среда, 26.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:29
ИСХРАНА

Манго – сласни укус егзотике

Богат витаминима А, Це и Де, калијумом, калцијумом, бакром, користан за особе са кардиоваскуларним тегобама, као средство против опстипације, а и показује извесна антиканцерогена својства
четвртак, 26.12.2019. у 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Када помислите на воће вероватно вам манго није прва асоцијација на то. Међутим, да којим случајем живите у Индији, вероватно би било управо супротно. Ово воће је једно од симбола ове велике источне земље, отприлике као што су шљива и јабука за Србију.

Кажу да је свака егзотика скупа, што у случају манга свакако јесте случај, јер га у радњама обично можете наћи по цени од 450-550 динара/кг. Ово воће је једно од последњих које је пренето из своје постојбине Индије да се гаји и у другим тропским деловима света попут Бразила, Мексика, Средње Америке и Кариба.

Воће манго се у нашим продавницама најчешће може срести као црвени, жути или зелени плод величине просечне јабуке. Семе му је необичног пљоснатог облика и није претерано симетрично. Манго је богат витаминима А, Це и Де, као и многим минералима: калијум, калцијум, бакар. Због високог садржаја антиоксиданаса, ово воће се препоручује у исхрани особа са кардиоваскуларним тегобама. Осим тога, због високог садржаја влакана добар је и као средство против опстипације. Сматра се да манго показује извесна антиканцерогена својства, чему иду у прилог и резултати неколико независних истраживања.

Када бирате овај плод у рафу супермаркета, немојте дозволити да вам црвена боја буде пресудни фактор да ли је плод зрео. Благо га стегните, као да је у питању бресква нектарина и осетите да ли је плод довољно зрео. Ако не желите да пипате плод, помиришите му петељку која код зрелог плода има извесну мирисну воћну ноту. Ако манго није зрео, а ипак сте га купили, не стављајте га у фрижидер, већ га оставите на собној температури да сазри. Баш као и друго воће, како манго сазрева, тако је мекши и слађи. Када је зрео слободно га ставите у фрижидер и искористите у наредних 5 дана. Ако желите да направите неки колач са мангом, али не ускоро, исеците га на коцкице и замрзните. У замрзивачу манго може да стоји и до 6 месеци.

Код веома осетљивих особа, кора воћке манга може изазвати контактну алергију.

Манго има специфичан укус, нешто између брескве и шаргарепе, сочан је и освежава. Најчешће се конзумира у свом зрелом стању, а поред тога служи и као основа за добијање сирупа, па тако има своју улогу и у прехрамбеној индустрији.

Дрво манга је убедљиво највеће од било које друге воћке. Оно осим као извор хране има своју улогу у традиционалној источњачкој медицини. Манго можете огулити и исећи на неколико начина и тако од њега направити украс.

Калоријска вредност манга је 70 кцал/100 г и он не садржи натријум ни холестерол. Можете га јести као здраву ужину или направити разна „чудеса” од њега. Шејк, смути, воћни јогурт, воћна салата… рецепата је заиста много, па… експериментишите.

Јасна Вујичићнутрициониста www.nadijeti.com


Коментари0
ce047
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља