима имамо добре односе. Чланица НАТО пакта. Купују за преко милијарду евра нове авионе, погодићете које - „фантоме”. Купују за још око 800 милиона евра или долара - оклопна возила, претпоставићете, западне производње и за још око милијарду треба да купе две фрегате за њихову морнарицу на Црном мору”, казао је Вулин.

Запитао се да ли то њима треба, а поставио и питање која агресија то њима прети и од кога, и за шта се они то припремају.

„Нико те не пита, ћутиш, платиш. Они чак немају ни те паре, подигли су кредит, а ми за сваки авион, за сваки метак имамо из наших прихода. Колико нађемо, како издржимо, колико уштедимо - толико и купимо”, казао је министар одбране.

Истиче да не дижемо кредит, не задужујемо се док наши суседи то раде да би купили наоружање, а поставља се питање - чекајте, па ви сте у блоку, ко ће вас да нападне?

„Па неће ваљда Србија да нападне Бугарску? Напашћемо Бугарску да заратимо с НАТО пактом? Нема потребе да трошите новац. Наши суседи Хрвати су - што купили, што добили, 400 оклопних возила а сад су узели дивизион „панцер” хаубица, 14 хеликоптера „кајова”, наоружаних „хелфајр” ракетама, што значајно мења однос снага у региону. Сада им стиже преко 60 бредлија и још неких двадесетак за резервне делове”, навео је министар одбране.

Појаснио је да су то тешка оклопна возила која се не узимају за мировну мисију у Авганистану, „тиме се ратује, не иде се у мировне мисије”.

Он је подсетио да Хрватска, како је планирала, прошле године није успела од Израела да купи авионе ф-16, у верзији „барак”.

„Сада, по свој прилици хоће да купе нове. То ће да кошта, не може испод милијарду до милијарду и 200 милиона. Па чекајте, јесте ли ви у НАТО пакту, највећој сили на свету? Зар нисте ту да будете сигурни и безбедни? Па зашто трошите паре? Видите да и блоковско сврставање много кошта”, рекао је посланицима министар Вулин и то илустровао још једним примером.

„Дође вам председник Сједињених Америчких Држава, водеће земље НАТО пакта и каже - два посто бруто друштвеног производа има да иде у војску и тачка. И као што видите, функционише то и велике силе пристају да дају два процента, док ми одговарамо само својим грађанима”, казао је Вулин, преноси Танјуг.

Трошимо колико имамо, дамо колико можемо и колико имамо и није нам тешко да дамо за војску коју сви заједно толико волимо и поштујемо, али дамо колико ми имамо, рекао је министар одбране и потврдио да је неутралност скупа, али да ни блоковско сврставање није ни мало јефтиније.

Коментари2
60e4f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Simić Dušan
Krenite prvo od imena. Promenite ime u "Srpska vojska" (ako vam dozvole iz SAD). Malo ljudi u Srbiji zna da to nije dozvoljeno iako je to mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Uništava se sve što je srpsko. Pa i vojska.
vox ex populi
Jesmo li slobodna zemlja, ako su stranci vlasnici gotovo 50% privrede i 90% bankarskog sistema? Jesmo li slobodni ako nas zapošljavaju preko agencija na lizing za 300 €?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља