среда, 26.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:19

Кокице, здрава и укусна ужина

Једна порција кокица обезбеђује више од 70 одсто дневне потребе за житарицама
Аутор: С. Ступарушићсубота, 04.01.2020. у 22:37
(Фото Пиксабеј)

Нутриционист се слажу да су  кокице одлична ужина. То је једина намирница која садржи цело, необрађено зрно. Све друге житарице су обрађене и помешане са другим састојцима, па чак и ако се рекламирају као „цело зрно”, то се односи само на 51 одсто масе. Изузетно су здраве јер садрже велику количину антиоксиданата и влакана.

Једна порција од 30 грама кокица може задовољити чак 70 одсто дневне људске потребе за житарицама. Највећи део кокица, чак 78 одсто чине угљени хидрати. Од витамина садрже витамине Б групе. Преовлађујуће количине угљених хидрата у кокицама чине најквалитетнији извор енергије за наш организам. Од минерала имају калијума, фосфора и магнезијума. У мањим траговима има гвожђа, калцијума, натријума и цинка. За разлику од других сланих грицкалица немају никакве адитиве, што опет подразумева старински начин припреме без додавања било каквих прелива, путера, уља. Сви додаци, па чак и со, умањују здраво дејство кокица.

Печене на уљу или маслацу, добијају обиље калорија и масноћа те престају да буду здрава, а постају брза храна. Примера ради  100 грама посољених кокица има 382 калорије. Само једна кашика уља повећава број калорија на 517, а маслац на чак 536 калорија. Посебно треба избегавати популарне кокице са чоколадом или карамел преливом.

Због велике количине влакана и релативно ниске количине калорија кокице могу бити добар савезник за оне који желе да изгубе вишак килограма. Дају осећај ситости, па се наредни оброк доста одлаже.

Кокице се праве искључиво од кукуруза кокичара, који има екстремно тврда зрна па је једина врста кукуруза која ће тако да пукне. Свако језгро садржи малу количину влаге, а док се кукуруз греје, на температури од 175 степени, вода се претвара у пару. Кукуруз кокичар се од осталих житарица разликује по томе што му опна није водопропусна, па због насталог притиска долази до пуцања, а зрно се изврће напоље и настаје кокица. Занимљиво је да су омиљена посластица већ хиљадама година, 1948. године у пећинама у Новом Мексику пронађена су зрна кукуруза кокичара стара 5000 година.

Традиционално, индијанска племена на кокице су стављала суво зачинско биље или чак чили. Индијанци су такође од кокица правили пиво и супу, али их и користили за израду накита и украшавање перјаница. Наводно је управо Кристофер Колумбо кокице открио Европљанима током 15. века.

Први комерцијални апарат за прављење кокица изумео је Чарлс Креторс у Чикагу 1885. године, а компанија коју је основао још увек производи апарате за кокице и другу опрему.

Кокице се у биоскопима продају од 1912. године.  Данас многи биоскопи бележе већу добит од продаје кокица него од продаје улазница, јер за сваки долар потрошен на кокице око 90 центи је чиста добит.

Припрема:

Најздравије су направљене на старински начин. Најбоље је узети шерпу, по могућности емајлирану, која ће служити само за кокање кокица. Загрејати је и сипати зрна кукуруза тако да покрију дно. Покрити поклопцем, повремено протрести шерпу и одшкринути поклопац како би пара изашла и кокице остале хрскаве. Када пуцкетање утихне кокице одмах пребацити у чинију да би остале хрскаве.

Могу се кокице припремити и на загрејаном уљу. Наспе се кашика уља у шерпу (тек да прекрије дно). Уместо уобичајеног сунцокретовог може се користити и палмино и посолити пре додавања зрна кукуруза, јер ће тако кокице бити равномерно посољене. Уље се загреје. Затим се убаци неколико зрна кукуруза кокичара и шерпа поклопи. Када ове „пробне“ кокице пукну, изруче се, а у шерпу дода кукуруза да прекрије дно посуде. Шерпа се на 30 секунди склони са ватре, па врати на ринглу, да би се сва зрна отворила у исто време. Током печења лонац би требало трести и повремено подићи поклопац. Када су готове кокице одмах пребацити у чинију.

Осим соли могу се испробати и други зачини попут димљене паприке, чилија, карија, рузмарина и нарибаног пармезана.

Кокице  се све чешће припремају и у микроталасној рерни. За то се производе специјално паковане. Мада то можемо импровизовати и сами. Зрна кукуруза кокичара ставити у папирну кесу и затворити је тако да се руб пресавити 2-3 пута. Руб кесе требао би бити окренут према доле у микроталасној рерни. Пећи два до три минута. Пажљиво отворити кесу, а потом зачинити по жељи.


Коментари0
bb8c9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља